https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mzp-v-utery-se-otevira-prijem-zadosti-o-dotaci-na-vymenu-vsech-starych-kotlu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V úterý se otevírá příjem žádostí o dotaci na výměnu všech starých kotlů

28.8.2024 01:45 (ČTK)
Kotel
Kotel
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V úterý 3. září se otevírá příjem žádostí o dotaci na výměnu všech starých kotlů, tedy i těch třetí, čtvrté a páté emisní třídy. Nově bude podpora z programu Nová zelená úsporám (NZÚ) Light. Zájemci o ni budou moci žádat u Státního fondu životního prostředí ČR. Do konce srpna mohou lidé čerpat dotace pouze na výměnu kotlů první a druhé emisní třídy na tuhá paliva, která nejvíce znečišťují ovzduší. Od 1. září bude jejich provoz zcela zakázán. Ministerstvo životního prostředí o tom informovalo v tiskové zprávě.

 
"Po odsíření elektráren a průmyslu se staré kotle na pevná paliva staly největším zdrojem znečišťování ovzduší. Právě proto potřebujeme vyměnit i ty poslední zbývající zastaralé kotle. Proto od září otevíráme nízkopříjmovým domácnostem v programu Nová zelená úsporám Light možnost vyměnit nejen nejstarší zakázané kotle na tuhá paliva, ale i další neekologické zdroje vytápění, jako jsou uhelné kotle 3. a 4. emisní třídy, kotle na topné oleje. A novinkou je to, že i nízkopříjmové domácnosti si budou moci vyměnit s dotací elektrické či plynové vytápění za tepelné čerpadlo," uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

V Česku zbývá odhadem vyměnit ještě několik desítek tisíc kotlů, které byly vyrobené před rokem 2000. Lidé by měli vědět, jaký kotel doma mají, neboť je váže povinnost každé tři roky nechat kotel zkontrolovat technikem proškoleným výrobcem. Od září budou chodit kontroly a lidem, kteří budou v topné sezoně využívat zastaralé kotle, hrozí pokuty. Pokud však budou mít podanou žádost o dotaci na výměnu zakázaného kotle a dodatečně jej vymění, kontroly k tomu budou přihlížet.

Pro domácnosti s nižšími příjmy, které nestihly vyměnit zastaralé kotle a v následující topné sezoně je nemohou legálně provozovat bez rizika pokuty, je k dispozici program NZÚ Light. Nově budou žádosti podávat elektronicky Státnímu fondu životního prostředí ČR přes webový portál zadosti.sfzp.cz. Příjem žádostí pro výměny kotlů se otevře v úterý 3. září 2024 v 10:00.

Na tepelné čerpadlo program přispěje až 150.000 korunami, na moderní kotel na biomasu získají žadatelé až 110.000 korun. Podpora až 50.000 korun se vztahuje i na lokální kamna či jiné topidlo využívané jako hlavní zdroj vytápění. Pokud se majitel domu rozhodne vyměnit plynové a elektrické vytápění, dotaci získá v případě volby ekologičtějšího tepelného čerpadla.

Ostatní domácnosti si mohou zažádat o podporu ve standardním programu NZÚ. "Výše podpory ve standardní NZÚ může u tepelných čerpadel dosáhnout až na 130.000 korun, u nového kotle na biomasu bude limit 90.000 korun. V případě, že žadatelé výměnu kotlů realizují v kombinaci s dalšími úspornými opatřeními, třeba se zateplením nebo fotovoltaikou, za každou kombinaci obdrží bonus ve výši 10.000 korun," řekl ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman.

Zájemci o dotace mohou také využít služby bezplatných poradců, kteří pomohou s administrativou či s úsporami vhodnými pro konkrétní dům.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (13)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JB

Jaroslav Bobr

28.8.2024 22:14
Ještě před 3. roky některé kraje poskytovaly kotlíkové dotace na pořízení uhelných kotlů emisních tříd nad 3.Dnes(od 3 září) vám stát dá dotaci na to, že tento prakticky nový uhelný kotel zlikvidujete a pořídíte si tepelné čerpadlo.To se nám to "ekologicky" hospodaří když nám to voliči žerou, to roste HDP prodejem tepelných čerpadel.To je zelená a energetická politika v praxi, tím to klima určitě napravíme.A státní dluh?Vždyt jde jen o peníze a ty se lehce natisknou.Ne důchodci ale tihle fanatici nás zadlužují na generace dopředu nesmyslným rozhodnutím.
Odpovědět
EB

Emil Bernardy

29.8.2024 07:08 Reaguje na Jaroslav Bobr
Peníze se vždy najdou.
Ekohospodaření.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

29.8.2024 12:06 Reaguje na Jaroslav Bobr
Přesně. A nehledě na to, že pod -4C tepelné čerpadlo funguje už jen jako drahý elektrický kotel a navíc ve větších mrazech je v podstatě k ničemu. A jeho provoz je neustále vázán na el. energii, což v případě dobře zvolené otopné soustavy u uhelného kotle i při průměru coul lze na samotíž.
Odpovědět
EB

Emil Bernardy

29.8.2024 12:13 Reaguje na pavel peregrin
Pochopil jsem to,když jsem si pohrával s myšlenkou,pořídit si i tento zdroj tepla.Chviličku mně trvalo,než jsem pochopil princip,a vyšlo mně totéž....
Odpovědět
ji

30.8.2024 08:48 Reaguje na pavel peregrin
Vážený pane. Topím TČ již několik let. A jeho provoz je oproti el.kotli za hubičku. Nečerpal jsem žádné dotace. Vše za své. Jsem naprosto spokojen. Nevím čím topíte vy, ale to co tvrdíte je lež.
Odpovědět
MS

Milan Stehno

29.8.2024 12:19
Tlačenka od výrobců TČ pokračuje,takže to bude určitě ta nejhorší varianta,ale prodat se to musí. Stojím před volbou čím v zimě topit,protože Dakon přirozeně dosloužil po víc jak 20 letech provozu.Protože fakt nevím co dát místo něho,když je i nová a schválená věc hned neeko. Asi radši ekologicky umrzmu a tím pádem už nebudu muset řešit nějakou pošahanou uhlíkovou stopu :D
Odpovědět
pp

pavel peregrin

29.8.2024 13:08 Reaguje na Milan Stehno
To je docela oříšek. Nabízí se varianta normálního kotle, bez elektroniky, s lepší izolací. To splňuje 4 emisní třídu. Ale je otázkou, co ti magoři udělají s uhlím. Pokud by byla záruka, že se bude moci uhlím topit ještě tak 10 let, asi bych šel do takového kotle, vyjde to dnes okolo 40tisíc, akorát pokud by to nebyl Dakon, tak se musejí upravit příruby. Ale to je maličkost.
Druhá varianta je jít do kotle na peletky, ale to jsou již kotle automatické a tam jste pořád odkázán na elektroniku.
Odpovědět
JB

Jaroslav Bobr

29.8.2024 14:01 Reaguje na pavel peregrin
My máme automat Benekov C27 uhlí/pelety.Připojený k topení samotížce, ponechané trubky i radiátory.Emisní třída 5+,zaplacený bez dotací(v roce realizace jsme žádali pozdě -v září, do té doby jsme neměli stavební povolení na přístavbu kotelny),další rok už středočeský kraj dotace na kotle umožnující uhlí nedával a kotel, světe div se, výrazně zlevnil,dost mě to mrzelo, že jsem rok nepočkal.
Při plné násypce(je bokem) vydrží topit cca týden při teplotách kolem 0.Potřebuje el proud pro podavač, dmychadlo,kotlové a okruhové čerpadlo,směšovací ventil a elektroniku.Spotřeba loni cca 35q, starý ruční OPOP 50q, teplota v domě když jsme v práci cca 19stupnu, když jsme doma tak 22-23.Napajení přes UPS s baterkama 2x 12V/40Ah, vydrží cca 10hodin provozu.Pokud je nutno tak úprava parametrů přes PC nebo mobil.Uživatelsky příjemnější je provoz na uhlí, výhřevnost na kg je sice shodná s peletama, ale do nasypky se v kilogramech uhlí vejde víc.Také mám obavu, jak to bude s uhlím,jakou na něj napálí dan a jestli vůbec bude(zda půjde vozit z Polska).Plyn ve vsi není a tepelné čerpadlo je příliš závislé na elektřině(na velkém příkonu)-přece jen je to jen účinnější a složitější elektrokotel.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

29.8.2024 14:22 Reaguje na Jaroslav Bobr
To je dobrá varianta a v současné době asi nejjistější. Jen mě na tom mrzí ta potřeba elektroniky, ale holt to už asi jinak nepůjde.
Odpovědět
JB

Jaroslav Bobr

29.8.2024 17:37 Reaguje na pavel peregrin
Pokud hospodaříte a máte obilí můžete míchat pelety nebo uhlí s obilím(tříděné pytlované uhlí -cca 8Kč/kg, pelety 7-10Kč/kg,volné tříděné uhlí cca 6-7Kč kg).Pálit potraviny považuji za prasárnu, ale stejné je dávat řepkový olej do nafty nebo kukuřici do bioplynky.
Odpovědět
ji

30.8.2024 08:50 Reaguje na Milan Stehno
Vážený pane nevěřte fámám že tepelné čerpadlo neumí topit když mrzne topím tepelným čerpadlem již několik let a jsem naprosto spokojen provoz je bez problému a když se dobře nastaví i velice ekonomický mohu jen doporučit
Odpovědět
JB

Jaroslav Bobr

31.8.2024 00:30 Reaguje na
Výhody tepelného čerpadla jsou zřejmé, pro většinu našich zimních teplot jede opravdu v režimu tepelného čerpadla a tím je podstatně účinnější než elektrokotel.Pak ale záleží na tom, jaké máte tepelné ztráty domu, pokud máte starší dům se ztrátami 5kW bude brát čerpadlo min 1,5kW = 36kWh za den.Kolik je to v penězích? Ale ty nemusí být úplně podstatné, neřešíte manipulaci s palivem, neřešíte popel, neřešíte komín.Já se Vám přiznám, že uhlí mám z připosranosti, nevěřím, že fascinace OZE dopadne dobře a mám strach, že elktřiny v zimě časem nebude dost(fakt budu rád pokud to odhaduju špatně a mýlím se), pak 1,5kW je dost velká spotřeba(pokud nemáte někde krb nebo kamna)a musil byste to řešit elektrocentrálou(tu mám taky).Ovšem dlouhodobý výpadek proudu by byl velký průšvih(pro mě zásadní dodávka vody, prodej benzínu a nafty) a to teplo by bylo možná nepodstatné.Na druhou stranu jsem možná vsadil na nesprávného koně a obstrukce na pevná paliva budou taková, že mi nakonec nic jiného nezbude.
Odpovědět
MM

Milan Milan

29.8.2024 19:07
Čiré politické pokrytectví prezentované jako ochrana ŽP. Kotlíky a domácí topeniště v sezóně!!!! a před jejich masivními výměnami měly cca 10% podíl na produkci popílku, CO2 nekomentuji to je od počátku nesmysl. Betonování krajiny, doprava, letadla, válečné konflikty, hořící rakety a používaná munice, velkoplošné požáry a hoření skládek sajrajtu... to je problém pro zdraví, krajinu a svět, ale to se nesmí říkat, to se nehodí. Ale penězovody jsou nastaveny a fungují.....
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist