https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-konferenci-cop28-slibilo-63-zemi-snizit-emise-chladirenskych-plynu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na konferenci COP28 slíbilo 63 zemí snížit emise chladírenských plynů

6.12.2023 10:03 | DUBAJ (ČTK)
Třiašedesát zemí se na klimatické konferenci COP28 přihlásilo k závazku snížit emise skleníkových plynů používaných v chladírenské technice a klimatizaci o nejméně 68 procent do roku 2050 oproti roku 2022. Na akci pořádané v Dubaji to oznámila ředitelka Programu OSN pro životní prostředí (UNEP) Inger Andersenová. Kromě toho dnes šest velkých světových mlékárenských koncernů na COP28 slíbilo, že budou brzy uvádět informace o svých emisích skleníkového plynu metanu, informovala agentura Reuters.
 

Spojené státy, Kanada či Keňa jsou mezi 63 zeměmi, které se včera přihlásily k závazku výrazně snížit emise z chladírenské techniky, napsala agentura Reuters, podle níž jde o celosvětově první takovou iniciativu.

Šest velkých mlékárenských společností bude brzy oznamovat, kolik vypouštějí do ovzduší metanu, což je téměř 30krát mocnější skleníkový plyn než oxid uhličitý (CO2). Šest členů takzvané mlékárenské aliance proti metanu, tedy Danone, Bel Group, General Mills, Lactalis USA, Kraft Heinz a Nestlé, začnou uvádět metanové emise do poloviny příštího roku a do konce roku 2024 vypracují protimetanové akční plány. Firmy se zároveň na dubajském summitu připojily k nové globální alianci za snižování emisí metanu.

Hospodářská zvířata jsou odpovědná za zhruba 30 procent globálních emisí metanu z lidské činnosti, odhaduje Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Arabská koordinační skupina (ACG), tedy aliance regionálních a mezinárodních rozvojových institucí, na okraj COP28 oznámila, že do roku 2030 vynaloží deset miliard dolarů (téměř 225 miliard korun) na podporu takzvané energetické transformace, tedy přechodu na obnovitelné zdroje energie, v rozvojových zemích. Oznámila to státní agentura ve Spojených arabských emirátech WAM.

V Dubaji se včera i demonstrovalo. Několik desítek lidí protestovalo proti přítomnosti zástupců ropného, plynárenského a uhelného průmyslu, požadovalo ukončení využívání fosilních paliv a volalo po "klimatické spravedlnosti".

Zatímco na minulých klimatických konferencích OSN se konaly obrovské demonstrace, například na COP26 v roce 2021 v Glasgow a na COP21 v roce 2015 v Paříži, letošní demonstrace jsou zdrženlivé vzhledem k omezené svobodě vyjadřování v hostujících Spojených arabských emirátech, poznamenal Reuters.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

6.12.2023 14:49
Článek uvadí,že za 30 procent emisi jsou zodpovědná hospodářská zvířata.Existuje poměrně rychle a výborné řešení,které zabíjí dvě mouchy jednou ránou.Za prvé -vybít v české republice chovy hovězího.Za druhé-vykopat velké množství mokřadu a mělkých rozlehlých rybníku.Za třetí-začít s prumyslovým,hospodařským chovem skokana hnědého.Za čtvrté-jez žáby,zachraníš planetu
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist