https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-kaplicky-prerozdeli-mze-stejne-jako-letos-30-milionu-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na kapličky přerozdělí MZe stejně jako letos 30 milionů korun

29.11.2020 00:20 | PRAHA (ČTK)
Ministerstvo obnovilo program loni.
Ministerstvo obnovilo program loni.
Na opravu křížových cest, zvoniček a kapliček půjde v příštím roce 30 milionů korun. Ministerstvo zemědělství tak na ně přispěje stejnou částkou jako letos, informoval mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý.
 

Dotaci na údržbu a obnovu kulturních a venkovských prvků můžou využít obce, spolky, nadace, zájmová sdružení, obecně prospěšné společnosti nebo vlastníci staveb a pozemků. Žádat o ně budou moci příští rok od začátku února do 19. února. Objekt musí být v obci do 2000 obyvatel. "Případně v obci do 5000 obyvatel, pokud se nachází v místní části, ve které žije méně než 500 obyvatel. Výše dotace je od 15.000 do 200.000 korun," dodal Bílý.

Letos stát podpořil několik projektů v Ostrově nad Oslavou, například opravy kamenného kříže a několika soch, maximálních 200.000 Kč pak šlo třeba na opravu kaple v obci Nemile na Šumpersku nebo na pokračování obnovy hřbitovní zdi v areálu kostela sv. Václava ve Vrbčanech.

Ministerstvo obnovilo program loni, předtím jej zrušil bývalý ministr zemědělství Jiří Milek (za ANO). Za ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL), který program spouštěl, v něm byly ročně stovky milionů korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Kajetán Hostička

Kajetán Hostička

29.11.2020 12:46
Na tohle by mělo jít opravdu tak 10× víc, vždyť stav památek, krajiny a přírody ve výsledku vypovídá o stavu země...
Odpovědět
AK

Antonin Kolář

30.11.2020 08:07 Reaguje na Kajetán Hostička
Pane Hostičko, možná ano. Ale je třeba, aby ty peníze byly využity efektivně. Blízko naší obce se opravovala kaplička cena opravy 632.000,- Kč, byla na to použita státní dotace ve výši 70%.
O 20 km dále se opravovala stejná kaple a cena opravy byla 122.000,- kč, zde byly použity pouze obecní peníze.
Proč je tam rozdíl 500.000,- Kč ? Takto se hospodaří s veřejnými penězi.
Ve Veselí nad Moravou si kapli dokonce svého času opravili místní občané sami.
U nás měly být v rámci opravy udělány taková opatření, aby bylo zamezeno vlhnutí zdiva kaple. Výsledek je takový, že vlhkost je viditelná až ve výšce 2 metrů.
Zbytečně byly vyhozeny moje, Vaše i peníze všech občanů této země.
Na opravy můžete dát 100 x větší částku, když se pak podstatná část peněz rozkrade !!
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist