https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/msnbc-ochranci-kritizuji-kanadu-kvuli-lovu-tulenu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MSNBC: Ochránci kritizují Kanadu kvůli lovu tuleňů

6.2.2004 14:47 | PRAHA/NEW YORK (EcoMonitor)
Již 35 let se snaží přesvědčit ochránci přírody kanadské úředníky, aby zakázali lov tuleňů. Ve Spojených státech amerických probíhají kampaně za bojkot turistických návštěv Kanady. Za práva zvířat se postavily i některé americké celebrity. Kanadská oficiální místa prohlásila, že lov tuleňů bude pokračovat.
 

Vlna protestů se zvedla ve chvíli, kdy Kanada oznámila nové kvóty platné pro rok 2005. Podle nich bude možné ulovit v Labradoru a Newfoundlandu 975 000 tuleňů. Nejsilnější protesty se očekávají na začátku dubna, kdy vrcholí lovecká sezóna. "Nesouhlasíme s lovem ze dvou důvodů - za prvé, není možné vybíjet každoročně tak velké množství zvířat a za druhé, způsob lovu je velmi krutý," říká Naomi Roseová, vědecká pracovnice Human Society USA. Human Society veřejně kritizuje lov tuleňů a tvrdí, že jde o "nejkrvavější komerční jatka divokých zvířat na světě".

Mnoho států, včetně USA, zakazuje dovoz výrobků z tulení kůže, ale vláda Kanady neochvějně podporuje lovce, čímž ukazuje politickou solidaritu s městy na pobřeží Atlantiku, která jsou jedna z nejchudších v zemi. Obchod s tuleni přinesl v minulém roce zisk 15 milionů dolarů, především díky prodeji kůží do Norska, Dánska a Číny.

Zastavení lovu tuleňů bylo jedním z prvních témat mezinárodního hnutí na ochranu zvířat a hlavní vlna protestů se zvedla už v roce 1969. Brigette Bardotová byla jednou z mnoha celebrit, díky kterým se podařilo přesvědčit v roce 1983 kanadské úřady, aby zakázaly zabíjení "bílých kabátků", tuleních mláďat, ceněných pro jejich sněhobílý kožich. Kanada postupně lov omezovala, ale od roku 1996 začal zase nabývat na síle. V důsledku toho došlo k obnovení snahy aktivistů, vedených Mezinárodním fondem pro péči o zvířata (IFAW), který rozesílal video nahrávku s otřesnými záběry z chytání tuleňů. Kanadská státní správa se nenechala kampaní ovlivnit a naopak oznámila, že důležitost obchodu s výrobky z tulení kůže vzrostla kvůli kolapsu tradičního rybolovu tresky v Severním Atlantiku. Podle ní není ani obava, že by počet tuleňů nějak výrazně klesal, dnes se odhaduje, že v přímořských oblastech žije 5,2 milionu kusů tuleňů grónských.

Ve Spojených státech podpořilo kampaň proti kanadskému lovu tuleňů velké množství lidí i známých tváří veřejného života, včetně "večírkové hvězdy" Paris Hiltonové. Tina Faganová z Kanadské tulení asociace (CSA), zastupující 6000 obchodních společností, se vyjadřuje pohrdlivě o úmyslu těchto celebrit. "Jenom využívají situace, aby podpořili svou vlastní publicitu," říká Faganová. Sama však potvrzuje, že Asociace podporuje snížení brutality při lovu tuleňů.

Právě velmi brutální způsob zabíjení nejvíce vadí ochráncům přírody. Kanadské úřady potvrzují, že lov je velmi krvavý, lidé při něm používají střelné zbraně a hole. Odmítají však tvrzení, že 98 % tuleňů grónských umírá "zcela neakceptovatelně a nehumánně". Podle ochránců 40 % zvířat lovci stáhnou z kůže za živa a mnoho tuleňů umírá dříve než dovrší stáří tří měsíců. "Je tady příliš mnoho lodí rozprostřených na příliš velké ploše oceánu, takže vláda nemá možnost prosadit dodržování pravidel lovu, ani kdyby chtěla," shrnuje situaci Rebecca Aldworthová z montrealské pobočky IFAW.

Podle článku Davida Caryho MSNBC 03. 02. 2004.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist