https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/naklady-na-likvidaci-havarie-ve-fukusime-se-pry-zdvojnasobi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Náklady na likvidaci havárie ve Fukušimě se prý zdvojnásobí

1.12.2016 10:43 | TOKIO (ČTK)
Náklady na dekontaminaci se podle zdroje zečtyřnásobily na 8,2 bilionu jenů. Likvidace škod potrvá desetiletí. Zdroj se odvolává na ministerstvo hospodářství, obchodu a průmyslu
Náklady na dekontaminaci se podle zdroje zečtyřnásobily na 8,2 bilionu jenů. Likvidace škod potrvá desetiletí. Zdroj se odvolává na ministerstvo hospodářství, obchodu a průmyslu
Neštěstí v jaderné elektrárně Fukušima z roku 2011 bude zřejmě japonskou vládu stát 22,6 bilionu jenů (5,1 bilionu Kč). Je to více než dvojnásobek původního odhadu, informovala s odkazem na svůj zdroj agentura Reuters. Oficiální místa tuto částku zatím nepotvrdila.
 

V roce 2013 odhadovalo japonské ministerstvo průmyslu náklady na 11 bilionů jenů. Započtena byla kompenzace lidem, kteří museli opustit své domovy nebo přišli o živobytí, náklady na dekontaminaci a na vyřazení fukušimského jaderného reaktoru z provozu.

Havárie ve Fukušimě se stala v březnu 2011 po zemětřesení o síle devět stupňů, po kterém následovala vlna cunami. O život tehdy přišlo asi 19 000 lidí. Kvůli neštěstí a úniku radiace muselo být evakuováno na 160 000 lidí, mnozí už se nikdy nebudou moci vrátit.

Náklady na dekontaminaci se podle zdroje zečtyřnásobily na 8,2 bilionu jenů. Likvidace škod potrvá desetiletí. Zdroj se odvolává na ministerstvo hospodářství, obchodu a průmyslu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JM

Jan Mach

1.12.2016 19:01
Radioaktivní znečištění Tichého oceánu je už nevratné. Černobyl byl proti Fukušimě lehké poškádlení přírody. Všimli jste si také, že jsou v současné době k dostání většinou mražené ryby z pacifiku místo dřívějšího atlantiku?
Odpovědět
KP

Karel Padevet

2.12.2016 09:52 Reaguje na Jan Mach
Ach jo
1) slyšel jste někdy někde o poločasu rozpadu?
2) dokážete si spočítat kolik uniklo radionuklidů a jakých
3) změňte obchod... a zapřemýšlejte zda to náhodou není náklady na dopravu
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist