https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-slovicky-vrch-u-dobran-dorazilo-stado-divokych-koni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Šlovický vrch u Dobřan dorazilo stádo divokých koní

1.10.2018 00:50 | DOBŘANY (ČTK)
Do ohrady na Šlovickém vrchu u Dobřan bylo včera vypuštěno šest hřebečků, exmoorských ponyů.
Do ohrady na Šlovickém vrchu u Dobřan bylo včera vypuštěno šest hřebečků, exmoorských ponyů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Dalibor Dostál / Česká krajina
Do ohrady na Šlovickém vrchu u Dobřan bylo včera vypuštěno šest hřebečků, exmoorských ponyů. Divocí koně zatím pobývají v aklimatizační ohradě, už za měsíc ale začnou spásat porost ve 30 hektarů velkém prostoru evropsky významné lokality Natura 2000. Přirozeným spásáním pomohou udržovat unikátní biotop se zvláště chráněnými živočichy. Včera to řekl starosta Dobřan Martin Sobotka (nez.).
 

Přivezená zvířata jsou potomky zakládajícího stáda, které docestovalo do rezervace velkých kopytníků ve středočeských Milovicích v roce 2015.

Na vypuštění koní čekalo u Dobřan odpoledne asi 40 lidí. Hřebečci proto s vystoupením z přepravníku chvíli váhali. "Následující měsíc budou v bytelnější, aklimatizační ohradě, aby si na nové prostředí zvykli. Potom je už vypustíme do toho velkého prostoru," řekl Sobotka. Další koně by na Šlovickém vrchu zatím přibývat neměli. Po pěti letech se radnice rozhodne, zda stádo rozšířit nebo například doplnit kozami, které by vypásaly mírně odlišné druhy rostlin.

Na Šlovickém vrchu od 18. století až do roku 1989 bylo vojenské cvičiště. Díky tomu vznikla směs luk, křovin, lesíků, tůní a ploch s holou půdou či skálou. Vyskytuje se tam například žába kuňka žlutobřichá, vzácní korýši, motýli i rostliny. Divocí koně by s pomocí dalších opatření měli biotop pomáhat udržet.

Plzeňský kraj přitom nebyl jediným místem, kam o prodlouženém víkendu z Milovic vyrazil transport s mladými zvířaty. Již 28. září odjela menší skupinka hřebců do dvou východočeských lokalit, kde divocí koně pomáhají s péčí o přírodu od letošního ledna. Do lokality Na Plachtě na okraji Hradce Králové odjeli dva hřebečci, další dvojice pokračovala do Ptačího parku Josefovské louky. Na obou místech se pastva v minulých měsících osvědčila.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JM

Josef Mozek

4.10.2018 11:45
Koně Přewalského se dopravují do Mongolska, dosavadní náklady odhaduji na desítky milionů ( na to, že jich většina žije, bych nevsadil nic ), do Čr se přiváží exmoorský pony, náklady budou obdobné. Ať žije Kocourkov.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist