https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/namesti-v-centru-pardubic-by-jednou-mohlo-byt-bez-aut-i-popelnic
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Náměstí v centru Pardubic by jednou mohlo být bez aut i popelnic

8.10.2019 00:07 | PARDUBICE (ČTK)
Bělobranské náměstí v historickém centru Pardubic by jednou mohlo být bez kontejnerů na odpad a také bez parkujících aut. / Ilustrační foto
Bělobranské náměstí v historickém centru Pardubic by jednou mohlo být bez kontejnerů na odpad a také bez parkujících aut. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Bělobranské náměstí v historickém centru Pardubic by jednou mohlo být bez kontejnerů na odpad a také bez parkujících aut. Městský obvod I zvažuje první možnosti, jak náměstí proměnit. Řekli to starostka Alena Stehnová (ANO) a zastupitel Vojtěch Jirsa (Piráti).
 

"Na Bělobranském náměstí bydlím, když jsem se bavil se sousedy, všichni to vnímají podobně, kontejnery by tu být neměly," řekl Jirsa.

Zastupitelé městského obvodu souhlasí se stěhováním kontejnerů, obvod tak pro ně hledá jiné umístění. Pozemek ale musí být v majetku města a nesmí pod ním vést inženýrské sítě.

"Ve středu města nemáme moc míst, kam kontejnery přestěhovat. Časem bychom mohli umístit kontejnery pod zem. Vhodné místo je na Bělobranském náměstí u archivu," řekl vedoucí odboru správy majetku městského obvodu I Miroslav Klapka.

Městský obvod podle starostky osloví magistrát, aby vypracoval studii, která by navrhla optimální změny, mezi nimiž by mohlo být i předláždění kamenné dlažby. Jeden z místních obyvatel již také navrhl obnovení vodní pumpy, zazděná studna u sochy Jana Nepomuckého tam již je, řekla Stehnová.

"Osobně si myslím, že celé náměstí by nemuselo být bez aut. Všechno je předmětem diskuze o jeho nové funkci. Mohlo by tu být posezení, předzahrádka restaurace," dodal Jirsa.

Náměstí se jmenuje od roku 1881 po Bílé bráně, která již tehdy ve městě nestála. Předměstí s náměstím založil 1507 Vilém z Pernštejna, proti útoku z východu a od severu je chránily další dvě brány. Místu se proto v minulosti mimo jiné říkalo Mezi branami.

Náměstí postupně měnilo svoji podobu, v roce 1972 skončila demolice bývalého mlýna, který už nefungoval a bývalo v něm knihkupectví. Demolice dalších domů pokračovala v dalších letech u náměstí a na začátku Labské ulice. Místo nich v roce 1980 vyrostly družstevní domy, nemají moc pater, aby výškově odpovídaly okolní zástavbě.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

8.10.2019 08:09
A já myslel, že model "náměstí bez aut" už po zkušenostech lidi přešel. A ono ne, oni po tom budou toužit pořád dál :-) Tak ať si to užijou.
Odpovědět

Jan Šimůnek

8.10.2019 08:26
Načež kdo bude jen trochu moct, tak se odtamtud odstěhuje někam, kde bude moct auto parkovat před domem a nebude ho nějaký aktivistický póvl nutit chodit s odpadem stovky metrů a ještě po schodech.
A na náměstí zůstane pár poloprázdných kanceláří a dožívajících důchodců, nemajících na domov pro seniory.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist