https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/navrh-dohody-na-konferenci-cop26-vola-po-posileni-klimatickych-zavazku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Návrh dohody na konferenci COP26 volá po posílení klimatických závazků Aktualizováno

10.11.2021 11:43 | GLASGOW (ČTK)
O finální verzi dohody nyní budou jednat delegace téměř 200 zemí zastoupených na COP26, která končí v pátek.
O finální verzi dohody nyní budou jednat delegace téměř 200 zemí zastoupených na COP26, která končí v pátek.
Foto | COP26 / Flickr
Organizátoři klimatické konference OSN ve skotském Glasgow zveřejnili první návrh dohody, z něhož vzejdou závěry jednání označovaného zkratkou COP26. Sedmistránkový text vyzývá vlády, aby v boji proti klimatickým změnám přijaly ambicióznější plány týkající se aktuálního desetiletí. Podle agentury AP ovšem chybí shoda na konkrétních krocích v souvislosti s dříve formulovanými cíli.
 

Klíčovou otázkou letošního klimatického summitu je načrtnutí cesty ke splnění závazku ukotveného před šesti lety v přelomové pařížské dohodě. V ní se světoví lídři přihlásili ke snaze udržet globální oteplování pod hranicí dvou stupňů Celsia nad úrovní z předindustriální éry, ideálně pak pod 1,5 stupni.

Podle čerstvého návrhu pro konferenci v Glasgow by měly strany "přehodnotit a posílit" národní příspěvky v tomto úsilí směrem k roku 2030. Takový postup je prý nutný pro "sladění s teplotním cílem pařížské dohody do konce roku 2022". Návrh označuje aktuální dekádu za klíčovou pro osud cíle formulovaného v roce 2015. Podle vědců je k udržení globálního oteplování na 1,5 stupních Celsia potřeba snížit do roku 2030 globální produkci skleníkových plynů o 45 procent oproti stavu z roku 2010.

Zveřejněný text politické dohody tuto podmínku zmiňuje, stejně jako požadavek "čisté nuly" v emisích do poloviny století. Takový stav, označovaný také jako klimatická či uhlíková neutralita, by znamenal, že lidstvo produkuje jen tolik skleníkových plynů, kolik zároveň absorbují přírodní či uměle vytvořené mechanismy.

Britská vláda se v první verzi dohody pro COP26 věnuje také adaptaci společnosti na důsledky klimatických změn a podpory chudších zemí, které ke globálnímu oteplování nepřispívají tolik jako ty rozvinuté. Dokument apeluje na bohaté země, aby ty rozvojové podporovaly více, píše zpravodajský web BBC.

Text také obsahuje například výzvu k postupné eliminaci "uhlí a dotací na fosilní paliva", nezmiňuje se však o konci používání ropy nebo plynu jako takovém, píše AP. Podle ní návrh nenabízí "specifické dohody" ohledně tří významných cílů, které OSN nastavila před začátkem konference. Mimo jiné "s lítostí" konstatuje, že bohaté země nedostály slibu začít do roku 2020 přispívat chudým regionům 100 miliard dolarů (asi 2,2 bilionu Kč) ročně na opatření související se změnami klimatu.

Návrh si vysloužil kritiku ze strany hnutí Greenpeace, pro které není plánem na vyřešení "klimatické krize", nýbrž jen "zdvořilou žádostí, aby země možná udělaly víc příští rok". Podle britských labouristů zase poslední hodiny přinesly "zdrcující" vystřízlivění v souvislosti s výsledky summitu. "Jsme na míle vzdálení od cesty k polovičním emisím v této dekádě," uvedl za hlavní opoziční stranu poslanec Ed Miliband.

O finální verzi dohody nyní budou jednat delegace téměř 200 zemí zastoupených na COP26, která končí v pátek. Na konferenci se dnes znovu vydává premiér hostitelské země Boris Johnson. "Vyjednávací týmy teď v závěrečných dnech COP26 tvrdě pracují na tom, aby proměnili sliby v činy ve věci klimatické změny. Zbývá ještě hodně práce," uvedl před svým příjezdem. Jakákoli dohoda musí být účastníky konference přijata jednomyslně.

Dnešní program se soustředí na ekologická opatření v dopravě. Skupina zemí včetně Británie, Polska, Turecka nebo Indie společně s firmami jako Ford a General Motors ohlásily, že chtějí mít do roku 2040 na trhu s novými auty výhradně bezemisní vozidla. Konference se tento týden účastní i delegace amerického Kongresu včetně předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové.

Dosavadní průběh akce přinesl několik nových iniciativ, podle expertů ale příliš nepřibližují lidstvo ke kýženému omezení globálního oteplování na 1,5 stupně Celsia. Nová studie analytického týmu Climate Action Tracker (CAT) uvádí, že i s plány ohlášenými v Glasgow globální klima směřuje k oteplení o 2,4 stupně do konce století. Dosud teplotní nárůst od příchodu průmyslové revoluce dosáhl 1,1 stupně, přičemž vědci vidí 1,5stupňovou hranici jako klíčovou pro odvrácení katastrofálních následků.

"Vidíme hodně batolecích krůčků. Ale nejsou to skoky, které bychom potřebovali, to ani omylem," komentovala vývoj v rozhovoru s AP ředitelka programu OSN pro životní prostředí (UNEP) Inger Andersenová. Podle propočtu její agentury by svět při dodržení všech emisních závazků včetně těch nejnovějších v roce 2030 vypouštěl do atmosféry 51,5 miliardy tun oxidu uhličitého. To je o 1,5 miliard tun méně oproti předpovědi platné před summitem, pro splnění cíle z pařížské dohody je ale potřeba emise do konce dekády snížit na 12,5 miliardy tun, dodává AP.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

10.11.2021 13:28
Kdyby to bylo tak vážné, jak tvrdí, tak by už dávno rostly jaderné elektrárny jak houby po dešti. Neexistuje totiž jiný zdroj, který by byl schopen fosilní zdroje nahradit.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.11.2021 14:11 Reaguje na Richard Vacek
Stačí zapršet a jaderky rostou jak.....
Jenže ono ne a ne zapršet, že? To je ta klimatická sviňa....
Odpovědět
JO

Jarka O.

10.11.2021 17:41 Reaguje na Pavel Hanzl
Co? No...možná by mohl zapršet rozum místo whisky shůry na ty šéfíky ve skotsku. Ale mně se líbí, jak z vás je bojovník za JE. Tak to už se muzou všichni ostatni jít schovat.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.11.2021 17:55 Reaguje na Jarka O.
Já nejsem žádný bojovník za JE, ale když si dám dohromady pět a pět, tak mi vychází, že bez jádra se skutečně neobejdeme.
Paní Drábová jasně říká, že se možná objeví převratný vynález, ale taky možná ne a jádro je jistota.

Samozřejmě nějaké Dukovany nic neřeší a zatím musíme budovat mohutné kapacity v OZE i akumulacích, což teda rozhodně nevidím.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.11.2021 17:57 Reaguje na Jarka O.
A když na šéfiky zaprší, stane se co?
Nejen nový blok v Dukovanech vyroste jako "houby po dešti"?? Fakt??
Odpovědět
pm

10.11.2021 14:28
Tak jsme si udělali pěkný výlet, dobře se napapkali, pokecali...
Cíl je jasný. Ale ne cesta k němu. Tak už se těším, jak se s tím popereme :D
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

11.11.2021 08:30
Přirovnání situace:

Když se mají domluvit dva zdraví a zodpovědní lidé, tak to ještě má celkem slušnou šanci na úspěch, ale pokud se má domluvit 200 lidí kde většina trpí bipolární poruchou a navíc s tím, že většina z nich hájí jen svůj osobní zájem, tak to asi moc dobře nedopadne...

Co už no... naštěstí nejde o moc... jen o budoucnost celé této planety :D
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.11.2021 08:48 Reaguje na Lukáš Kašpárek
No, právě. Lidstvo je pytel blech a já se vždycky divím, kolik nešťastníků věří konspitačním teorím, že lidstvo ovládá pár lidí z "židobolševické" lobby.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

11.11.2021 17:11
Na počest sjezdu splníme úkoly pětiletky za čtyři roky! Překonej sám sebe
a vytrvej. Ani zrno nazmar a jiná hesla tak doplňují klimatické závazky
těch, kteří sice nemají náhradní zdroje za fosilní zdroje, ale o to více
jsou bojovnější. To jak tato uspěchaná politika dopadne jsem opravdu
zvědavý. Lidstvo potřebuje opravdový výprask, aby začalo přemýšlet a ne
pouze vyhlašovat nesplnitelné závazky.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.11.2021 17:41 Reaguje na Břetislav Machaček
Celá situace není vůbec složitá.
Buď to lidstvo zvládne přes všechny ropácké kecy a s odřenýma ušma a za obrovských ztrát přežije, čím dřív do toho půjde, tím ty ztráty budou menší.
Nebo to nezvládne.
Potom ho čeká zdlouhavá a krutá smrt.

Třetí možností je, že přiletí černá labuť, což má pravděpodobnost blízko nuly.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist