https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/narodni-reseni-vysokych-cen-energii-vlada-predstavi-pristi-tyden-rekl-fiala
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Národní řešení vysokých cen energií vláda představí příští týden, řekl Fiala

8.9.2022 10:54 | PRAHA (ČTK)
Národní řešení vysokých cen energií vláda představí příští týden, řekl premiér Petr Fiala (ODS) v rozhovoru pro CNN Prima News. Podle informací ČTK o zákulisních debatách by se k energetice mohl kabinet sejít na mimořádném zasedání v pondělí. Fiala už dřív uvedl, že národní řešení doplní, nebo nahradí evropské řešení, které by mohlo vzejít z pátečního mimořádného zasedání unijních ministrů pro energetiku. Na otázku, zda má jeho důvěru ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN), premiér odpověděl, že stojí za každým členem vlády a výhrady jim říká osobně.
 

"My jsme jako předsednická země (EU) svolali radu ministrů pro energetiku a pracujeme na evropském řešení, ale souběžně, a to chci všem občanům říct, pracujeme na národním řešení, které představíme příští týden v návaznosti na to, jak bude vypadat evropské řešení," uvedl Fiala. Národní řešení bude podle něj spočívat v zavedení garantovaných cen elektřiny a plynu pro domácnosti, zajištění dostatku energie pro veřejné instituce a kritickou infrastrukturu za přijatelné ceny a v pomoci pro podnikatele.

Český a společný unijní postup se musí propojit, řekl Fiala. "Jsem optimistický v tom, že k nějakému evropskému řešení dospějeme," dodal. K tomu, jak by mohl cenový strop u elektřiny vypadat, se odmítl vyjádřit. "Některé věci nemůžeme říkat, protože jsou cenotvorné," poukázal. Velkoobchodní cena elektřiny pro německý trh s dodáním v příštím roce, která je pro Evropu klíčová, minulý týden v pondělí poprvé překonala 1000 eur (zhruba 24.600 Kč) za megawatthodinu. Po oznámení představitelů EU o plánech ke snížení cen energií pak ale začala klesat.

"Moji důvěru mají všichni členové vlády. Pokud mám nějakou výhradu, tak jim to řeknu osobně a neříkám jim to přes média," odpověděl Fiala na otázku, zda je spokojen se Síkelovou prací. Koordinační skupina při úřadu vlády podle něj neznamená převod energetické agendy pod vládu, ale vznikla, protože tato agenda přesahuje jedno ministerstvo. Na řešení vysokých cen energií se podle premiéra vedle ministerstva průmyslu a obchodu podílejí také ministerstva financí, spravedlnosti nebo legislativní rada vlády.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (16)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

8.9.2022 11:08
Panáčci se snaží, do příštího týdne to vydrží možná i Vinkler. Ale bude pizdovat jak dycky, dokud se nepřiplazíme před zrůdu, bude všechno špatně.

Obávám se ale, že tam nebude to jediné suprřešení, která chtějí ti trubové na Václaváku. Poslat do Kremlu Vladimíra Štěpána, aby cha cha domluvil s Putinem bambilión plynu za 6 eur!!
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

8.9.2022 11:25
Tak na ten pátek jsem skutečně zvědavý. Napoví o hodně o tom, jak je EU akceschopná vystupovat jednotně jako celek.
Druhá věc , která bude ještě důležitější je, zda se všehoschopné Uršule dirigované zjevně militantním křídlem připomínajícím duo Hitler/Mussolini podaří protlačit zastropování ruského plynu. Což by znamenalo již neukoučovatelnou bitku EU vs. RF a odepsání české ekonomiky.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.9.2022 11:49 Reaguje na Miroslav Vinkler
Zvědavý být vůbec nemusíte, já vím naprosto přesně, jak to s vámi dopadne. JAKÉKOLIV A KAŽDÉ řešení, které vytvoří EU je cypovina ďa cyp, je to harapak, fašismus, debilita atd. atd. atd. jste prostě ruský vohnout a to je celý. Ve vašem případě je to končná, glocna naopak. Možná v příštím životě.......
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.9.2022 11:52 Reaguje na Miroslav Vinkler
Zkuste vymudrovat, kde bere celý náš průmysl plyn dnes, když z Ruska nejde ani kubík.
Já vím, tohle je zcela mimo možnost vaši koblihy, na to prostě odpověď naznáte, což ale ničemu nevadí. Vystoupit z EU, ať je to sebevražda jistá.
Odpovědět
sv

8.9.2022 11:53 Reaguje na Miroslav Vinkler
Vinkler zase pobavil tentokrát dojmem, že ekonomicky a vojensky totálně rozložené rusácko vůbec ještě někdo bere vážně.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

8.9.2022 12:47 Reaguje na
Ještě Eliáš a jste komplet. Chcete diskutovat o tématu, nebo vás více zajímá osoba , která diskutuje ?

V prvním případě zkuste zklidnit hormon, v druhém případě navštivte poradnu psychologa.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.9.2022 14:46 Reaguje na Miroslav Vinkler
Diskutujeme k tématu a vy máte natolik bizardní názory, že se nedá nerýpnout.
Odpovědět
va

vaber

9.9.2022 08:09 Reaguje na Pavel Hanzl
Z Ruska nebereme nic ,je tedy vše vyřešeno,
uvídíme, kdo další bude vydírat Evropu ,Putin už nemůže
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.9.2022 10:36 Reaguje na vaber
Nikdo jiný, takový gauner je na světě jen jeden.
Odpovědět
sv

s v

11.9.2022 16:53 Reaguje na Miroslav Vinkler
Místní lidoví rusáci tvého ražení jsou zdrojem kvalitní zábavy vinklere. Ovšem psycholog ti ovšem v té věci už nepomůže. Abys ses téhle nálepky zbavil, potřeboval bys masivní medikaci (v čemž ti ovšem pomůže leda psychiatr) nebo elektrošoky (tady by možná stačilo aby ses pověsil na nějaký elektrický ohradník s ovcemi). Každopádně tématem jsem tvoje vlhké fantasmagorie na téma EU. A samozřejmě jsi byl odkázán do patřičných mezí.
Odpovědět
DB

Darth Bane

8.9.2022 12:55
Poliztucké řešátorství není řešení. Je potřeba zasednout k prknům, chopit se tuštizen, a nějaké energetické zdroje prostě vybudovat. Pokoušet se novelizovat zákon o zachování energie k úspěchu nepovede.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

9.9.2022 05:01
Kam ten spěch? Nestačilo by jenom analyzovat situaci?
Odpovědět
va

vaber

9.9.2022 08:30
,,a to chci všem občanům říct, pracujeme na národním řešení,,
říká náš milovaný premiér,
národní řešení je hlavně zajištění a nákup ,ropy ,plynu a všeho ostaního co je nutné energetiku a o tom ani zmínka ,asi máme všeho dost,
kdy oznámí kolik mají nasmlouváno takových surovin a odkud, v porovnání se spotřebou
dosud pracovali na národním řešení asi tajně, aby se občané nezlobili ,že obcházíme milovanou EU
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.9.2022 10:40 Reaguje na vaber
Ví to přece všichni. Máme v novém terminálu v Holandsku třetinu kapacity na 5 let, dělá nám to asi 1.5 mld. kubíků ročně. Zatím bereme asi 60 - 90% z Norska, Dánska, Holandska, Belgie. Do konce roku mají jet další obrovské terminály v Německu, kde začíná OPAL.
Na to, že tahle vláda nic nedělá, je to velmi slušný výkon.
Hrabiš za 8 let neudělal ani desetinu, zato hodně toho zdupal.
Odpovědět
va

vaber

10.9.2022 09:39 Reaguje na Pavel Hanzl
podle Hanzla třetinu plynu ,tak to vypadá na velký pr+ser a ne slušný výkon,
a obrovské terminály? takové ekologické harakiri pomáhají vytvořit fialové figurky,
co s tím má společného Babiš, tehdy takové problémy nebyly, kdo je vytvořil to nechápe jen Hanzl a ostatní musí povinně či dobrovolně lhát
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.9.2022 17:57 Reaguje na vaber
Nic tu není nijak záhadné, vše má svou podstatu a příčinu a píšu to sem pořád dokola.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist