https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/national-geographic-satelity-budou-moci-varovat-pred-povodnemi-i-sesuvy-pudy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

National Geographic: Satelity budou moci varovat před povodněmi i sesuvy půdy

1.6.2006 09:44 | PRAHA/NEW YORK (EcoMonitor)
Před šesti lety zasáhla africký Mosambik série silných dešťů, kvůli kterým došlo na řece Limpopo ke katastrofálním záplavám. Varovat před blížící se povodní tehdy téměř nebylo možné, protože na všech mosambických řekách bylo nainstalováno pouhých devět vodočtů. V současné době však vědci mohou zpozorovat nebezpečí povodní na snímcích z vesmíru, a tak lze okamžitě vyhlásit varování, píše National Geographic.
 

Záplavy a sesuvy půdy mají ze všech přírodních katastrof nejvíce obětí na životech, řekl Robert Adler, expert z NASA. Systém varující před záplavami využívá nástroje původně určené pro měření půdní vlhkosti a vodní páry v atmosféře. Tyto detektory vlhkosti dokážou zaznamenat i vylévání se vodních toků z břehů, což je informace důležitá pro lidi žijící dále po proudu. V současné době je tento systém schopen posoudit stav vody na 53 řekách po celém světě. Stovky dalších vodních toků se však dají snadno přidat, když se příznaky povodně, které z výšky snímkují satelity, nakalibrují na tradiční vodohospodářská data, upřesňuje National Geographic.

Ve Spojených státech většinou nedochází k situaci, že by informace získané ze satelitních snímků již předtím nedodaly běžné vodočetné stanice. V některých částech světa je však vodočtů na vodních tocích málo. Například americký stát Jižní Dakota má čtyřicetkrát víc měřících stanic než celý Mosambik. Satelitní snímky tu proto mohou chybějící data o stavu vody doplnit. Rovněž se osvědčují v případech, kdy je vodočet vyřazen z provozu nebo poškozen, což se stává při většině povodní.

Monitoring povodní však pochopitelně není to samé jako předpovídání povodní, píše National Geographic. Vědci proto doufají, že se podaří tento systém posunout o jeden krok zpět, aby dokázal záplavy předpovídat ze satelitních dat o vodních srážkách. Tato data pak mohou být kombinována s topografickými či vegetačními mapami a s daty o půdní vlhkosti. Na základě získaných informací se pak spočítá, jak vodní srážky ovlivní průtoky v povodí.

Podobná data mohou být využita i ke stanovení pravděpodobnosti sesuvů půdy. V tomto případě se na základě satelitních snímků vytvoří pro celou planetu mapa zobrazující toto riziko. Pokud ve vysoce rizikových oblastech silně prší, označí se zóny, kde by pravděpodobně mohlo k sesuvům dojít. Při sesuvech půdy, ke kterým došlo letos v únoru na Filipínách, však bohužel žádné varování nebylo k dispozici, protože systém je dosud ve vývoji.

"Stále jsme ve stadiu experimentování," řekl pro National Geographic Robert Adler. "Musíme být velmi pečliví a systém musí před uvedením do provozu opravdu fungovat." Pokud by například příliš často vyhlásil falešný poplach, lidé by mu nevěřili. V případě, že se projekt podaří, bude jednou na celé zeměkouli fungovat systém varování před sesuvy půdy, podobně jako nyní funguje systém varování před hurikány ve Spojených státech.

Podle článku Richarda A. Lovetta v National Geographic ze dne 25. 5. 2006


reklama

 
Hana Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist