https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nas-dum-je-v-plamenech-stavkujici-studenti-fridays-for-future-vysilaji-24-hodinovy-zivy-stream
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Náš dům je v plamenech! Stávkující studenti Fridays For Future vysílají 24 hodinový živý stream Video

24.4.2020 11:17 | PRAHA (Ekolist.cz)
Video hnutí Fridays For Future s názvem Náš dům je v plamenech jako obraz planety Země v klimatické krizi.
Video hnutí Fridays For Future s názvem Náš dům je v plamenech jako obraz planety Země v klimatické krizi.
Foto | Fridays For Future / Fridays For Future
Hnutí Fridays For Future dnes místo plánované celosvětové stávky pořádá živý livestream. Po 24 hodin bude probíhat živé vysílání, v němž školáci sdílejí své příběhy, jak klimatická krize ovlivňuje život kolem nich a jakou změnu by chtěli za svého života vidět.
 
Současná pandemická situace neumožňuje uspořádat celosvětovou stávku, která byla na dnešní den plánovaná. Stávkující studenti se tedy přizpůsobili.

„Pevně věříme, že se potřebujeme společně postavit za vědecké poznatky, abychom pochopili současnou mimořádnou situaci. Proto jsme se rozhodli angažovat se jiným způsobem, aniž bychom ohrozili naše okolí,“ napsali zástupci hnutí na svých webových stránkách.

Ve středu 22. dubna na Den Země také Fridays For Future uveřejnili nové video, které ilustruje heslo: Náš dům hoří. Je na něm rodina, jejíž dům je v plamenech, a ona se přitom chová, jako by se nic nedělo. Tuto metoforu často používá iniciátorka hnutí Greta Thunbergová pro ilustraci stavu planety Země v klimatické krizi.

Studenti a žáci škol pořádají školní stávky za klima od roku 2018. V pátek vynechávají školní docházku v duchu otázky, proč se mají ve škole připravovat na budoucnost, která možná kvůli klimatické krizi vůbec nenastane?

Místo docházky do školy se účastní demonstrací, kde žádají, aby byla politiky přijata účinná opatření proti dalšímu globálnímu oteplování.

Od srpna 2018, kdy se stávkami za klima začala švédská studentka Greta Thunbergová, se hnutí rozšířilo do mnoha zemí světa. V České republice se k němu připojili studenti stávkou 15. března 2019.

Vznikla i řada dalších podpůrných organizací na regionální, národní a celosvětové úrovni, například Architekti pro budoucnost, Umělci pro budoucnost, Rodiče pro budoucnost nebo Vědci pro budoucnost.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Kováříková Zdeňka
Zdeňka Kováříková
Autorka je redaktorkou Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (16)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

AL

Alena Lyskova

24.4.2020 12:23
Doporučila bych studentům místo stávky přiložit ruku k dílu. Jejich plytké hlášky jsou už pro smích. Kdy se něco změnilo na základě stávky? Udělejte něco konkrétniho co by přírodě pomohlo. Chytračit dokáže každý.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

24.4.2020 13:01 Reaguje na Alena Lyskova
Mluvíš jako zarytá komunistka po demonstraci 17.11.89.....

Co mají dělat teda???

Pořídit si zbraně a začít systematicky vyvražďovat všechny politiky, kteří dělají vše pro to, aby co nejdéle fungoval starý CO2 business a aby se stav celé planety co nejvíc zhoršil???

Vstávat soudružko!!! Dnešní mládež už je jinde než jsi byla ty v pionýru!!!
Odpovědět
pp

pavel peregrin

24.4.2020 13:51 Reaguje na Lukáš Kašpárek
To je, sociální sítě, plácání o ničem, naprostá manuální neschopnost, hroucení se před každou překážkou. Mám pokračovat Kašpárku?
Odpovědět

Jan Šimůnek

28.4.2020 10:07
Peregrin vyrábí potraviny, tihle studenti jen škodí.
Odpovědět
ig

24.4.2020 17:15 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Dnešní mládež je jinde, ale ne tahle :-) Chcete-li přirovnání, tak odpovídají partě z jedné VŠ, která se v 89. sešla v hospodě a požadovali, že chtějí tři tisíce marek měsíčně a od státu dostat domek se zahrádkou :-) Jednoho z nich znám, je podruhé rozvedený, potřetí vyhozený z práce a banka mu sebrala byt, protože neplatil :D
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

24.4.2020 19:06 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Právě jsem si vyslechl v předpovědi počasí, jak se ta země přehřívala, protože ten CO2 brání vyzařování infračerveného (tepelného) záření a proto v údolích byly mínusové teploty, zatím co na horách teploty nad nulou (při tom CO2 je těžší než vzduch a proto v údolích je jeho koncentrace měřitelně vyšší než na kopci). Copak jste měl z fysiky, Luši Kašpárku?
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

24.4.2020 19:07 Reaguje na Jiří Daneš
oprava : Lukáši
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

27.4.2020 09:06 Reaguje na Jiří Daneš
Tak tuhle pohádku jsem ještě neslyšel... pěkná :)
Odpovědět
AL

Alena Lyskova

25.4.2020 13:28 Reaguje na Lukáš Kašpárek
V životě jsem nebyla v KSČ. Rodiče by mi dali v momentě přes dršku. Musela jsem pracovat žádné kapesné. Vlastní peníze jen z rigády. Z dnešní mládeže je mi smutno. Všechno kritizují ale manuální práce se štíťí. Vy je za to ještě vychvalujete.
Odpovědět
ig

25.4.2020 15:57 Reaguje na Alena Lyskova
Chtělo by to upřesnit - jde o to o jaké mládeži mluvíme. Osobně znám studenty kteří si při studiu vydělávají odbornou prací v oborech, jejichž názvy by ti nadšení demonstranti nedokázali ani vyslovit, natož aby tušili o co jde. Ale ani to není nic nového, bývalo to tak vždy. Jedni studovali a pracovali, druzí měli plnou hubu zářných zítřků a všechny jen buzerovali skrze ČSM resp. SSM :-)
Odpovědět

Jan Šimůnek

26.4.2020 11:15 Reaguje na
Ano, tento pojem je nyní spíš o tom, co všechno se dá dnes vydávat za vysokou školu, a co nemá úroveň ani prvorepubličního gymnázia.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

27.4.2020 09:20 Reaguje na Alena Lyskova
Neříkám, že jste byla... říkám, že to zní, jako by jste byla...

S CELOU TOUTO PLANETOU TO PŮJDE DÍKY ČLOVĚKU DO PEKLA POKUD NĚKDO NEDONUTÍ MOCNÉ, ABY ZMĚNILI PŘÍSTUP A ZAČALI SE CHOVAT ZODPOVĚDNĚ.... CO PRO TO MÁ KDO UDĚLAT???? JAK JINAK JDE KULTIVOVANĚ TLAČIT NA MOCNÉ, ABY ZMĚNILI PŘÍSTUP????

NEBO KDYŽ NĚKDO BUDE VÍC DRŽET HUBU A KROK, TAK TÍM ZLEPŠÍ SVĚT?????? TUTO SCHÍZU ŠÍŘILI KOMOUŠI A JAK TO DOPADLO VIDÍME DNES A DENNĚ PRÁVĚ I NA KOMENTÁŘÍCH JAKO JSOU POD TÍMTO ČLÁNKEM..... DOPORUČUJU SE NAD TÍM ZAMYSLET.....




Odpovědět

Jan Šimůnek

28.4.2020 10:09 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Problém vidím v tom, že vše, co prosazuje pakáž, o níž je tento článek, v širších důsledcích zvyšuje produkci CO2 oproti předchozímu stavu. To se týká i německé Energiewende.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

24.4.2020 15:45
Teprve toto mě přesvědčilo, že jsme pandemii zvládli a můžeme zase věnovat energii nesmyslům.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

24.4.2020 20:27
Bohužel je to pravda. Uvidíme, zda se po koronakrizi změní investování do naší budoucnosti. Zatím ve státě akorát všichni natahují ruce.
Odpovědět

Jan Šimůnek

26.4.2020 11:21 Reaguje na Katka Pazderů
Investování do naší budoucnosti právě tihle lidé brání.

Potřebujeme stavět jaderné zdroje (u nichž je nulová emise CO2 bonus ke spolehlivosti a levnosti), přizpůsobovat krajinu déletrvajícímu suchu, prokládanému nadměrnými srážkami (aby vodu z těch srážek zadržela), přizpůsobovat tomu i režim obdělávání půdy a spektrum plodin.
Místo toho jsme nuceni (i cestou neomarxistického diktátu z brusele) vykrmovat parazity provozující OZE a huntovat zemědělskou půdu "ekologickými" plodinami typu kukuřice do bioplynek a řepky na bionaftu (která navíc poškozuje motory, což má také nemalou uhlíkovou i ekologickou stopu).
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist