https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-obeti-cernobylu-vzpominali-ukrajinci-a-belorusove-i-v-praze
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na oběti Černobylu vzpomínali Ukrajinci a Bělorusové i v Praze

29.4.2002 13:35 | PRAHA (EkoList/Econnect)
Večer v pátek 26. dubna byl věnován vzpomínce na největší jadernou havárii moderních dějin - výbuch černobylské jaderné elektrárny, ke které došlo přesně před šestnácti lety. Vzpomínkové akce se konaly v Rusku, na Ukrajině, v Bělorusku, ale i třeba v Praze. Svaz Bělorusů v zahraničí a Fórum Ukrajinců ČR uspořádaly společný pietní pochod Prahou se symbolicky rozsvícenými svíčkami.
 

Před osmou hodinou večer se na pražském Klárově sešly na čtyři desítky demonstrantů, aby vyjádřili soustrast se všemi, kteří se stali obětí havárie elektrárny. Zároveň si připomenuli politické zákulisí nehody a zatajování informací o události tehdejší sovětskou vládou.

Pietní atmosféru večera podtrhávaly kromě dubnového deště i zapálené svíce v rukou zúčastněných a trojjazyčný nápis na transparentu nesených zástupci z řad Ukrajinců a Bělorusů - "Černobyl je naše bolest". Z Klárova zástup pokračoval na náměstí Jana Palacha, kde organizátoři vystoupili s krátkým projevem, v němž poukázali na "nehumánní a proti zájmům lidí namířenou politiku sovětské doby", která podle nich v Bělorusku přetrvává dodnes. "Lidé, kteří vládli BSSR tajili pravdu a nic neučinili pro záchranu lidí. Tito lidé by se měli trestně odpovídat, avšak místo toho přešli do mocenských struktur Alexandra Lukašenka a opět vládnou nyní již Běloruské republice," zdůraznil Tadeusz Kosciuszky ze Svazu Bělorusů.

Organizátoři vzpomínky upozornili demonstranty na praktiky politiků, kteří prý o následcích havárie otevřeně lžou a tvrdí, že je zde možné žít a pěstovat zemědělské plodiny. Do některých zamořených míst se dokonce současná vláda snaží vrátit obyvatelstvo.

Svaz Bělorusů zveřejnil včera výzvu, v níž požaduje úplně uzavřít černobylskou jadernou elektrárnu, zahájit trestní stíhání Alexandra Lukašenka za "genocidu vlastního národa" a posoudit možnosti adresné pomoci občanům Běloruska postižených havárií Černobylu.

Poté co shromáždění uctilo památku obětí Černobylu a vyjádřilo soustrast s lidmi s žijícími v zamořeném území minutou ticha, byl večer zakončen pravoslavnou mší v kostele svatého Klimenta u Karlova mostu.


reklama

 
Martina Špejtková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist