https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mzp-podpori-vznik-energetickych-spolecenstvi-maji-sdilet-obnovitelne-zdroje
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MŽP podpoří vznik energetických společenství, mají sdílet obnovitelné zdroje

10.11.2023 18:06 | PRAHA (ČTK)
Komunitní energetika spočívá v tom, že lidé či instituce sdílí energii vyrobenou ve společných výrobnách.
Komunitní energetika spočívá v tom, že lidé či instituce sdílí energii vyrobenou ve společných výrobnách.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zakládání energetických společenství podpoří nová dotační výzva ministerstva životního prostředí (MŽP), na kterou je vyčleněno 98 milionů korun z Národního plánu obnovy. Výzvu k podávání žádostí o peníze dnes představili zástupci MŽP. Dotace by podle nich měly podpořit sdílení energie z obnovitelných zdrojů. O přidělení peněz se bude rozhodovat ve dvoukolové soutěži, v prvním kole žadatelé představí své záměry, podávat je mohou od 1. prosince do konce ledna.
 

Energetické společenství je jedním ze způsobů, jak se spotřebitelé můžou zapojit do výroby elektřiny, využívat by měli obnovitelné zdroje energie. Projekty se budou hodnotit podle záměru, ministerstvo vybere k podpoře minimálně 40 záměrů. Maximální dotace na jeden projekt může být tři miliony korun. Energetická společenství jsou podle ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) nezbytným předpokladem pro rozvoj komunitní energetiky v Česku.

Komunitní energetika spočívá v tom, že lidé či instituce sdílí energii vyrobenou ve společných výrobnách. V energetickém společenství se spojí spotřebitelé, kteří budou společně investovat do výroby energie, kterou potom budou sdílet. Komunitní energetika napojená na energii ze slunce nebo z větru přináší podle Hladíka výhody. Napojení na obnovitelné zdroje energie snižuje závislost na fosilních palivech a zvyšuje energetickou suverenitu místních komunit. Zároveň má přinést ekonomické výhody pro všechny zapojené do tohoto systému.

"Členové společenství mají zájem společně sdílet přínosy efektivnějšího spotřebovávání energie ze síťových, ale zejména z lokálních obnovitelných zdrojů energie, a budou určitým způsobem také sdílet náklady na výrobu energie z těchto zdrojů. Způsob sdílení je nutné před založením energetického společenství připravit a smluvně zakotvit. Může se to zdát jako drobná podpora, ale jde o docela hodně kroků, které je potřeba promyslet a administrativně připravit,” řekl Hladík.

Dotace je určená pro obce, jejich spolky, mikroregiony, malé a střední podniky, domácnosti i například spolky a nadace. Podpora se dělí do kategorií podle toho, jak náročné je společenství založit. Podpora se pro jednotlivé kategorie sčítá. Žadatelé, kteří nejsou plátci DPH můžou získat podporu až 90 procent výdajů, pro plátce DPH může být podpora až 70 procent. Část dotace, konkrétně 60 procent, dostanou žadatelé zálohově, zbytek jim bude vyplacen po realizaci projektu.

Dotaci mohou žadatelé využít na založení energetického společenství, včetně zpracování technických, ekonomických a právních materiálů, a také aktivity potřebné k jeho vzniku. Přispívat se bude i na osvětové a propagační aktivity, jako jsou plánovací workshopy, občanská shromáždění, propagace obnovitelných zdrojů energie v komunitě a v neposlední řadě i činnost koordinátora energetického společenství. Koordinátor energetického společenství je povinný absolvovat školení ke komunitní energetice.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

10.11.2023 19:43
No ja, sdílet, ale po čem, když nejsou dráty dost dimenzované? Na to dotace nestačí, no a nebo je na nové dráty?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.11.2023 15:08 Reaguje na Slavomil Vinkler
Ále jsou, neboj.
Odpovědět
EN

Emil Novák

12.11.2023 09:32 Reaguje na Pavel Hanzl
No nejsou, Hanzle. "Dráty" nejsou a nikdy nebyly dimenzované na to, aby elektřina tekla z nižších napěťových hladin do vyšších, a hádejte kdo to nadimenzování bude muset zaplatit. Málo to nebude.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.11.2023 10:17 Reaguje na Emil Novák
To přece není záležitost drátů, ale transformátorů a střídačů a velká fve pole můžou vytvářet i dost velké napětí. Asi to nebude žádná věda, bo to normálně funguje na celém světě, jen vy máte zase problém. Do přenosové sítě se investuje přece pořád a předělává se taky průběžně.
Když máte centralizovanou síť a musíte dostat proud z jediného zdroje do poslední žárovky, nároky na síť jsou daleko větší, než když se velké procento spotřebuje na místě výroby a do sítě se vůbec nedostane.
Odpovědět
EN

Emil Novák

14.11.2023 10:34 Reaguje na Pavel Hanzl
1) To je záležitost jak drátů, tak i transformátorů i dalších síťových prvků, Hanzle.
2) Velká FVE pole můžou vytvářet i dost velké napětí, ale pak k nim musíte přivést linku s odpovídající napěťovou hladinou. To stojí peníze.
3) Věda to není, ale stojí to peníze a čas, jak u nás, tak v zahraničí. Že vy zásadně veškeré takové problémy ignorujete neznamená že neexistují.
4) Jasně jsem psal o dimenzování "na to, aby elektřina tekla z nižších napěťových hladin do vyšších", to není záležitost přenosové ale distribuční soustavy. Že je rozdíl mezi nimi pod vaši rozlišovací schopnost už víme. Přenosová síť je na to připravená, tam problém není, problém je v distribuci, to je zhruba 200 tisíc kilometrů vedení. Není v lidských silách je předělat za pár let, jak si naivně představujete, ať budete investovat cokoliv.
5) Poslední odstavec je naprostý blábol, který nádherně dokazuje, že jste i přes neuvěřitelné úsilí, které energetice věnujete, pořád nic nepochopil. Decentralizace výroby nároky na síť vůbec nijak nesnižuje, právě naopak zvyšuje, protože nejen že pořád potřebujete stejně robustní síť jako bez decentrálních zdrojů pro období, kdy nic nevyrábějí (typicky dlouhé zimní večery), ale ještě navíc musí být schopna přenášet přebytky výroby lokálních zdrojů v období nejvyšší výroby (typicky víkendová letní poledne) z nižších napěťových hladin do vyšších, na což nikdy nebyla stavěná.
Odpovědět
Karel Koubek

Karel Koubek

13.11.2023 18:32
Jako vždy v poslední době Malé Vodní Elektrárny nejsou? A teď úvaha. MVE jsou zřejmě nebezpečné tím, že po uvedení do provozu, nejsou závislé na dalších dodavatelských řetězcích což rozhodně neplatí pro provozovatele FVE, kteří mají baterie, a to bude obrovský trh a nemalý koloběh peněz. Proto asi to potlačování?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.11.2023 10:20 Reaguje na Karel Koubek
Co se vám zase potlačuje? Malé vodná elektrárny jsou normální OZE mají mít podporu jako každé malé OZE, tj. dotaci na investici a výkup za spot.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist