https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-hradecku-uhynulo-na-ptaci-chripku-40-labuti-chovatele-maji-byt-obezretni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Hradecku uhynulo na ptačí chřipku 40 labutí, chovatelé mají být obezřetní

12.2.2024 18:01 | KOSIČKY (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na rybníku u Kosic na Královéhradecku v minulých dnech uhynulo na ptačí chřipku 40 labutí. Chovatelé drůbeže v okolí by měli být obezřetní a chovy především ochránit před kontaktem s volně žijícími ptáky, řekl mluvčí Státní veterinární správy Petr Majer. V nedalekých Kosičkách je velkochov slepic, který byl ptačí chřipkou zasažen v roce 2021 a musel vybít všech 170 000 slepic.
 

Na rybníku Kosičky III nejprve v pátek lidé nalezli 20 uhynulých labutí. "Rozbory u tří uhynulých kusů prokázaly vysoce patogenní ptačí chřipku subtypu H5N1," řekl Majer. Dnes se v lokalitě našlo dalších 20 uhynulých labutí. Všechny uhynulé labutě zlikvidoval asanační ústav.

Krajská veterinární správa zaslala obcím a komerčním chovatelům v okolí Kosic dopis s doporučením ochrany chovů. "V případě, že chovatelé zjistí zvýšené úhyny chovaných ptáků, změny ve zdravotním stavu nebo změny v produkci vajec, je třeba, aby tyto skutečnosti neprodleně oznámili veterinární správě," uvedl Majer.

V Česku letos ptačí chřipka zatím zasáhla tři velkochovy drůbeže. V Pardubickém kraji byly na přelomu ledna a února zasaženy chovy v Kosoříně v okrese Ústí nad Orlicí a na farmě Sklené na Svitavsku. Ve Skleném bylo usmrceno 20 000 kusů drůbeže a v Kosoříně 73 000 slepic a kohoutů. Minulý týden byl vybit chov 50 000 kachen ve Valdíkově na Třebíčsku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

13.2.2024 12:57
V době hnízdění agresivní, netolerantní druh. Zásah přírody je zde namístě.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

13.2.2024 16:35 Reaguje na Karel Zvářal
Ještě před padesáti roky vzácnost a dnes jsou labutě na kdejaké louži.
Být rozptýlené po párech, tak jich neuhyne 40 na jednom místě, kde se
snadno nakazí jedna od druhé. Otázkou je, proč tam jsou? Že by dobrá
potravní nabídka?
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

13.2.2024 17:23 Reaguje na Břetislav Machaček
Téměř jistě, vedou tudy cyklostezky od Hradce, takže "nezapomeňme na labuťky!-)" a staré pečivo s sebou. To je druhý extrém ochrany, kdy z kdysi hojného druhu se stane "otravný pták". Útoky labutě jsou velmi bolestivé šlehy křídlem, a ani svého ošetřovatele neušetří. Tak jsem mu nastavil... a pěkně si naběhl. Příště už tak drzý nebyl.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

13.2.2024 17:24 Reaguje na Karel Zvářal
kdysi vzácného druhu
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist