https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/msnbc-vzacne-indoneske-drevo-potrebuje-ochranu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MSNBC: Vzácné indonéské dřevo potřebuje ochranu

27.8.2004 10:36 | PRAHA/KUALA LUMPUR (EcoMonitor)
Obchod se vzácnými tropickými dřevinami, ze kterých se vyrábí všemožné zboží od rámů na obrazy a nábytek až po kulečníková tága, potřebuje silnější kontrolu, aby nedošlo k úplné ztrátě biotopů a příliš rozsáhlému kácení. Oznámila to agentura TRAFFIC, která sleduje ilegální obchod se vzácnými druhy.
 

TRAFFIC, monitorovací síť financovaná OSN, oznámila minulý týden, že nelegální těžba dřeva ramin nejen ohrožuje budoucí obchod s tímto druhem dřeviny, ale také ničí křehké lesní porosty, které jsou domovem dalších živočišných a rostliných druhů. Ramin se vyváží z Malajsie a Indonésie a některé lodní dodávky prochází přes Singapur. Cílovými stanicemi pro ramin jsou bohaté země, kde je tento materiál velmi oblíbený pro svou lehkost, rovná dřevní vlákna a světlou barvu.

„Náším hlavním zájmem je, aby obchod s raminovým dřevem zůstal legální a tedy trvale udržitelný. Legální prodej z Indonésie dodržuje dané limity, jenže nelegální těžba tuto rovnováhu narušuje,“ říká Chen Hin Keong z malajské pobočky TRAFFIC. „Naším cílem je rozšířit zájem o trvale udržitelné hospodaření i na dřevařský průmysl.“

„Rádi bychom, aby vláda lépe využívala svých zákonných pravomocí a dohlížela na ochranu a hospodaření s lesy.“ Podle Chena je ilegální těžba zajímavá pro dřevaře kvůli vysoké poptávce a ceně dřevin, nedokonalým zákonům a slabé vůli úřadů. Tak se v Indonésii mohly firmy dostat k obrovskému množství dřeva jak na soukromé půdě, tak i na státních pozemcích, kde jim vláda vydala těžařskou koncesi.

Ramin roste v oblastech mokřadů a rašelinišť, která se kvůli kácení vysušují. Vyschlé bažiny se někdy stávají místem požárů trvající někdy i celé měsíce a vytvářející černá mračna dusivého kouře, která se přesouvají přes hranice do dalších zemí. Podle nevládní organizace Environmental Investigation Agency končí indonéský ramin v Tchaj-wanu, Japonsku, Singapuru, Hong Kongu, Spojených státech, Itálii a Velké Británii. Cena dřeva se pohybuje od 600 dolarů za kubický metr řeziva až po 1200 dolarů za dřevo zpracované.

Podle textu MSNBC 19. 08. 2004.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist