https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nejasnosti-kolem-zelene-ciny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nejasnosti kolem Zelené Číny

7.3.2005 15:48 | PRAHA (EkoList)
Slovensko se pokouší zapojit do čínského mamutího projektu „Zelená Čína“. Do roku 2020 plánuje čínská strana zalesnit přes dva miliony hektarů území, což je přibližně třicetinásobek rozlohy naší Šumavy. Slovenské ministerstvo hospodářství (MH) sice nedávno účast na projektu ukončilo, ale ministerstvo obrany (MO) a dva státní podniky se projektu nevzdávají. Vedoucí slovenské lesoochranářské organizace VLK Juraj Lukáč považuje Zelenou Čínu za neuskutečnitelný nápad. Transparency International Slovensko upozorňuje na nebezpečí konfliktu zájmů v angažovaných státních podnicích.
 

Ilustrační kresba: Hugo Charvát/EkoList
Plán zapojit slovenské podniky do megalomanského projektu existuje už tři roky. Mělo jít především o dodávku semen stromů a poskytnutí know-how o pěstování lesa v pouštních podmínkách. Hlavními partnery na slovenské straně jsou státní podniky Lesnický výzkumný ústav (LVÚ) a Vojenské lesy a majetky (VLM). Slováci vidí své uplatnění především v přeměně zemědělské půdy na les a louky a v zakládání lesů, které budou bránit rozšiřování pouště nebo chránit velká města proti písečným bouřím.

Podle informací z internetových stránek Vojenských lesů by se do roku 2020 mělo v rámci celé akce Zelená Čína ročně proinvestovat 9,7 miliardy dolarů. Někteří odborníci však upozorňují na to, že může jít o zbytečnou investici. Není totiž vůbec jisté, zda vysazené lesy přežijí. „Les není jen skupina stromů. Je to složitý a různorodý živoucí celek se statisíci druhy rostlin a živočichů,“ říká v souvislosti s projektem Juraj Lukáč, vedoucí VLKa. Lukáč pochybuje, že by se podařilo v tak obrovském množství založit nový, funkční a udržitelný les. Nehledě na to, že je zde reálné nebezpečí v nedostatečné genetické různosti vysazovaných stromů. Nově vysazené stromy si budou příliš podobné a budou mít i podobná slabá místa. „Pak stačí jeden úspěšný škůdce nebo přírodní katastrofa ke zničení celého lesa,“ varuje Lukáč.

Státní, nebo soukromý
Účast Slovenska na projektu je spojená se soukromou firmou Delta line s.r.o., která údajně realizuje i další obchody mezi Čínou a Slovenskou republikou. Přitom právě nemožnost dohodnout se s Delta line označil mluvčí MH Maroš Havran za důvod pro odstoupení ministerstva z projektu. Ani nedůvěra ministerstva hospodářství k firmě Delta line však neodradila hlavní odborné partnery. „Pro nás se nic nového pod sluncem neděje. Kontrakt bychom mohli podepisovat odhadem v květnu 2005,“ sdělil EkoListu Julius Novotný, náměstek ředitele LVÚ.

Podle informací v internetovém zpravodajství města Malacky další státní podnik, Vojenské lesy a majetky, již firmě Delta line zaplatil 7,8 milionů korun za exkluzivitu na případný nákup semen. Podle vyjádření ředitele VLM Štefana Drozda šlo o normální manažerský krok. „Vlastně jsme si koupili exkluzivitu,“ prohlásil Drozd. Jeho jistotu však poněkud zpochybňuje fakt, že samotný kontrakt o prodeji do Číny zatím stále nebyl podepsán. Věcí se už začaly zabývat také orgány činné v trestním řízení.

Pochyby o korektnosti aktivit dotyčných státních podniků vzbuzuje také fakt, že firma Delta line zaplatila zaměstnancům podniků výlet do Číny. Na možný konflikt zájmů v této věci poukázala už před časem Daniela Zemanovičová ze slovenské pobočky Transparency International. Upozornila, že státní zaměstnanci mají prosazovat veřejný zájem a v případě, kdy za ně platí soukromá firma, se mohou cítit vázáni zájmy této firmy. „Dohodnuté podmínky kontraktu měly být zveřejněné, aby byla možná veřejná kon-trola,“ prohlásila Zemanovičová.

Článek je převzat z tištěného EkoListu březen 2005.


reklama

 
Jan Bouchal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist