https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-vystavbu-novych-spaloven-cr-doplati-eu-jde-smerem-vyssi-recyklace-upozornuji-ekologicti-aktiviste
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na výstavbu nových spaloven ČR doplatí. EU jde směrem vyšší recyklace, upozorňují ekologičtí aktivisté

13.1.2016 00:55 | PRAHA (Ekolist.cz)
Místo recyklačních zařízení ČR plánuje rozšiřování stávajících a výstavbu nových spaloven
Místo recyklačních zařízení ČR plánuje rozšiřování stávajících a výstavbu nových spaloven
Foto | Josef Mašek / Ekolist.cz
Zatímco Evropská unie chystá nové směrnice zvyšující povinný podíl recyklovaného odpadu, v ČR se místo recyklačních zařízení plánuje výstavba spaloven. Ty budou brzy poloprázdné a splnit přísnější limity pro recyklaci nám nepomohou. Na novou evropskou legislativu bychom se mohli včas připravit a investovat peníze lépe než do kontroverzních spaloven, míní ekologičtí aktivisté.
 

Loni začala EU pracovat na nových odpadových směrnicích. Podle návrhu jedné z nich musí všechny členské země do roku 2025 recyklovat nejméně 60 % komunálních odpadů. O pět let později to má být už 65 %.

Zatímco v recyklaci obalů je Česko na špici EU, s ostatním odpadem z domácností je to už horší. Recykluje se ho pouhá třetina. Tedy polovina z brzy požadovaného množství.

Čím dříve se tedy ČR začne připravovat na očekávané změny v unijní legislativě, tím podle Iva Kropáčka z Hnutí DUHA lépe. Času nemáme mnoho, desetiprocentní navýšení trvalo v minulosti 10 let, upozorňuje Kropáček.

Zatímco v recyklaci obalů je Česko na špici EU, s ostatním odpadem z domácností je to už horší. Recykluje se ho pouhá třetina
Zatímco v recyklaci obalů je Česko na špici EU, s ostatním odpadem z domácností je to už horší. Recykluje se ho pouhá třetina
Foto | Hugo Charvát / Ekolist.cz

Místo recyklačních zařízení ale ČR plánuje rozšiřování stávajících a výstavbu nových spaloven.

Na vině je také před rokem schválený Plán odpadového hospodářství s opatrnými, nízkými, vlastně už téměř splněnými, cíli pro recyklaci odpadu. Ty počítají s 50% recyklací papíru, plastu, skla a kovů, tedy jen 35-38 % veškerého komunálního odpadu. Tato pravidla nyní do svých plánů převádí kraje. A v očekávání konce skládkování navrhují zvýšení kapacit pro spalování odpadu, nikoli navyšováním recyklačních zařízení.

Vejde-li připravovaná směrnice do pěti let v platnost, a očekává se, že ano, bude pro všechny státy EU závazná. Postavené spalovny se pak stanou nadbytečné, naopak bude chybět infrastruktura pro recyklaci odpadu, upozorňují aktivisté. V případě nedodržení unijních cílů pro recyklaci budou navíc Česku hrozit sankce. A přestože pak budou politici svalovat vinu na EU, bude to chyba našich politiků, protože o plánovaném postupu v Bruselu věděli, dodává Daniel Vondrouš ze Zeleného kruhu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Zdeňka Vítková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KP

Karel Padevet

13.1.2016 10:09
to že ty "únijní cíle" jsou z věcného hlediska nesmysl, zelené nezajímá...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist