https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/narodni-park-sumava-chce-snizit-stav-jeleni-zvere
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Národní park Šumava chce snížit stav jelení zvěře

27.12.2019 00:15 | VIMPERK (ČTK)
Na území NP Šumava žije přibližně 1100 kusů jelení zvěře. / Ilustrační foto
Na území NP Šumava žije přibližně 1100 kusů jelení zvěře. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Marek Drha / Správa NP A CHKO Šumava
Na území NP Šumava žije přibližně 1100 kusů jelení zvěře. Správa parku chce výhledově stav snížit na přibližně 800 kusů. Důvodem je fakt, že jelení zvěř působí škody především na mladých stromcích. Správa hodlá počet jelení zvěře redukovat především odlovem. Novinářům to řekl Adam Jirsa z oddělení lesního provozu NP Šumava.
 

"Každoročně jelení zvěř sčítáme. Letos na jaře jsme evidovali 1057 kusů," uvedl. Jeleni se na Šumavě dožívají poměrně vysokého věku. V minulé lovecké sezoně myslivci zastřelili tři patnáctileté a tři šestnáctileté.

Správa NP Šumavy dlouhodobě sleduje život jelenů. Jednoho z nich sledovala pomocí telemetrického obojku od roku 2005. Jelen, který dostal jméno Vincek, uhynul letos ve věku 17 let. Jeho sledování bylo součástí projektu Migrace a prostorové nároky jelenovitých (jelen evropský, srnec obecný) v oblastech výskytu původních druhů šelem.

Na území parku myslivci každoročně uloví přibližně 800 kusů tohoto druhu zvěře. Kromě toho, že jelenovitá zvěř poškozuje malé stromy, může mít při přemnožení negativní vliv na populaci chráněného tetřeva hlušce. Jelenovitá zvěř navíc nemá v českých podmínkách prakticky žádného přirozeného predátora.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jarek Schindler

3.3.2020 11:15
A já myslel, že tam máte rysa. Jeden rys to je ročně 65-70 kusů spárkaté zvěře. Že se v parku daří vlkům. Najednou nemají jeleni přirozeného predátora?
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

3.3.2020 11:20
A negativní vliv na chráněného tetřeva? Není ten tetřev vystaven podstatně většímu vlivu z důvodu ztráty starých porostů? Nemá na něj větší vliv rys, výr, jestřáb?
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist