https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/myslivci-loni-na-vysocine-ulovili-takrka-11.000-kusu-srnci-zvere
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Myslivci loni na Vysočině ulovili takřka 11.000 kusů srnčí zvěře

29.5.2020 00:13 | JIHLAVA (ČTK)
Myslivci loni na Vysočině ulovili takřka 11.000 kusů srnčí zvěře. / Ilustrační foto
Myslivci loni na Vysočině ulovili takřka 11.000 kusů srnčí zvěře. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Lesy ČR
Myslivci na Vysočině loni odstřelili 10.697 kusů srnčí zvěře, o šest procent víc než v roce 2018. Přesto jejich počet v regionu neklesá, což by uvítali lesníci. Okusy zvěří ztěžují obnovu lesů zasažených kůrovci, nutné je tak mladé lesy oplocovat. Stavbu oplocení v lesích začal loni dotovat Kraj Vysočina desítkami milionů korun.
 

"Léta jsme po tom volali a snažili jsme se prosadit, aby dotace na oplocování byly. Kraj Vysočina je v tomto mimořádně vstřícný," řekl Martin Kodeš, ředitel Městské správy lesů Pelhřimov. Letos poprvé podle něj bude možné získat na oplocení i státní dotace.

V rámci krajského dotačního programu Hospodaření v lesích 2020 přijal úřad 1086 žádostí za asi 75 milionů korun. "Převážná část žádostí se týká stavby oplocenek a jsou financovány z rozpočtu Kraje Vysočina," řekla mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová. Loni úřad ve stejném programu rozhodl o 947 žádostech v úhrnu převyšujících 81 milionů korun. "Z této částky bylo již žadatelům vyplaceno 21.495.871 korun," řekla Svatošová.

Pelhřimovská správa lesů se stará asi o 2000 hektarů porostu. V posledních letech musí každoročně obnovit až 40 hektarů lesa. Dřív to byla podle Kodeše polovina. "Obnova se každoročně zvedá, kvůli kůrovcové kalamitě sázíme pořád víc," řekl Kodeš. Ročně podle něho musí nechat postavit okolo 15 kilometrů oplocení. "Kromě smrku, případně borovice, kterou ale moc nesázíme, plotíme všechno, v současné době nevidím jinou cestu," řekl Kodeš.

Srnčí zvěř podle něho lesům na Vysočině škodí nejvíc. Podle statistik zveřejněných krajem žije na Vysočině asi 29.000 srnčí zvěře, což je 78 procent veškeré spárkaté zvěře, kam patří i divoká prasata. Jejich stav přesahuje 3000, odloveno jich loni bylo takřka 15.000. "I přes více méně setrvalé stavy zvěře vnímám výsledky poslední myslivecké statistiky velmi pozitivně. Za všechny lesní hospodáře i zemědělce si přeji dosažení přiměřených stavů zvěře a přijatelných škod. Ukazuje se, že většině myslivců není situace se škodami spárkatou zvěří lhostejná a jsou schopni v otázce škod zvěří účinně pomáhat," řekl krajský radní Martin Hyský (ČSSD).

Podle Kodeše by se měl lov zintenzivnit. Holiny po těžbě, které zarůstají křovím, poskytují zvířatům bezpečnější úkryt s dostatkem potravy. "Zvěř je tam potom i hůř slovitelná, teď je ještě čas, kdy by se s tím dalo něco dělat," řekl Kodeš. Příkladem by podle něho mohlo být Rakousko, které považuje přiměřené množství zvěře za takové, při kterém stačí les odrůst bez zvláštních opatření, mezi která oplocení patří.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MM

Martin Macek

29.5.2020 21:38
To je mi ale pořádná srna na ilustrační fotce, to jsem z toho jelen :-D
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

30.5.2020 06:13 Reaguje na Martin Macek
právě jsem toto chtěl také napsat. je vidět,že autor článku ani neví o čem píše a ještě somrují peníze na napsání dalšího článku jako ti somráci z české krajiny na oplocení výběhu,místo toho aby sami si vyhrnuli rukávy a plivli do dlaní !!! všiml jsem si ale, že i přes "lidovými" myslivci záměrně přemnoženou zvěř,která páchá nemalé škody zemědělcům,maso zvěřiny v obchodech stále stojí cca 200.-/kg. a tak samo i s tím kůrovcovým dřívím. je ho všude nadbytek ale palivové dříví a stavební řezivo nezlevní !
Odpovědět
SC

Stanislav Chytrý

31.5.2020 12:38
Tak málo? Měli by hoši více šlápnout do pedálů. Některé druhy zvěře jsou přemnožené a dělají nesmírnou škodu. Když na svou práci myslivci nestačí, tak by si měli vzít na pomoc nějaké ty predátory. Třeba vlky.
Odpovědět
AM

Anežka M

18.6.2020 10:31
Ono to foto je ilustrační, že. Ale i tak je jeho výběr výmluvný. Zkrátka myslivci jsou po trofejích, přestože z ekologického hlediska dává větší smysl střílet mladé samice.
Odpovědět
AM

Anežka M

18.6.2020 10:32 Reaguje na Anežka M
Překlep: Jdou po trofejích.
Odpovědět
Tomáš  Holíček

Tomáš Holíček

1.7.2020 08:19 Reaguje na Anežka M
Anežko a další,Pokud by Vás to zajímalo, tak hlavní definice myslivosti je:Chov a péče o zvěř.
Také je tu nějaká státní správa, která na základě sčítání zvěře, rozsahu škod a plnění odlovu stanovuje Tvz. plán lovu.Ten nám předepisuje, kolik kusů dané zvěře musíme ulovit a to zcela přesně.Kolik Kusů samčí zvěře, kolik kusů samičí a kolik mladých...To jak Vy říkáte, že myslivci jdou po trofejích není až tak pravda.Nikdo z normálních myslivců nebude lovit chovného silného srnce.Byl by sám proti sobě.Vybít si chovnej materiál v honitbě.Dalším kritériem je ještě počet kusů jednotlivých věkových tříd.A ani tak nesmíte ulovit jakéhokoli jedince, ale pouze takového, který není vhodný do chovu, který je nějak zraněny, nebo napadený chorobou, parazity apd.
Představa veřejnosti o tom, že myslivec střílí všechno co mu vyjde je mylná a nesmyslná.
Jinak autor článku by se měl trošku dovzdělat pokud chce psát o myslivosti a tématech s ní spojených.
Titulní fotku, neřeším, ale slova jako"odstřelili" nebo "bylo sloveno"....Odstřelují vojáci a armáda, slovuje se tak akorát rybník.
Česká myslivost je naše kulturní dědictví se svými tradicemi a morálními hodnotami,svým názvoslovím...
Pokud si ale stále budete stát za"honbou za trofejemi", prosím abyste potom rozlišovali Myslivce a komerční lovce,kteří neřeší chov, ale opravdu jdou jen po trofejové zvěři...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist