https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-novem-zelandu-se-objevil-tucnak-jehoz-domovem-je-3000-km-vzdalena-antarktida
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Novém Zélandu se objevil tučňák, jehož domovem je 3000 km vzdálená Antarktida

14.11.2021 01:48 | WELLINGTON (ČTK)
Je to teprve třetí případ, kdy se tučňák kroužkový objevil na novozélandském pobřeží; předchozí případy byly zaznamenány v letech 1993 a 1962.
Je to teprve třetí případ, kdy se tučňák kroužkový objevil na novozélandském pobřeží; předchozí případy byly zaznamenány v letech 1993 a 1962.
Tři tisíce kilometrů dlouhou cestu musel pravděpodobně urazit tučňák, kterého jeden z místních obyvatel objevil na pobřeží Nového Zélandu. Jednalo se totiž o zástupce druhu tučňák kroužkový, který žije výhradně v Antarktidě, uvedl zpravodajský server BBC News.
 

Novozélanďan Harry Singh, který tučňáka na pláži jižně od města Christchurch našel, uvedl, že si původně zvíře spletl s plyšovou hračkou. "Nejdřív jsem si myslel, že je to plyšová hračka, ale pak tučňák pohnul hlavou, a tak jsem si uvědomil, že je opravdový," prohlásil Singh, podle nějž tučňák vypadal osamělý a ztracený. "Celou hodinu se ani nepohnul a zdál se vyčerpaný," dodal.

Singh následně zavolal na záchrannou stanici, protože se bál, aby se pták na břehu nestal obětí nějakého predátora. "Nechtěl jsem, aby skončil v břiše nějakého psa nebo kočky," řekl. Tučňák se nakonec dostal k Thomasovi Strackeovi, který se zabývá záchranou tučňáků na novozélandském Jižním ostrově už asi deset let. Strackea šokovalo, že jde o tučňáka kroužkového, jehož domovinou je Antarktida.

Podle vyšetření u veterináře měl tučňák lehce pod váhu a byl dehydrovaný. Dostal proto tekutiny a výživu z kapačky. Až bude dostatečně silný, měl by být vypuštěn na pláži na poloostrově Banks, kam nechodí psi.

Podle zpravodajského serveru BBC News je to teprve třetí případ, kdy se tučňák kroužkový objevil na novozélandském pobřeží; předchozí případy byly zaznamenány v letech 1993 a 1962.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist