https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-malostranskem-namesti-se-sesly-stovky-ekologickych-aktivistu-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Malostranském náměstí se sešly stovky ekologických aktivistů Video

27.7.2020 02:07 | PRAHA (ČTK)
Hlavními požadavky protestujících byly vytvoření plánu na zadržování vody v krajině, razantní změna zemědělské politiky a systému dotací směrem k podpoře udržitelného zemědělství a co nejrychlejší přechod z fosilních paliv na obnovitelné zdroje energie.
Hlavními požadavky protestujících byly vytvoření plánu na zadržování vody v krajině, razantní změna zemědělské politiky a systému dotací směrem k podpoře udržitelného zemědělství a co nejrychlejší přechod z fosilních paliv na obnovitelné zdroje energie.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Stovky lidí se v neděli na pražském Malostranském náměstí sešly na demonstraci ekologických sdružení. Zorganizovaly ji téměř tři desítky spolků zabývajících se ekologickými, environmentálními a klimatickými tématy ať už na globální, celostátní nebo lokální úrovni. Podle organizátorů jsou dosavadní kroky vlády v otázkách ochrany a ozdravení české krajiny a řešení klimatické krize nedostatečné, řečníci vyzvali stát k razantnějšímu přístupu. Poté se účastníci vydali pochodem přes Karlův most k ministerstvu zemědělství. Akce se obešla bez incidentů.
 

Protestu s názvem Poslední kapka se zúčastnili zástupci velkých organizací jako Hnutí Duha, Greenpeace nebo Strana zelených, stejně jako menší lokální spolky. "Máme tady například lidi, kteří vystupují dlouhodobě proti rozšiřování těžby na dole Turów, jsou tady lidé, kteří vystupují proti těžbě štěrkopísku u Uherského Ostrohu, jsou tady lidé, kteří vystupují proti stavbě nesmyslných přehrad," řekla za organizátory Marika Volfová.

Uvedla, že hlavními požadavky protestujících jsou vytvoření plánu na zadržování vody v krajině, razantní změna zemědělské politiky a systému dotací směrem k podpoře udržitelného zemědělství a co nejrychlejší přechod z fosilních paliv na obnovitelné zdroje energie. "Vláda má hájit zájmy lidí, ne bezohledný a devastující byznys," řekla.

Na Malostranském náměstí byl umístěn stánek s peticí vyzývající představitele českého státu, aby se zasadili o snižování emisí skleníkových plynů a obnovu české půdy a krajiny. Přítomní lidé byli vybaveni transparenty s hesly jako "Konec depky z řepky" nebo "Míň uhlí, víc čolků".

Z jižní Moravy do Prahy přijel Jan Škoda ze spolku Za vodu pro lidi, který protestuje proti plánu těžby štěrkopísku na Hodonínsku. "Ohrožuje zdroj pitné vody pro 140.000 lidí," řekl. Dodal, že vrty představují pátý nejvydatnější zdroj pitné vody v České republice. Plánovaná těžba štěrkopísku se podle něj nachází jen asi 500 metrů od vrtů a podle posudků je jisté, že kvalita vody bude ohrožena.

Za tzv. agroekologické farmáře přijel z vesnice Valeč na Karlovarsku Vojtěch Veselý. Upozornil na klady malých farem, které se neženou za výnosy a ziskem a zásobují obyvatele přímo na místě. "Malé agroekologické farmy jsou schopné úplně normálně nakrmit celou populaci, navrch při tom nenadělají takovou zkázu na podobě venkova a životním prostředí," řekl. Dodal, že farmáři nicméně narážejí na legislativní překážky, a často se dokonce dostávají do přímého konfliktu se zákonem, pokud chtějí farmařit tradičním způsobem, bez chemických prostředků a bez ničení půdního fondu a krajiny.

Asi po hodině na Malostranském náměstí se účastníci protestu vydali v doprovodu policie přes Karlův most kolem ministerstva průmyslu a obchodu a zastavili se před ministerstvem zemědělství, kde následovaly další projevy. Pochod doprovázela perkusionistická skupina, do jejíhož bubnování demonstranti skandovali hesla jako "Nenechte nám krajinu uschnout!", Huhly, huhly, zrušte uhlí!" nebo "Uhlí patří pod zem!". Pod Karlovým mostem čekala skupina aktivistů v kostýmech vodníků, kteří sehráli scénku o tom, že z nich budou v důsledku sucha bezdomovci, a poté se přidali k pochodu. Po skončení proslovů před ministerstvem zemědělství organizátoři demonstraci ukončili, někteří účastníci se vydali na blízký ostrov Štvanice, kde je čekal divadelní, hudební a další program.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (15)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JD

Jiří Daneš

27.7.2020 10:24
Tak třeba těžba štěrkopísku u Uherského Ostrohu, je naprostý faul tržní ekonomiky na lidi. Tu těžbu, kvůli pitné vodě pro region se statisíci obyvateli, zastavili kdysi dávno komunisti.
Odpovědět
KK

Karel Karel

27.7.2020 13:38
Můžou mi ti zelení vymakanci vysvětlit, proč se tzv. "biolihu" říká OZE,
když bez spalování fosilních paliv v kotelně lihovaru se nevyrobí ani kapka
toho "biolihu"??
Odpovědět
ig

27.7.2020 18:12 Reaguje na Karel Karel
Jistě, protože to není na první pohled vidět. Tak funguje celý průmysl OZE.
Odpovědět

Jan Šimůnek

29.7.2020 10:30 Reaguje na Karel Karel
Protože se na tom mohou kapsovat.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

27.7.2020 14:28
Sympatická akce, dobře zorganizovaná. Pokojný průvod neagresivních a slušných lidí, přitom bylo zřejmé, kvůli čemu jeho účastníci manifestují. Je třeba usilovat o zdravější životní prostředí a hájit přírodu i těmito způsoby, nestačí jen čistit potoky apod.
Odpovědět
ig

27.7.2020 18:35 Reaguje na Majka Kletečková
Slušní lidé, požadující zdravější životní prostředí. Například Strana zelených, ve své historii přímo odpovědná za nepostavení dvou bloků Temelína a tím nutnosti vyrobit dosud asi 210 TWh elektřiny v jiných elektrárnách (uhelných). Takže díky nim vyletělo mnoho miliónů tun uhlí komínem, jen pro jejich zábavu, že chtěli být důležití. Tomu se myslím říká cizím slovem "chucpe" :-)
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

27.7.2020 18:52 Reaguje na Majka Kletečková
Milá paní či slečno,ono to vyčištění potoka má hmatatelný výsledek,
ale na demonstrace mám názor ten,že pokud je mocní nevyslyší,tak
je to jako se štěkajícími psy a karavanou kráčící dál.Místo té roztříštěnosti na všemožné spolky se mohou přece sdružit
a společně ve volbách dosáhnout hmatatelné změny.To by museli
ale umět táhnout za jeden provaz,nekopat každý za sebe,své
dotace a granty na studie,či pochybné pokusy s přírodou.
Jejich programy se málokdy shodují a pouze je spojuje odpor
ke všem vládám,co tu doposud byly.Snad možná vyjma vlády
s ministrem Bursíkemi a jeho likvidací SZ v přímém přenosu.
Tak zas pouze ukázali,že ještě fyzicky existují a to přece
pro natažení rukou o dotace stačí.Uzavřít kohout financí,tak
se ta hrstka skutečných ochránců přírody může sejít při tom
čištění potoka,což pochválím,ale ne demonstraci bez výsledku.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

28.7.2020 14:19 Reaguje na Břetislav Machaček
No, likvidaci SZ ... spíš je zázrak, že tu smečku vzteklých psů udržel na uzdě aspoň to jedno volební období.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

27.7.2020 14:46
Jako nic proti většině z těch tezí, ale když čtu tohle "Malé agroekologické farmy jsou schopné úplně normálně nakrmit celou populaci, ...", tak si prostě člověk musí rázem říci, že dotyčný upadl. Na hlavu. A nemá smysl jej brát vážně.

Mně by fakt zajímalo, kdy nás tady komplet krmily malé ekoagroligické farmy. Teda, pokud nebereme za malé ekoagrologické zemědělce třeba takové Lichtenštejny :-))).
Odpovědět
ig

27.7.2020 18:51 Reaguje na Svatá Prostoto
Stačí provést pár výpočtů a je to jasné. Stačilo by pouhých 825371 malých agroekologických farem, aby nás všechny nakrmily :-)
Odpovědět

Jan Šimůnek

29.7.2020 10:31 Reaguje na
Trojčlenka je "sviňa ropácká".
Odpovědět
LB

Lukas B.

27.7.2020 19:05
na malostranském náměstí bych taky šel podemonstrovat. ovšem za návrat sochy našeho nejvýznamnějšího vojevůdce. prý jsme v temnu úpěli, to je ovšem obrozenecko-nejedlovský blábol, fakticky jsme (my češi jako) po dobu trvání svaté říše a následně východní říše tomuto soustátí nadpoloviční většinu času vládli.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

28.7.2020 14:17 Reaguje na Lukas B.
Tak to bacha, tam už je vobsazeno ... Největším z Čechů!!! Žádného českého pomahače Habsburků tam nechceme!:-)
Odpovědět

Jan Šimůnek

29.7.2020 10:37 Reaguje na Lukas B.
Trochu OT, ale:
1. Rakousku jsme nevládli nikdy
2. Od konce 30leté války Rakousko ve spolupráci s Římskokatolickou církví provádělo systematickou genocidu našeho národa
3. Národní obrození vzniklo díky vynucené chybě Habsburků (mariatereziánské a josefínské reformy), které se snažily zmírnit hospodářskou a vojenskou impotenci monarchie zrušením nevolnictví
4. Snahy vzniklou situaci (obrození českého národa) zvrátit povolením uzdy německému nacionalismu vedly k rozbití monarchie po skončení WW2.
Odpovědět

Jan Šimůnek

29.7.2020 10:30
Jednoznačně pozitivní zpráva: Třiceti + ekologickým organizacím přišlo na akci kolem patnácti dvaceti lidí na jednu z nich. Ukázalo se zase, že naši lidé nejsou méněcenní hlupáci, kteří těm blábolům masívně věří, jako v některých státech na Západě a nechávají se v důsledku té víry nehorázně okrádat.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist