https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mzp-cesko-bude-do-roku-2030-ziskavat-tretinu-energie-z-obnovitelnych-zdroju
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MŽP: Česko bude do roku 2030 získávat třetinu energie z obnovitelných zdrojů

7.2.2024 01:44 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ministerstvo životního prostředí (MŽP) aktualizovalo dokument Politika ochrany klimatu (POK), podle kterého do roku 2030 bude Česko získávat třetinu energie z obnovitelných zdrojů a spotřebu sníží o pětinu. Ministerstvo to uvedlo v tiskové zprávě. Nyní se k dokumentu mohou vyjadřovat ostatní ministerstva a odborová sdružení v připomínkovém řízení.
 

Cílem ČR je do roku 2030 snížit emise skleníkových plynů alespoň o 55 procent ve srovnání s rokem 1990. Dosáhnout toho má země díky rozvoji obnovitelných zdrojů energie, úsporám energie a útlumu fosilní energetiky, včetně úplného ukončení těžby a spalování uhlí pro výrobu elektřiny a tepla do roku 2033, uvedl úřad.

Ministerstvo nově do POK zahrnuje cíl dosažení klimatické neutrality České republiky do roku 2050. Hlavním nástrojem bude podle něj rozvoj obnovitelných zdrojů energie a zvyšování energetické účinnosti. Tedy navýšit jejich podíl na konečné spotřebě energie na nejméně 30 procent a snížit konečnou spotřebu energie přibližně o 20 procent.

"Zelená modernizace si vyžádá zásadní investice. Do roku 2030 odhadujeme náklady dekarbonizace a adaptačních opatření na úrovni 1000 až 1500 miliard korun nad úroveň běžného investičního cyklu do obnovy průmyslu, energetiky nebo budov," řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

"Vyšší náklady představují zejména investice do renovační vlny v budovách, která domácnostem sníží náklady na energie, modernizaci dopravy a dopravní infrastruktury i náklady modernizace energetické infrastruktury. Právě s těmito náklady nám navíc pomůžou peníze z evropských zdrojů, především z emisních povolenek a dalších nástrojů, jako je Národní plán obnovy nebo budoucí Sociální klimatický fond," dodal.

Pro velkou energetiku, průmysl a letectví ministerstvo odhaduje na základě modelového scénáře snížení emisí do roku 2030 o 68 procent. Pro snižování v sektoru budov, pozemní dopravy, zemědělství, odpadů a části průmyslu a energetiky, tedy odvětví mimo evropské emisní povolenky, odhaduje do roku 2030 snížení emisí o 32 procent. Zvláštní cíle se týkají oblasti využívání půdy a lesnictví.

Politika ochrany klimatu definuje hlavní cíle a opatření na národní úrovni, aby Česko splnilo povinnost snižování emisí skleníkových plynů, která vyplývá z mezinárodních dohod.

Podíl obnovitelných zdrojů na celkové spotřebě energie v ČR by letos měl poprvé překonat hranici 20 procent, uvedla minulý týden Komora obnovitelných zdrojů energie. Dosud byl podíl obnovitelných zdrojů na spotřebě kolem 18 procent.

Výroba elektřiny v České republice loni podle dat analytické společnost EGÚ Brno klesla meziročně o deset procent, celkově tuzemské elektrárny vyrobily 72 terawatthodin elektřiny. Je to nejnižší výroba od roku 2002. Důvodem je hlavně nižší ekonomická aktivita v průmyslu. Největší podíl elektřiny byl vyroben z jádra a uhlí, a to dohromady téměř 80 procent (56 TWh). Po dlouhé době v Česku podle analýzy vzrostla výroba z fotovoltaiky, konkrétně o 17 procent na 2,8 TWh.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (61)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

7.2.2024 07:36
V České republice bylo v roce 2022 podle předběžných údajů vyrobeno celkem 84 527,5 GWh elektrické energie.
Největší část energie, a to 48,6 %, byla vyrobena v uhelných parních elektrárnách. V jaderných elektrárnách bylo vyrobeno 36,7 % energie, 4,6 % připadlo na plynové a spalovací elektrárny a 3,0 % na paroplynové.

Připadám si jak Felix Holzman , kupující lístky do kina. (Včera ,dnes a zítra nebo V sobotu večer a v neděli ráno)
Na co to vlastně chci jít ?

Je únor ´24 a za šest let nahradíme 45% uhelné elektřiny OZE ?
Možná tak "Včera, dnes a zítra!"
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.2.2024 08:41 Reaguje na Miroslav Vinkler
Ten plán je silně ambiciózní a snížení spotřeby energie (ne elktřiny) se může stát jak?
"Pro velkou energetiku, průmysl a letectví ministerstvo odhaduje na základě modelového scénáře snížení emisí do roku 2030 o 68 procent."
To by znamenalo ale praktickou likvidaci těžkého a jiného špinavého průmyslu, který je stejně drcen cenou elektřiny. To je posun správným směrem, ovšem není tam uvedeno, čím to nahradit.
Odpovědět
va

vaber

7.2.2024 09:25 Reaguje na Miroslav Vinkler
poslední větší uhelnou el. v Ledvicích jsme stavěli tuším od roku 2008-2014,
místo toho aby se postavil pořádný zdroj,cpou se miliardy do slunečních,
nejsem proti slunečním, prý jsou nejlevnější, tak není třeba je podporovat,
pokud čísla co jste uvedl jsou správná, chybí mi tam vodní ,co si mám myslet o MŽP , ministrovi a jejich prohlášeních, blábolí nebo mají tajné trumfy a žijí vůbec v realitě
možná začneme v uhelkách pálit biomasu a máme splněno, CO2 z biomasy se v EU moudře nepočítá,
a s termínem,, podíl na spotřebě,, se dá všelijak kouzlit
Odpovědět

vladimír šmídl

8.2.2024 23:26 Reaguje na Miroslav Vinkler
V dopravě máme případy, kde zítra znamená již včera. Koridor Donau-Moldau-Bahn (Praha-Munchen) ,,bude" zprovozněn rychlostí 160/200 km/h roku 2015.Roky byla stránka i na webu města Řezna česky. Aby spoj vynechala Schwandorf (úvrať ), postavili Němci nádraží v Nittenau. Češi postavili tunel z Rokycan do Plzně, ale plánovaný termín 2015 už těžko stihnou. To je rozdíl mezi plánem a realitou.
Odpovědět
HH

Honza Honza

7.2.2024 09:11
Pan Vinkler má určítě pravdu. Jak by bylo možné nahradit 45% ze zdroje, který pracuje jen ve dne a prakticky jen v létě (v létě 10 MWh, v zimě 2 MWh) bez efekt. úložiště? Vždyť to je stejné, jako by si majitel RD postavil FV elektrárnu na celém hřišti, aby měl elektřinu i v zimě, vždyť každý vlastník FW musí 8 MWh na topení brát v zimě ze sítě? Co s přebytky v létě? To přece nemůže nikdy fungovat! Proto absolutní základ podpory FW je hledání úložiště, žádné efektivní zatím není!!! Ne podpora FW ale podpora výzkumu!!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.2.2024 10:05 Reaguje na Honza Honza
Letní přetoky se vykupují za spot a tím se šetří fosilní palivo, žádná věda.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

7.2.2024 10:08 Reaguje na Pavel Hanzl
Již loni se stalo, že jsem při spotových cenách místo zaplaceno musel platit, žádná věda :-)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.2.2024 12:08 Reaguje na Jaroslav Studnička
Je vidět, že to funguje a ceny el jdou silně dolů, musíte si na 4Q elektroměru nastavit zákaz dodávání do sítě, když je cena záporná. To je ale asi složitý, není jednodušší kupovat od EON za fixních 1.50 za kWh?
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

7.2.2024 12:14 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak že z vašeho "žádná věda" to nakonec je úplně jinak.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.2.2024 12:24 Reaguje na Jaroslav Studnička
Je věda se domluvit s EON? Pro vás hódně vysoká, já vím....
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

7.2.2024 13:02 Reaguje na Pavel Hanzl
Ne Hanzle, opět necháte psaný text.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.2.2024 16:38 Reaguje na Jaroslav Studnička
Tak to vysvětlete. Jedna jasná věta a vy mudrujete o nějakém nepochopení.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

7.2.2024 19:25 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak si srovnejte své dva první příspěvky a zamyslete se nad nimi.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.2.2024 20:01 Reaguje na Jaroslav Studnička
Vy jste ryzí opruzér. Vás to fakt baví?
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

7.2.2024 20:12 Reaguje na Pavel Hanzl
Vaše lži a demagogie za to mohou...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.2.2024 07:39 Reaguje na Jaroslav Studnička
Muhehehhehehe fakt? Vy jste závislý na mých kecech a děláte ze seba trúbu, kdykoliv vám napíšu? A samostatné myšlení jste nezkoušel? Já vím.....
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

8.2.2024 08:34 Reaguje na Pavel Hanzl
Nevíte nic, to tu předvádíte denně. Pouze tu trollujete dokola lži a demagogii.

Závislý na vašich kecech opravdu nejsem. Tak hloupého člověka a dezoláta jsem v životě nepotkal.
Nicméně vyvracet vaše lži a demagogie je povinnost.
Odpovědět
Ko

Kolemjdoucí

7.2.2024 09:41
V nižší spotřebě elektřiny se promítá i výroba z OZE. Ta se často spotřebovává místně a nejde přes distribuční síť. Společnost EGÚ tento faktor nezohledňuje.

Snaha (výzkum) nahradit funkci fosilních/uhelných elektráren tady je:

https://energetika.tzb-info.cz/elektroenergetika/26421-delta-green-a-ceps-uspesne-otestovaly-zapojeni-domacnosti-do-stabilizace-site
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.2.2024 10:02 Reaguje na Kolemjdoucí
"Ovládali jsme baterie fotovoltaik, ..." během několika prosincových nocí. To by mě zajímalo, co tam asi tak ovládali, když byly totálně vybité? Asi je nabíjeli ze sítě za nízký tarif, což je násobně dražší, než kolik se platí za výkup. Tím chytrým šachováním se možná něco vydělá, ovšem celé to bude násobně dražší. Ale cesta tudy vede.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

7.2.2024 10:09 Reaguje na Pavel Hanzl
Řešením je chytrá síť a aby všichni platili spotové ceny + distribuční poplatky. Žádné dotace jen pořádné zpoplatnění fosilního uhlíku.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.2.2024 12:10 Reaguje na Jiří Svoboda
Možné to je, ale nevím, jestli to tak mají zařízené v zemích, které jsou dál, než my.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

7.2.2024 13:07 Reaguje na Pavel Hanzl
Možná, nevím...Hanzlova dojmologie v praxi.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.2.2024 07:40 Reaguje na Jaroslav Studnička
Tak napište, jak to je. Kritizovat umí každý trula.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

8.2.2024 08:36 Reaguje na Pavel Hanzl
Když vím, tak mluvím.
Když nevím, tak mlčím.

Z toho si vezměte poučení.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.2.2024 09:16 Reaguje na Jaroslav Studnička
A když nevím nic o ničem, prudím.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

8.2.2024 09:25 Reaguje na Pavel Hanzl
Já pouze upozorňuji na vaše nevědění a tedy na vaší dojmologii.
Vy nevíte, ale stejně musíte reagovat.
Odpovědět

Radek Čuda

8.2.2024 14:36 Reaguje na Pavel Hanzl
Pokud vám někdo něco vysvětlí a odzdrojuje, tak půlku nepochopíte a druhou půlku zapomenete tak do 2 dnů ... větrné mlýny hadra. Takže co s vámi, když jste s přehledem nejhloupější diskutující tady.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.2.2024 08:57 Reaguje na Radek Čuda
Odzdrojování vypadá většinou tak, že to je o něčem jiném. Většinou je to nějaká marginalita, bo já píšu vždy o systému, nebo celku. Zcela běžné je tu utápění v detailech (Pat a Mat jsou příklady), kdy daný jedinec přes stromy nevidí les.
Odpovědět

Radek Čuda

12.2.2024 13:54 Reaguje na Pavel Hanzl
Ale prd, problém je prostě v tom, že vy to jen nepochopíte. Jako tady jediný ... A vy nepíšete o systému ani celku, ale o svých domněnkách a fantaziích.
Prostě jste hloupý, to je celé.
Odpovědět
pk

pepa knotek

7.2.2024 13:04
Paráda z celkových 72 TWh vyrábí od jara do podzimu FVE 2,8 TWh/rok t.j. 3,9 % a stálo nás to už bilion. Uhelky dodávají cca 1/2 výroby a hodláme je za několik roků nahradit čím a za kolik bilionů ? Úplná fantasmagorie, od podzimu do jara se asi všichni uloží k zimnímu spánku jak medvědi.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.2.2024 16:40 Reaguje na pepa knotek
Ten bilión rozfrcala Dlužena von Bankrot za nákup voličů pro estébáka, to jste si asi spletl.
Odpovědět

Radek Čuda

7.2.2024 16:46 Reaguje na Pavel Hanzl
Alča je psychouš, ale co se tak podívat na schodky rozpočtů během covidu všude okolo a i za oceán?

Bába dělal v podstatě jen to, co všichni.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.2.2024 17:03 Reaguje na Radek Čuda
Velmi hluboký omyl, my měli v v Evropě jednoznačně nejvyšší nárůst státního dluhu. Na řešení covidu šlo asi 10 - 20% utracených kačáků.
Babiš vykřikuje: jsme "best in covid", zatímco mezinárodní hodnocení nás na tabulce 155 zemí zařadilo na páté nejhorší místo: hůř je na tom ve Střední Evropě jen Babišův přítel Orbán v Maďarsku, které je na druhém místě.
Karel Hvížďala, Respekt 36 (6.9.21)
Odpovědět

Radek Čuda

8.2.2024 14:54 Reaguje na Pavel Hanzl
Ono to zase nebyla taková tragédie a jak jsem psal, tu sekyru velmi podobným způsobem zaťala celá řada zemí EU (a třeba o Spojených státech ani nemluvě). Stačí se podívat místo Respektu na ofiko data EU/Eurostatu ... https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Government_finance_statistics

https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/gov_10dd_edpt1/default/table?lang=en

Plus ono to souvisí s mírou covidových restrikcí, kdy čím větší tyto byly, tím vyšší byly náklady na nejrůznější kompenzace.
Dalším faktem je to, že ačkoli to tempo bylo skutečně nejvyšší v EU, tak současně se vládě podařilo například mezi 2020 a 2021 mít nejnižší míru nezaměstnanosti v EU. Můžeme se bavit, zda to za to stálo, ale nelze to pominout.

Aby bylo jasno, já tu nehodlám tvrdit, jak to vláda v letech 2020-2022dělala skvěle, ale zase takový konec světa to zrovna v tomto směru nebyl.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.2.2024 21:19 Reaguje na Radek Čuda
Máte tam pouze celkový státní dluh, který jsme měli skutečně malý ještě v roce 19, ale tohle je náš vývoj.
https://cs.wikipedia.org/wiki/St%C3%A1tn%C3%AD_rozpo%C4%8Det_%C4%8Cesk%C3%A9_republiky#/media/Soubor:Prijmy_a_vydaje_CR.png
Odpovědět

Radek Čuda

12.2.2024 13:58 Reaguje na Pavel Hanzl
Boha jeho, pokud tam máte celkový dluh za jednotlivé roky, tak si ty meziroční nárůsty snad umíte odvodit, ne?

A opakuji, ačkoli ten vývoj nebyl rozhodně příznivý, s ohledem na situaci zase ten covidový nárůst nepředstavoval nějak zásadní problém a ani něco mimořádného a v EU/ve světě zcela ojedinělého.

Problém je v tom, že se v tom trendu pokračuje bez toho, aby docházelo k nějakým zásadním změnám k lepšímu.
Odpovědět
pk

pepa knotek

7.2.2024 17:02 Reaguje na Pavel Hanzl
To je o bilionu za solární tunel, inu když dojdou argumenty, tak přijde na řadu Dlužena, Estébák, Putin .... možná přijde i kouzelník. No a do další bilionové sekery to stávající správci státní kasy nemají daleko, že.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.2.2024 17:06 Reaguje na pepa knotek
Zkuste doložit ten bilión. Kdyby se na to dávalo 20 mld. ročně (což se asi nedávalo), tak nejsme ani na 300 mld.
Jenom nevím, proč s tím soudruh nic za 8 let neudělal, když se pořád prsil.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

7.2.2024 19:42 Reaguje na Pavel Hanzl
Zase lžete Hanzle. Již jsem vám to mnohokrát vysvětloval a dokladoval.

Ročně se na POZE odvádí 40 - 46 mld. Kč, z toho na FVE to je 26 - 30 mld. Kč.

"Nejvyšší kontrolní úřad už dříve uvedl, že mezi lety 2009 až 2012 byla návratnost investic do fotovoltaických elektráren v ČR zhruba sedm let po zahájení jejich provozu, přestože podle zákona mohla být až 15 let. Dodal, že celkové náklady na obnovitelné zdroje elektřiny převýší v ČR do roku 2030 bilion korun."

https://oenergetice.cz/energetika-v-cr/rocni-dotace-na-podporovane-zdroje-ze-statniho-rozpoctu-ma-vzrust-na-27-mld-kc

Další vaší uvedenou lež jsem vám vyvrátil včera.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.2.2024 20:08 Reaguje na Jaroslav Studnička
"Příspěvek se týká podpory elektřiny z obnovitelných zdrojů, druhotných zdrojů, vysokoúčinné kombinované výroby elektřiny a tepla a provozní podpory tepla." Z toho byl podstatný díl nesmyslná biopaliva a ostatní dotace.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

7.2.2024 20:11 Reaguje na Pavel Hanzl
Tady si to můžete prohlédnout, potvrzuje to moje argumenty.

https://www.ote-cr.cz/cs/statistika/statistika-poze/poskytnuta-podpora
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.2.2024 07:49 Reaguje na Jaroslav Studnička
Podle vaší tabulky jsme na možná 400 mld. ale do roku 30 to možná na bilión skutečně vyšplhá. Otázkou ale je, kolik z toho je solární tunel a co jsou normální dnešní dotace, což je úplně jiný level, možná desetina. A hlavně: kolik výkonu v čisté elektřiny si za to pořídíme.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

8.2.2024 08:39 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak že to stále nechápete.

Tyto finanční prostředky, které jsou hrazeny prostřednictvím OTE jsou dotace z doby solárního tunelu.

Dotace na současné OZE jsou vypláceny zcela jinak.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.2.2024 09:06 Reaguje na Jaroslav Studnička
Já fakt nemožu za solární tunel, já socany a komáry nikdy nevolil, já nevolil ani Babiše, který se mohutně prsil, že to zarazí.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

8.2.2024 09:26 Reaguje na Pavel Hanzl
Mě opravdu nezajímá koho jste volil nebo nevolil.

Já pouze vyvracím vaše neustálé lži a vyjasňuji vaše neznalosti.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.2.2024 09:02 Reaguje na Jaroslav Studnička
Dofraca, to není možný!!
ANO!!! Považuji solární tunel za chybu.
ANO!! Považuji za chybu, že s ním nikdo nic za 20 let neudělal.
ANO!!! Považuji za chybu, že se místo toho nepostavil blok v JE Temelín!!
Kurnik šopa co po mě ještě chcete? Vy budete pořád vysírat a podsírat, obezličkovat a pizdovat a urážet. Vás to fakt baví???
Odpovědět

Radek Čuda

12.2.2024 14:00 Reaguje na Pavel Hanzl
No, optimální by bylo, kdybyste si to zapamatoval a současně dokázal brát v úvahu při formulování těch vašich obvyklých výlevů.
Odpovědět

Radek Čuda

7.2.2024 16:51
Mně už to začíná připomínat sjezdy a pětiletky, já si nemohu pomoci.

Jedna věc je se o něco snažit a mít nějaké priority, preference a podobně ... ale tyhle závazky ... https://www.youtube.com/watch?v=fIWtXWZyv-M

Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

7.2.2024 17:51
Třetinu! Sice pouze někdy a ty výpadky nahradí čím? Opičit se po Němcích
a s nimi se dostat k závislosti na paroplynových zálohách není umění, ale
kolik bude ta elektřina ze záloh stát? Koupí si ji obyčejný občan a nebo
energeticky náročná firma? Jen pro TŽ Třinec by muselo být pokryto panely celé území Moravskoslezského kraje a co v noci a v zimě? To zastaví výrobu
a počkají na ráno a jaro? Ty pohádky jsou dobré tak leda pro tuto vládu
a p. Hanzla. OZE nejsou nic nového a už tu byly kdysi větrné mlýny, kde
se s mletím čekalo na vítr, mlýny vodní čekající na vodu a sušení na slunci.
Lidé ale potřebovali stálé zdroje energie a OZE opustili. Vracíme se tedy
k tomu, co se neosvědčilo i když se to vnucuje pomocí dotací a nařízení.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.2.2024 07:56 Reaguje na Břetislav Machaček
Je zajímavé, že váš duševní horizont končí v okamžiku, kdy svítí a fučí. Když to přestane končíte, netušíte, co bude dál, svíčky, louče, jeskyně. Když vám dojde benzín v autě, taky jdete dál pěšky?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

8.2.2024 10:18 Reaguje na Pavel Hanzl
V autě máte rezervu, kanystr s benzínem a nebo ho má někdo
jiný. Navíc co pár km je pumpa. Pokud nesvítí a nefouká,
tak baterie vydrží pár hodin a musí naskočit drahé zálohy.
Pro stálost v sítích by měly fungovat odběry tak, že MUSÍ
být vyrovnané a nikoliv skokové. Tím budou vám podobní
"samozásobitelé" přinuceni mít i své vlastní zálohy a tu
stabilní síť nechat pouze stabilním odběratelům. Běžte do ostrovních systémů a spoléhejte se na OZE, které tu tak propagujete a nechtějte aby za vás někdo řešil výpadky výroby a taky přebytky. Proč má stabilní odběratel dotovat výkyvy v sítích zaviněné vámi a vám podobnými? Je to pouze podvod na těch, kteří to za vás vše zaplatí!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.2.2024 09:06 Reaguje na Břetislav Machaček
Vy se pořád motáte jak kača v čepici s tím, že nesvítí a nefučí. Kdybyste se radši podíval na to,, jak to normální státy zvládají (a my taky), jak to, že Němci mají z OZE asi 55% elektřiny, a uhlíkovou zátěž mají menší, než my s jádrem.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.2.2024 08:01
Nejlevnější je vyhrabat ze země cokoliv hořlavého a prohnat to komínem.
Ve středověku se lily splašky na ulici a kadilo se v rohu, taky to bylo nejlevnější.
Potom se ale z ekologických (tehdy hygienických) důvodů začaly stavět kanalizace a vodovody za gigantických dotací a od té doby všichni platí vodné a stočné.
Dnes je to samé v globálním měřítku a zvykněme si, že energie už nikdy levné nebudou.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

8.2.2024 09:52 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanz nejenže propadal ve fyzice na ZŠ, ale i dějepisu.
Veřejné toalety , včetně kanalizace a také teplovodní vytápění znali již staří Římané.
Nesmíte číst pouze ve smolných knihách středověku a gryndýlu ,
pane Hanzle.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.2.2024 09:59 Reaguje na Miroslav Vinkler
Pane Vinklere, já nepíšu o starověkém Římu, kdy kanalizace samozřejmě měli možná v 1% obydlí, ale o naší, středověké civilizaci.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

8.2.2024 17:36 Reaguje na Pavel Hanzl
Středověká civilizace byla řízená klérem a ten se zabýval pouze honosnými chrámy a kláštery. Dodnes
není v kostelech WC, jako by vyměšování bylo tabu.
Kléru byla civilizace na obtíž, stejně jako věda, která vyvracela náboženská dogmata, kterým jako věřící věříte dodnes a nebo se pouze přetvařujete?
Církevním hodnostářům ve zlatých kočárech a palácích
výkaly na ulicích nevadily a ani pánům, když káleli
po stěnách hradů do podhradí. To civilizace nebyla,
ale spíše období stagnace, kterou se snažila církev
zakonzervovat na co nejdéle upalováním vědců a kritiků tehdejších poměrů. Kdo dodnes ty ideologie podporuje, tak je spoluviníkem všech křivd, které
církve vykonaly a konají dodnes. Za většinou válek
v historii bylo náboženství, za které se bojovalo,
loupilo a vraždilo. Tak se pomodlete za tmářství,
kterým církev a šlechta brzdila vědu a pokrok.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.2.2024 21:10 Reaguje na Břetislav Machaček
Ani historie není vaše parketa, že?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.2.2024 21:11 Reaguje na Břetislav Machaček
Vy jste musel být lektorem marx-leninismu, to jinak možný není.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

8.2.2024 10:05
Už si o tom štěbetají i vrabci na střeše.
Nikde na světě není energetická politika tolik ideově a dogmaticky zatížená jako v Německu, nebere si servítky šéf německého svazu průmyslu Siegfried Russwurm. Zbavit se současně jaderných i uhelných zdrojů podle něj znamená, že německý průmysl nemůže být vůči ostatním zemím konkurenceschopný.

Vysoké ceny elektřiny ale ekonomický růst zásadně podvazují. Je to dáno tím, že vláda dogmaticky lpí na klimatické agendě, která je pro německý průmysl doslova toxická, řekl pro The Financial Times .

To vysoké ceny elektřiny si pane Hanzle nechte zarámovat. Netvrdím to já, ale předseda německého svazu průmyslu.
Výsledek solárů, větrníků a pomateného gryndýlu.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

9.2.2024 11:18 Reaguje na Miroslav Vinkler
Tak schválně, jestli p. Hanzl přemistruje i toho předsedu. Pokud ano, bude to majstrštyk.
Odpovědět

Radek Čuda

9.2.2024 15:58 Reaguje na pavel peregrin
To bude nastrčený agent Kremlu ... hybridní válka, neznáte:-)?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist