https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/myceni-amazonskeho-pralesa-poprve-od-nastupu-bolsonara-mezirocne-kleslo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mýcení amazonského pralesa poprvé od nástupu Bolsonara meziročně kleslo

1.12.2022 11:00 (ČTK)
Podle odborníků nelze zatím jednoznačně určit, proč se tempo mýcení pralesa zpomalilo. Podle ekologů však v uplynulém roce nebyla patrná žádná změna politiky ze strany vlády.
Podle odborníků nelze zatím jednoznačně určit, proč se tempo mýcení pralesa zpomalilo. Podle ekologů však v uplynulém roce nebyla patrná žádná změna politiky ze strany vlády.
Mýcení amazonského pralesa v Brazílii poprvé od nástupu stávajícího prezidenta Jaira Bolsonara do úřadu v roce 2019 meziročně kleslo. Ukázaly to předběžné údaje Národního ústavu pro výzkum vesmíru (INPE). V administrativním roce, který končil letos v červenci, amazonský prales v Brazílii ztratil zhruba 11 600 kilometrů čtverečních plochy, což je zhruba rozloha Prahy a Středočeského kraje dohromady.
 

Úbytek plochy pralesa se v ročníku 2021/2022 snížil ve srovnání s předchozím období o 11 procent. "Je lepší mít nižší údaj než vyšší, ale stále jde o velmi vysoké číslo - druhé nejvyšší za posledních 13 let," uvedl ekolog Marcio Astrini.

Podle odborníků nelze zatím jednoznačně určit, proč se tempo mýcení pralesa zpomalilo. Podle ekologů však v uplynulém roce nebyla patrná žádná změna politiky ze strany vlády. Ochránci přírody dlouhodobě kritizují stávajícího prezidenta Bolsonara, že svou politikou usnadnil ničení pralesa, a to především ze strany zemědělců a podniků.

Ochrana amazonského pralesa patřila mezi hlavní témata prezidentské kampaně. Bolsonaro a jeho tým tvrdili, že prezident se jen snaží najít vhodnou rovnováhu mezi ekonomickým rozvojem a ochranou přírody. Vítěz druhého kola prezidentské volby Luiz Inácio Lula da Silva, který se ujme úřadu 1. ledna, naopak slíbil zpřísnění ochrany amazonského pralesa.

Podle výpočtů se kácení pralesa v době, kdy byl Bolsonaro v úřadě, zvýšilo ve srovnání s předchozím čtyřletím o 60 procent. Ničení pralesa je největším zdrojem emisí skleníkových plynů v Brazílii. "V prvním roce vlády Lula jen velmi těžko dosáhne významného poklesu v mýcení pralesa," tvrdí Astrini s tím, že kácení "se vymklo kontrole".


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JO

Jarka O.

1.12.2022 14:47
Tak nějak jsem si to myslela, ekologové lhali a zadržovali informace. Zato ted bude moc už u toho správného zkorumpovaného politika, který firmám splní první poslední, tak statistiky budou nadále zkreslené, tentokrát opačným směrem  a všechno bude v cajku. Příroda nepříroda.
Odpovědět
Sl

Slovan

1.12.2022 20:24 Reaguje na Jarka O.
Prosím pěkně - v čem ochránci lhali?
Statistiky ohledně odlesňování v Brazílii vydává Národní ústav pro výzkum vesmíru! Ten se Bolsonaro, hlavně první 2 roky, snažil v tomto omezit, což se mu naštěstí nepovedlo a tak svět dostával reálné informace o destruktivní Bolsonarově politice.
Ale asi všechno, co se vám nelíbí, je jakési spiknutí vůči vašim krajně pravicovým oblíbencům. To je prostě neskutečný…
Odpovědět
JO

Jarka O.

1.12.2022 22:08 Reaguje na Slovan
https://www.statista.com/statistics/940696/brazil-amazon-deforestation-rate-area/

Zde pár čísel, jak se kácelo za vašeho krajně levicového oblíbence, hlavně si vsimněte jeho 1.mandátu.
Odpovědět
Sl

Slovan

2.12.2022 08:52 Reaguje na Jarka O.
Tohle sem od vás přesně čekal. To vaše typické překrucování reality, kdy máte naprosto u zadku, za jaké situace musel např. začínat.

https://i.insider.com/635c25523e1cce00181b883d?width=1136&format=jpeg

Odpovědět
JO

Jarka O.

2.12.2022 09:39 Reaguje na Slovan
"Podle odborníků nelze zatím jednoznačně určit, proč se tempo mýcení pralesa zpomalilo. Podle ekologů však v uplynulém roce nebyla patrná žádná změna politiky ze strany vlády. " Opravdu? I na ekolistu se psalo, že vláda se snažila o převod těžeb do státních rukou, zdražila ceny dřev, a snažila se prosadit zákaz těžby vzácných dřev, proti cemuž protestovali, Slovan Liberec div se, evropští muzikanti. Tedy zástupci těch zemí, které mají údajně hrozný strach o ekologii Brazílie. No... já jsem si obrázek udělala, o co jde. Ten slovník si nechte na fotbal!
Krom toho, pravicový politik nechce zaškrtit zisky země, to je snad normální... pro samostatné země, nevztahujte to na nejmenovanou kolonii... A těžba je OK, pokud je pod kontrolou a s rekultivacemi.
Odpovědět
Sl

Slovan

2.12.2022 10:01 Reaguje na Jarka O.
Bolsonaro a jeho banda zredukuje zákony na ochranu přírody jak může (a nejenom zákony, ale i třeba IBAMu) a mj. díky tomu strmě vzroste odlesňování. Světe div se za to i tak ten chudáček Bolsonaro vlastně nemůže. On proti tomu dokonce bojoval!

Víte co bych čekal od skutečně pravicového politika já? Že se bude snažit přilákat investice do průmyslu, že se pokusí tu ekonomiku změnit do moderní podoby. Ostatně už v kampani v roce 2018 jezdil Bolsonaro do Japonska, Izraele a jiných podobných států a sliboval, že tohle udělá on z Brazílie! A skutečnost? Snažil se podplácet voliče před volbami a ze slibů nesplnil NIC!
K tomu, aby někdo dokázal Brazílii proměnit nepotřebuje ničit Amazonii, dávat tomu hlasitě souhlas a vyloženě to podporovat!
Odpovědět
JO

Jarka O.

2.12.2022 10:16 Reaguje na Slovan
Redukce zákonů by prospěla nejen Brazílii a bývá to pravicové opatření, že;) Brazílie je podle vás nemoderní stát? Jak to víte? Volby...nebylo by lepší zamést si doma? Ničit...   znáte vy význam toho slova?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.12.2022 11:45
Těžba dřeva přece nemusí být vůbec deevastační, stačí těžit jen vyhlédnuté cenné stromy a zbytek pralesa nechat svému vývoji. Za nějakou dobu tam vyroste přece to samé, jak normálně.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

2.12.2022 12:39 Reaguje na Pavel Hanzl
Moje řeč! Ekologisté by měli tlačit právě tímto směrem. Jenže pro ně je motorová pila velmi sprosté slovo.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist