https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nejvetsi-vyskyt-mysovitych-hlodavcu-byl-v-praze-v-okoli-staveb
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Největší výskyt myšovitých hlodavců byl v Praze v okolí staveb

11.11.2020 11:41 | PRAHA (ČTK)
V pražské kanalizační síti žije několik milionů potkanů.
V pražské kanalizační síti žije několik milionů potkanů.
Deratizátoři Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) letos zaznamenali největší výskyt myšovitých hlodavců v okolí staveb. V žádné ze 57 městských částí nebyl v porovnání s ostatními zaznamenán výrazně vyšší počet myší. Deratizátoři letos rozmístili do kanalizace 13 500 kilogramů jedu. ČTK to sdělil mluvčí PVK Tomáš Mrázek. Deratizaci se uskutečnila od začátku dubna do konce října. Povinnost hubit škodlivé hlodavce je stanovena zákonem o ochraně veřejného zdraví.
 

"Zvýšený výskyt podkladů jsme letos zaznamenali pouze v okolí stavebních prací v různých částech metropole. Žádná městská část nebyla zasažena mimořádným množstvím hlodavců," sdělil Mrázek.

V pražské kanalizační síti žije několik milionů potkanů. Pravidelná deratizace udržuje jejich počet na přiměřené úrovni. Další ale žijí na povrchu okolo popelnic nebo v neošetřované zeleni. "Dalšími problémovými místy jsou lokality obývané bezdomovci, kteří na pořádek příliš nehledí," uvedl Mrázek.

Proti běžným ochranným prostředkům byli deratizátoři letos kvůli pandemii nemoci covid-19 nově vybaveni respirátory. Stejně jako v minulých letech do kanálů nevstupovali a kladli nástrahy z povrchu.

PVK zásobují vodou zhruba 1,32 milionu obyvatel Prahy a 208 000 obyvatel Středočeského kraje. Délka vodovodní sítě včetně přípojek dosahuje 4415 kilometrů a délka kanalizační sítě včetně přípojek 4720 kilometrů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist