https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nasa-vypustila-satelit-ktery-bude-zkoumat-oceany-a-oteplujici-se-atmosferu-zeme
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

NASA vypustila satelit, který bude zkoumat oceány a oteplující se atmosféru Země

9.2.2024 01:52 | KENNEDYHO VESMÍRNÉ STŘEDISKO (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | ivazyah.art / Depositphotos
Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) vyslal na oběžnou dráhu nový satelit, který má detailně zkoumat oceány a zemskou atmosféru. Satelit jménem Pace za 948 milionů dolarů (zhruba 22 miliard korun) vynesla raketa Falcon společnosti SpaceX. Z Floridy odstartovala jižně přes Atlantický oceán, informovala agentura AP.
 

Družice bude nejméně tři roky ze vzdálenosti 676 kilometrů od zemského povrchu sledovat oceány a zemskou atmosféru. Pohybovat se bude po polární oběžné dráze, což nebývá obvyklé. Jde o dráhu, která vede nad severním a jižním pólem a umožňuje monitorovat zemský povrch včetně polárních oblastí, které by jinak nebyly pokryté. Pace každý den pořídí snímky pomocí dvou různých vědeckých přístrojů. Třetí přístroj, kterým je družice vybavena, bude měření provádět každý měsíc.

“Bude to bezprecedentní pohled na naši planetu,” řekl vědecký pracovník projektu Jeremy Werdell. Výsledky pozorování pomohou vědcům lépe předpovídat výskyt hurikánů a dalších nepřízní počasí, podrobněji popsat změny na Zemi, jako je například zvyšování teploty, a přesněji předpovědět škodlivé přemnožení řas.

NASA má na oběžné dráze více než dvě desítky družic a přístrojů pro pozorování Země. Nový satelit Pace by však měl poskytnout lepší přehled o vzájemném působení atmosférických aerosolů, jako jsou znečišťující látky či sopečný popel ve vzduchu, a mořských organismů typu řas a planktonu. "Pace nám poskytne další dimenzi toho, co pozorují jiné satelity,” řekla ředitelka oddělení NASA pro průzkum Země Karen St. Germainová.

Vyslání Pace je dosud nejpokročilejší misí určenou ke studiu mořské biologie. Jméno družice je akronymem vytvořeným z prvních písmen anglických stěžejních pojmů pro celý program: plankton, aerosol, oblaka (clouds) a ekosystém oceánů.

Dosavadní satelity mohou rozlišovat až osm barev. Družice Pace je schopna rozlišit 200 barev či odstínů, což vědcům umožní identifikovat typy mořských řas a různé typy částic ve vzduchu.

Vědci očekávají, že první data ze satelitu získají během jednoho nebo dvou měsíců. Na dalším vyspělém satelitu pro pozorování Země spolupracuje NASA s Indií. Tato družice se bude jmenovat Nisar a má se dostat na oběžnou dráhu již letos. Jejím úkolem bude pomocí radaru sbírat informace o důsledcích zvyšujících se teplot pro ledovce a další tající ledové plochy.

Projekt Pace přežil pokusy administrativy prezidenta Donalda Trumpa o jeho zrušení. “Byl to dlouhý a namáhavý proces,” řekl Werdell před vypuštěním družice.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

9.2.2024 09:46
Ta poslední věta si říká o Ropáka roku. Určitě na/za něho bude pyšný. To je to, po čem volám (větší rozlišovací schopnosti 8:200), neb spousta dostupných údajů se mi "nějak nepozdává". Problematice řešení klimazměny to jednoznačně pomůže.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

9.2.2024 10:33
A za emise při startu, bude platit kdo ?
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

9.2.2024 12:17 Reaguje na smějící se bestie
Nikdo. To by se nejdříve musel zavést důsledný systém zpoplatňující uhlík.

Aspoň vidíte, jak nespravedlnost světu vládne.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist