https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mzp-zada-evropskou-komisi-o-kontrolu-stavby-na-polske-strane-kralickeho-snezniku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MŽP žádá Evropskou komisi o kontrolu stavby na polské straně Králického Sněžníku

18.8.2021 16:18 | KRÁLÍKY (ČTK)
Ekologické organizace opakovaně upozorňovaly, že že při stavbě se porušují stanovené podmínky ochrany přírody.
Ekologické organizace opakovaně upozorňovaly, že že při stavbě se porušují stanovené podmínky ochrany přírody.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Společnost přátel Jeseníků
Ministerstvo životního prostředí požádalo Evropskou komisi, aby přezkoumala výstavbu rozhledny na polské straně vrcholu Králického Sněžníku. Ekologické organizace opakovaně upozorňovaly, že že při stavbě se porušují stanovené podmínky ochrany přírody. Kvůli stavbě už vznikla česko-polská odborné expertní komise, poprvé zasedne v září.
 

"S ohledem na přetrvávající nedostatečnou odezvu polské strany jsme se rozhodli o veškerých zjištěních a pochybnostech, týkajících se odpovídajícího posouzení dopadů realizace a provozu stavby na přírodu a dodržování podmínek vydaných povolení, oficiálně informovat Evropskou komisi a požádat ji o přezkum souladu postupu polské strany s evropským právem," uvedla na dotaz ČTK Dominika Pospíšilová, zástupkyně tiskové mluvčí ministerstva životního prostředí (MŽP). Dopis byl odeslán v úterý, reakci Evropské komise lze podle ní očekávat během jednoho až tří měsíců.

Několik českých ekologických organizací od loňska opakovaně upozorňovalo, že podle povolení se má například stavební materiál a konstrukční díly věže přepravovat ze Sněžnického sedla na vrchol Sněžníku vrtulníkem a staveniště musí být na stanovené parcele. To se podle nich neděje. Podle fotodokumentace jezdí těžká technika po zelené turistické stezce z Chaty Pod Sněžníkem podél hranice na polské straně. V rozporu s povolením i s projektem vznikla provizorní komunikace na vrchol hory k opakovanému využití těžké techniky a zřejmě i k přepravě části materiálu. Stroje také ničí arkto-alpinskou tundru i v širším okolí mimo oplocený stavební prostor. Množství techniky také výrazně převyšuje povolený počet. Naposledy ekologové zdokumentovali porušování podmínek 27. července.

"Je zřejmé, že na papíře a na jednání se tvrdí něco, ale realita na odlehlém místě v přísně chráněném území je jiná. Vše tedy působí dojmem, že prezentace polské strany při kontrole 22. června byla bohužel spíše nepravdivým divadlem," uvedli ekologové v otevřeném dopise ministryni pro místní rozvoj (MMR) Kláře Dostálové (ANO).

Upozornili také na změny projektu týkající se prodloužení harmonogramu výstavby o rok do 30. září 2022 a na „rekonstrukci“ zelené turistické stezky z Chaty pod Sněžníkem na vrchol hory, při níž se využívá velké množství odpadu a materiálu vytěženého při stavbě rozhledny. Ekologové požadují, aby MMR zabránilo ničení přírody, zastavilo vyplácení evropské i české dotace, požadovalo po polských kontrolních orgánech prošetření situace a sankci investorovi a nové řádné projednání vlivu záměru na soustavu lokality Natura 2000 na obou stranách území, neboť původní posouzení je z roku 2013.

MMR na výhrady ekologických organizací uvedlo, že investor stavby, město Stronie Śląskie polskému orgánu ochrany přírody sdělilo, že doprava jednoho z ocelových sloupů konstrukce pomocí nákladního auta a bagru byla jen ojedinělá a vrtulník už nebylo možné použít. Ostatní podmínky výstavby dodržuje, pochybení připustil jen u chybějících rohoží, které mají zachytávat případný únik provozních kapalin jeřábu do půdy.

Cílem česko-polského projektu je obnova vyhlídkové věže z 19. století, která byla v roce 1973 stržena. Rozhledna bude mít konstrukci tvořenou do 13 metrů betonem s kamenným obložením, vršek bude z velké části prosklený. Vysoká má být 33 metrů. Část peněz poskytlo i ministerstvo pro místní rozvoj. Na celkové náklady zhruba 77 milionů korun přispělo z národních i evropských zdrojů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SS

Stanislav Svoboda

20.8.2021 21:44
Tak tomu říkám fofr. Poláci si na Králickém Sněžníku dělají co chtějí už od prvopočátku výstavby věže. Jedna stížnost už na Evropskou komisi šla s nulovým výsledkem. EK to přehodila zpátky s tím, že je to na státních orgánech České a Polské republiky aby se spolu dohodly. Teď se konečně MŽP ČR probralo z letargie a začíná to tzv. řešit. Cituji - "dopis EK byl zaslán v úterý a odpověď lze očekávat do 1 až 3 měsíců... " Teď, když už je stavba prakticky před dokončením a z arktoalpínské tundry je na polské straně hranice tankodrom. Směšné. Poláci si tu obludu stejně tak jak tak dostaví a nějaká EK je jim ukradená. Tak jako v případě povrchového dolu Turów. Měli dostat přes prsty hned při prvním kopnutí do země.

Odpovědět
ZV

Zdeněk Vývoda

23.8.2021 09:45 Reaguje na Stanislav Svoboda
Na Poláky bych to nesváděl. Projekt je český, všechny naše orgány pod vedením MŽP a MMR daly potřebná razítka a ještě vyhlašovali, jak to bude super. Teď najednou obrátili, ale už je pozdě. Měli se chovat zodpovědně hned od začátku a projekt by vůbec neměl šanci projít. https://www.dotaceeu.cz/cs/statistiky-a-analyzy/mapa-projektu/projekty/11-interreg-v-a-ceska-republika-polsko/11-2-rozvoj-potencialu-prirodnich-a-kulturnich-zdr/kladsko-orlicko-sneznik?feed=11-INTERREG-V-A-Ceska-republika-Polsko&fbclid=IwAR29PCM7Os28TXiT3lIohryty-qUhV-DjrlrGiDYciyylbKbj1nWcji-JvY
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist