https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nejstarsi-botanicka-zahrada-v-zemi-z-liberce-zatim-neotevre
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nejstarší botanická zahrada v zemi z Liberce zatím neotevře

11.4.2021 00:24 | LIBEREC (ČTK)
Návštěvníci do zahrady, jež loni slavila 125 od svého vzniku, přicházejí hlavně za exponáty uvnitř skleníků.
Návštěvníci do zahrady, jež loni slavila 125 od svého vzniku, přicházejí hlavně za exponáty uvnitř skleníků.
Nejstarší botanická zahrada v zemi, která je v Liberci, zatím neotevře. Hlavním důvodem je, že návštěvníky nemůže pustit do skleníků, v nichž má převažující část expozic a nejcennější exponáty. Ředitel zahrady Miloslav Studnička kritizuje i podmínky pro přístup do venkovních prostor, označil je za znevažující a nepřátelská. Vláda tento týden rozhodla, že botanické zahrady mohou sice otevřít od pondělí 12. dubna, ale jen venkovní prostory, navíc s podmínkou omezené kapacity do 20 procent. Návštěvníci musí také dodržovat rozestupy a dýchací cesty si chránit respirátorem.
 

"Jako by zahrady byly nebezpečné a byly veřejnosti nepřátelské i ohrožující. To je daleko od pravdy. Není znám ani jediný případ, že by se někdy někdo v nějaké botanické zahradě nakazil. Ačkoli trasování se provádělo. Není ani jasné, zda se vůbec o něco opírá pouhý teoretický dojem, že by zahrady měly být nepřístupné, anebo přístupné nanejvýš jen velmi omezeně, když hradní zahrady v Praze jsou přístupné volně," uvedl Studnička.

Podle něj při specifických parametrech liberecké botanické zahrady jakékoli otevření za nastavených omezení nedává smysl. Návštěvníci do zahrady, jež loni slavila 125 od svého vzniku, přicházejí hlavně za exponáty uvnitř skleníků. Zahrada vlastní přes 8000 exotických rostlin a pyšní se několika unikáty, jakými je třeba pět nejstarších kamélií v Evropě či největší průřez zkamenělým kmenem, který se kdy našel v Česku. Lákadlem je i nejstarší veřejné akvárium v zemi, které vzniklo před více než 60 lety. Mezi oblíbené se řadí také pavilon pravěku, kde šplhavé kapradiny, obří přesličky, cykasy z dob dinosaurů, zkamenělé dřeviny a hučící vodopád vytvářejí obraz prehistorické krajiny. Ve speciálním pavilonu má v létě i tři největší leknínovité rostliny světa a vlastní zřejmě nejstarší bonsaj v republice, což je přes 340 let stará muraja latnatá.

Libereckou botanickou zahradu ročně obvykle navštíví bezmála 60 000 lidí, protikoronavirová opatření spojená s nuceným uzavřením ale výrazně poznamenala její návštěvnost už minulý rok. Přišlo o 21 000 lidí méně než v roce 2019. "To je zhruba třetina celoroční návštěvnosti. Finanční výpadek z toho plynoucí byl vyrovnán pomocí města a kraje," uvedl Studnička.

V Liberci se nachází i nejstarší zoologická zahrada v republice, ta v pondělí 12. dubna otevře. Platí pro ni stejné podmínky jako pro botanickou, většinu zvířat je ale možné vidět i zvenčí. V zoo bude moci být najednou až 1000 lidí, vstupenky je možné si zakoupit u pokladny i on-line a v provozu budou také toalety. Občerstvení si bude možné zakoupit až od středy, a to pouze v bistru Gibon. Navíc bude fungovat jen jako výdejní okénko.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

11.4.2021 05:29
Je to škoda, protože tato botanická zahrada má skutečně co ve vnitřních expozicích nabídnout. Mimo jiného má největší sbírku masožravých rostin v republice. Botanická zahrada bohužel doplácí na neschopnost naší vlády, která, mimo jiné, celý rok nařizovala nošení roušek, aby je potom zakázala, protože nejsou vhodné.
Odpovědět
Sl

Slovan

11.4.2021 08:46 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Souhlas, stojí za to se tam podívat. Byl sem tam několikrát a nikdy nelitoval.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

11.4.2021 11:45 Reaguje na Slovan
Na té botance je vidět, že ji řídí odborník (pan Studnička je skvělý botanik). Ta návštěva fakt stojí za to.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist