https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-biline-sleduje-povodi-ohre-sireni-kontrastni-latky-pomuze-to-pri-havarii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Bílině sleduje Povodí Ohře šíření kontrastní látky, pomůže to při havárii

11.5.2022 18:11 | ZÁLUŽÍ (ČTK)
V posledních letech se stalo na řece několik desítek ekologických havárií, největší v letech 2009 a 2017.
V posledních letech se stalo na řece několik desítek ekologických havárií, největší v letech 2009 a 2017.
Foto | Ladislav Faigl / Wikimedia Commons
Povodí Ohře provádí od jezu Jiřetín po ústí do Labe stopovací zkoušku, kdy do vody vypustí zabarvenou neškodnou látku a sleduje její šíření dál po toku. Cílem je zahrnout řeku Bílinu do poplachového modelu, který pomůže v případě ekologické havárie rychleji zalarmovat havarijní služby. ČTK to dnes řekl Jindřich Hönig, havarijní technik státního podniku Povodí Ohře.
 

"K tomu pokusu jsme vybrali tento úsek, protože je průmyslově nejvíc exponovaný, takže je tam hodně znečišťovatelů a i starých ekologických zátěží," uvedl Hönig. V blízkosti se nachází například chemický závod Unipetrol. V posledních letech se stalo na řece několik desítek ekologických havárií, největší v letech 2009 a 2017. "V roce 2009 do Bílého potoka a v zápětí do Bíliny unikly pyrolýzní benziny z Unipetrolu. V roce 2017 ze skládky Celio utekly při jejím zahoření hasební vody do Mračného potoka a následně do Bíliny," popsal Hönig. Poslední havárie se stala minulý týden, do vody unikly z průmyslové firmy v oblasti Komořan oleje. Podle technika se podařilo znečištění zachytit.

Pokus vypadá tak, že se do toku nasype kontrastní látka a pomocí devíti čidel, která jsou rovnoměrně rozmístěná po toku, se změří za jak dlouho a v jaké koncentraci se kontrastní látka k čidlům dostane. "Data se poté přenesou do poplachového modelu Labe, jmenuje se ALAMO, ten poté dokáže v případě skutečné havárie počítat, jak se znečištění i jeho koncentrace bude v průběhu času měnit," řekl technik.

Model funguje už na Labi, Vltavě a německé řece Sála. "Jde o to, že v případě havárie se do počítačového programu, který je výstupem modelu, zadá místo, čas, břeh a kolik jaké látky uteklo. Model dokáže říct, že na hranicích s Německem bude za čtyři dny a v jaké koncentraci," uvedl Hönig. Podle něj se budou díky tomu moct lépe aktivovat havarijní služby. O úniku se také rychleji dozví obyvatelé.

Poplachový model je závislý na informacích od znečišťovatele. "Pokud se nepodaří zjistit kdy, kde a co uniklo, tak model nepomůže," uvedl technik. Dodal, že takové situace nastávají jen výjimečně, většinou je znečištění oznámeno neprodleně.

Měření se bude ještě dvakrát opakovat. Z aktuálního pokusu vzejdou výsledky při průměrných průtocích, simulovat únik budou technici ještě při nízkých a vysokých průtocích.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

11.5.2022 18:56
Neračte někdo věděti, co je to za látku? Jediné co jsem našel je video, na kterém tam lijí cosi červeného, takže fluorescein to nebyl.
Odpovědět
JO

Jarka O.

11.5.2022 19:13 Reaguje na
Tak to mohl být eosin nebo rhodamin.
Odpovědět
ig

12.5.2022 16:20 Reaguje na Jarka O.
Díky
Odpovědět
JO

Jarka O.

12.5.2022 18:37 Reaguje na
Jen jsem se chtěla ze zvědavosti zeptat, k čemu Vám může být taková nepraktická informace:-)?
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist