https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-slonech-se-v-kambodzi-uz-neprojedete
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na slonech se v Kambodži už neprojedete

13.6.2019 01:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Za půlhodinovou vyjížďku (včetně nasedání a sesedání) zaplatil každý turista 28 dolarů, což plně naložené činilo slony asi ekonomicky nejvýhodnější atrakcí v celé zemi. Slon vás mohl vyzvednout přímo u jednoho z 200 hotelů v Siem Reap a za příplatek s vámi absolvovat podvečerní projížďku kolem Bakheng, nebo výpravu mezi ruiny archeologického naleziště.
Za půlhodinovou vyjížďku (včetně nasedání a sesedání) zaplatil každý turista 28 dolarů, což plně naložené činilo slony asi ekonomicky nejvýhodnější atrakcí v celé zemi. Slon vás mohl vyzvednout přímo u jednoho z 200 hotelů v Siem Reap a za příplatek s vámi absolvovat podvečerní projížďku kolem Bakheng, nebo výpravu mezi ruiny archeologického naleziště.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Moving Animals
Turistické projížďky na slonech u kambodžského chrámového komplexu Angkor Vat končí. Trochu paradoxně po nátlaku samotných turistů. Počínaje rokem 2020 se třináct zdejších tlustokožců přesune do nového záchranného a chovného centra. Píše o tom Metro.co.uk.
 

V Kambodži by se dnes mělo nacházet kolem 70 domestikovaných slonů a přibližně 500 jedinců divoce žijících. Z nich přibližně 110 exemplářů se nachází v přírodní rezervaci Keo Seima a další zhruba dvě stovky v Kardamomových hrách, při hranici s Thajskem. Čísla jsou to dost nejistá, odrážející fakt, že zdejší sloní populace byla prakticky zdecimována pytláky a lovci.

Přitom asi vůbec nejexponovanější sloni byli k vidění u Angkor Vat, chrámového komplexu, kam ročně zamíří 2,5 milionů turistů z celého světa. Posláním těchto čtrnácti zvířat, největší domestikované skupiny v Kambodži, nebylo vytvářet příhodnou atmosféru, ale vozit na svých hřbetech výletníky z místa na místo.

Velmi výnosné podnikání

Za půlhodinovou vyjížďku (včetně nasedání a sesedání) zaplatil každý turista 28 dolarů, což plně naložené činilo slony asi ekonomicky nejvýhodnější atrakcí v celé zemi. Slon vás mohl vyzvednout přímo u jednoho z 200 hotelů v Siem Reap a za příplatek s vámi absolvovat podvečerní projížďku kolem Bakheng nebo výpravu mezi ruiny archeologického naleziště.

O zákazníky sloni a jejich mahutové, řidiči, rozhodně nouzi neměli. Což byl pravděpodobně ten hlavní důvod, proč v roce 2016 slon pojmenovaný Sambo zkolaboval. Přivolaný veterinář tehdy potvrdil u zvířete zástavu srdce, vyvolanou extrémním přepracováním a neustálým pohybem ve čtyřicetistupňovém vedru.

Za tohle platit nebudeme

Na sociálních sítích zveřejněné fotky mrtvého slona vyrazily do světa a vyvolaly dost bouřlivě negativní ohlas. Lidé totiž byli jejich prostřednictvím konfrontování s nepříjemnou realitou zdánlivě nevinných a příjemně exotických sloních vyjížděk. A začali volat po jejich zákazu. Nebylo to totiž poprvé, co u Angkor Vat zemřel slon vyčerpáním.

Pod tlakem světové veřejnosti, který pod tři léta neustal a sílil, se tak konečně rozhodli provozovatelé sloní atrakce tuhle zábavu ukončit. Oficiálně s počátkem roku 2020, kdy budou všechna zbývající zvířata přesunuta do nově vytvořeného záchranného a chovného centra.

„V roce 2020 vyjížďky na slonech skončí,“ říká Oan Kiry, ředitel The Angkor Elephant Group. „Turisté budou mít možnost si slony dále fotit, ale už v našem záchranném centru. Chceme totiž, aby žili v co přírodě nejbližších podmínkách.“ To s povděkem kvituje i organizace Moving Animals, která mezinárodní petici za ukončení sloní turistiky vedla.

„Je to pro nás velká úleva a radost. Lidé už nechtějí platit za pohled na týraná zvířata v řetězech. Atrakce končí a turisté se budou moci těšit z mnohem přirozenějšího pohledu na slony.“

Za slony svobodné

Kambodžská vláda dosud oficiálně vyjížďky na slonech nezakázala. „Snažíme se spíše vyjednávat s relevantními organizacemi, abychom mohli vhodně formulovat strategie k ochraně a záchraně slonů v Kambodži pro příští generace,“ říká Neth Pheaktra, tiskový mluvčí Ministerstva životního prostředí. Události z Angkor Vat ale ukazují, že situace se ve „sloním turistickém byznysu“ pomalu mění k lepšímu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

13.6.2019 06:04
Tak se turisté přesunou jinam.
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

13.6.2019 15:34
naprosto v pořádku, jedná se o týrání zvířat. Sám jsem hlupák takto jel a pak jsem se za sebe styděl.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

13.6.2019 18:09
To je asi takové týrání, jako když člověk chodí do práce. Když to tak čtu, tak se divím, že u nás máme ještě koně a krávy... (kdyby vám tak někdo vlezl na záda anebo tahal za prsa, že?-))) Bože bože, proč...
Odpovědět
Sl

Slovan

14.6.2019 13:16 Reaguje na Karel Zvářal
Bůh by vám odpověděl, že jste prostě hloupý a proto to nedokážete pochopit...
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

14.6.2019 17:27 Reaguje na Slovan
Anonymní Slovane, jsem také Slovan, ptal jsem ho na to a odpověděl mi úplně něco jiného. Ti sloni se mají jak v bavlnce, a pohyb jim svědčí. Asi jste jeden z těch zoufalců, co by i akvarijní rybičky vylil do řeky.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist