https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/muz-obchodoval-s-chranenym-hmyzem-policie-zajistila-9100-kusu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Muž obchodoval s chráněným hmyzem, policie zajistila 9100 kusů

2.2.2020 00:21 | BRNO (ČTK)
Brněnská policie zajistila u profesionálního entomologa z Frýdeckomístecka přes 9100 kusů hmyzu, především motýlů za miliony korun, muž je podezřelý z obchodování s chráněným hmyzem.
Brněnská policie zajistila u profesionálního entomologa z Frýdeckomístecka přes 9100 kusů hmyzu, především motýlů za miliony korun, muž je podezřelý z obchodování s chráněným hmyzem.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Brněnská policie zajistila u profesionálního entomologa z Frýdeckomístecka přes 9100 kusů hmyzu, především motýlů za miliony korun, muž je podezřelý z obchodování s chráněným hmyzem. Jde například o jasoně červenooké či jasoně dymnivkové, jejich vlastnění, natož obchodování s nimi, je zakázáno. V případě uznání viny u soudu muži hrozí až tři roky vězení.
 

Muže policie podezírá z neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami. "Pokud jde o počet kusů, jde o největší případ v České republice minimálně za poslední roky," uvedl kriminalista Josef Bečvář.

Podezřelé prodeje začali policisté prověřovat už v září roku 2018, podnětem pro zahájení úkonů trestního řízení se staly nabídky neživých preparovaných zvláště chráněných druhů motýlů na zahraničním aukčním portálu. V nabídce jednoho z prodejců totiž byly i druhy jasoňů, které jsou zařazeny mezi zvláště chráněné druhy v kategorii kriticky ohrožený.

Například jasoň červenooký patří mezi druhy přímo ohrožené vyhynutím nebo vyhubením. V ČR je označený za vyhynulý, kdy se původní populace na našem území nevyskytuje od 30. let 20. století. Mezi sběrateli je proto velmi ceněný, prodejní cena se pohybuje v rozmezí od 30 do 250 eur za kus (v přepočtu až 6300 Kč).

Policisté případ nejdříve odložili, protože se konkrétního člověka nedopátrali, záhy však zjistili, že se prodeje uskutečňují z ČR. "Prodejce se totiž ve svých nabídkách snažil vyvolat dojem, že je obchod uskutečňovaný ze zahraničí, konkrétně ze Spojených států amerických," uvedl kriminalista Radim Hönig. Muže vypátrali na Frýdeckomístecku. Při domovní prohlídce zajistili přes 9100 kusů hmyzu ve stovkách druhů. Z toho bylo přes 1850 kusů jasoně červenookého.

"Jen kdyby prodal všechny jasoně červenooké, získal by kolem tří milionů korun. Kolik by získal prodejen všech kusů, to se zatím nedá přesněji určit, bylo by to ale v řádech milionů," uvedl Hönig.

Vlastnění či obchodování s takto chráněnými druhy je přitom přísně zakázáno, nikdo bez povolení krajského úřadu nesmí vlastnit ani jeden z těchto kusů, natož s nimi obchodovat. "Jde o profesionálního entomologa, který není zaměstnán. U muže jsme mimo jiné zajistili i v přepočtu asi 950.000 korun, domníváme se, že peníze muži sloužily jako pokladnička a pocházejí z výnosu z trestné činnosti," uvedl Hönig.

Případ policie prověřuje, sbírka motýlů poputuje na zkoumání do Prahy. O jejím osudu rozhodne soud, pravděpodobně však zamíří do muzea. Muži v případě odsouzení hrozí trest vězení s horní hranicí do tří let.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

2.2.2020 07:14
Nejtrapnější byl koment jednoho entomologického odborníka - když to nachytal za dlouhou dobu na různých místech, nic vážného se vlastně nestalo...
Odpovědět
MM

Milan Milan

2.2.2020 21:07
Celý výklad je nějaký podivný, nebo to není jak uvedeno, když: "jasoň červenooký patří mezi druhy přímo ohrožené vyhynutím nebo vyhubením. V ČR je označený za vyhynulý, kdy se původní populace na našem území nevyskytuje od 30. let 20. století". Když jej měl doma, tak zřejmě není vyhynulý??? A jak rozumět textu: "neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy...," když je měl doma v nějaké kleci asi volně moc nežily, a nachytat je teda ve volné přírodě nemohl, když tam jakože cca 80 let nejsou.
Odpovědět
OD

Ondřej Dočkal

2.2.2020 21:31 Reaguje na Milan Milan
Je vyhynulý, ale repatriovaný na jednu lokalitu (populace ze \Slovenska). Legislativně stále zvláště chráněný - kriticky ohrožený. Blíže viz např. http://www.lepidoptera.cz/motyli/jason-cervenooky-parnassius-apollo-linnaeus-1758
Odpovědět
LB

Lukas B.

3.2.2020 07:19
opravte mne prosím jestli se mýlím, ale není to náhodou ta kauza historické sbírky, kdy exempláře ohrožených druhů byly pochytány někdy v polovině 20. století?

(taky bych mohl jít bručet, prodal jsem tuhle asi před deseti lety jakousi poděděnou slonovinovou sošku velikosti koňakové špičky, pradědeček ji někdy po první válce koupil v jakémsi vinohradském antikvariátu)
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist