https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-veletrhu-ve-francii-nabizeli-rostlinne-verze-kebabu-spizu-i-ryb
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na veletrhu ve Francii nabízeli rostlinné verze kebabu, špízů i ryb

25.10.2022 01:02 | PAŘÍŽ (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Trendu ochrany životního prostředí se v poslední době přizpůsobují i výrobci potravin, kteří hledají rostlinné alternativy k masným výrobkům. Na potravinářském veletrhu SIAL v Paříži tak mohli návštěvníci ochutnat například imitaci ryb vytvořenou z rýže a mořských řas, kebab s kousky z hrachového proteinu nebo stoprocentně rostlinné špízy na gril, které voní jako maso, informovala agentura AFP.
 

"Je to chutné a nemusíte kvůli tomu zabíjet zvířata," lákal ke grilu s malými hamburgery prodejce izraelské firmy Redefine Meat. Ta se snaží přesvědčit restaurace, aby na svá menu zařadily jídla s alternativami masa. Firma cílí zejména na Nizozemsko, kde je už dnes jedno procento veganů, pět procent vegetariánů a 70 procent flexitariánů, tedy lidí, kteří jedí maso jen vzácně nebo občas.

O několik stánků dál finská společnost MeEat nabízela "detox pro masožrouty" díky rostlinným replikám rostbífu nebo salámu. Švýcarská firma Planted slibuje "opravdový zážitek z grilování" s jejími šťavnatými špízy, vyrábí také kebaby z "hrachových proteinů vyrobených v Evropě". V pavilonu mlékárenských výrobků ležely na pultech imitace sýrů z Nizozemska.

Francouzská začínající firma Onami Foods nabízí rostlinné verze ryb z rýže a řas. Její šéfka vývoje vysvětluje, že od lidí nežádá, aby přestali jíst ryby, ale snaží se přispět k ochraně zdrojů.

Banka Barclays odhaduje, že do roku 2030 budou rostlinné náhražky tvořit deset procent trhu s "masnými" výrobky, aktuálně je to zhruba jedno procento. Většímu rozmachu těchto produktů brání poměrně vysoká cena. Například kilogram ryb od Onami Foods vyjde na zhruba 40 eur (980 korun), zatímco běžné obalované filé stojí zhruba čtvrtinu. Výrobci cenu hájí vysokými náklady na investice do vývoje nových technologií. Problémem pro větší rozšíření alternativ masa je i současná inflace, která spotřebitele nutí k úsporám. A výdaje na potraviny omezují lidé mezi prvními.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Uhrovič

25.10.2022 07:48
Všechny tyto rostliné polotovary jsou průmyslově zpracované potraviny, které pro zdraví člověka nejsou úplně příznivé.
S tím se dělá co?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

25.10.2022 10:44
Nikdo neřeší ten nejpodstatnější problém - nemyslný růst lidské populace.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

25.10.2022 10:57 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Já myslím, že Rusko a jiné státy to řeší. Ale západní společnosti se to nelíbí.
Jak se to má řešit správně dle západních standardů?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

25.10.2022 11:27 Reaguje na Michal Uhrovič
V Evropě to není třeba řešit. Tady se spíše jedná o země třetího světa. V Africe od roku 1900 vzrostla populace zhruba desetinásobně, na Madagaskaru od roku 2000 vrostl počet lidí dvojnásobně, zatímco populace v Evropě stárne.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

25.10.2022 12:47
Rostlinná ryba.
Rostlinný SALÁM!!!
Mně snad jebne.

Jako vůbec nic proti rostlinné stravě, je to zdravý, dobrý a nemusí to být drahý ... jen se to všechno musí umět:-) ... ale proč z ní dělat něco, co není???
Odpovědět
ss

smějící se bestie

25.10.2022 15:44 Reaguje na Svatá Prostoto
Kdo je srovná " do latě ", za zneužívání živočišných názvů, pro ty svoje rostlinný potraviny/jídla !
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist