https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nejvetsimi-znecistovateli-zivotniho-prostredi-jsou-uhelne-elektrarny-ukazuje-zebricek-ekologickych-organizaci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Největšími znečišťovateli životního prostředí jsou uhelné elektrárny, ukazuje žebříček ekologických organizací

25.10.2023 20:33 | PRAHA (ČTK)
Podle žebříčku ekologických organizací je nejvýznamnějším znečišťovatelem elektrárna Chvaletice, na předních místech zůstaly Spolana Neratovice a elektrárna Počerady.
Podle žebříčku ekologických organizací je nejvýznamnějším znečišťovatelem elektrárna Chvaletice, na předních místech zůstaly Spolana Neratovice a elektrárna Počerady.
Zdroj | Arnika
Za největší znečišťovatele loňského roku označily ekologické organizace Arnika, Hnutí Duha a Greenpeace uhelné elektrárny. Kromě emisí skleníkových plynů vypouštějí do životního prostředí i toxické kovy včetně rtuti. Podle jejich zjištění je nejvýznamnějším znečišťovatelem elektrárna Chvaletice, na předních místech zůstaly Spolana Neratovice a elektrárna Počerady. Ekologické organizace dnes představili žebříčky, které čerpají z dat Integrovaného registru znečišťování (IRZ). Mluvčí Spolany Tomáš Rada ČTK sdělil, že výrobní procesy firmy podléhají přísné kontrole a splňují veškeré normy a emisní limity. Elektrárna Chvaletice vysvětluje vysoké emise loňskou rekordní výrobou.
 

Emise nebezpečných látek v Česku podle ekologických organizací meziročně mírně klesly, jsou ale vyšší než v roce 2020. Mezi největší znečišťovatele patří podle aktivistů hlavně provozy z Ústeckého, Pardubického, Středočeského a Moravskoslezského kraje.

Uhelné elektrárny a teplárny jsou podle ekkologických organizací největšími zdroji úniku rtuti do ovzduší, obsadily prvních devět míst žebříčku. Na prvním místě je elektrárna Chvaletice společnosti Sev.En Energy, která v porovnání s předchozím rokem vypustila o 70 procent více rtuti. Na druhém místě se umístila elektrárna Počerady stejné společnosti. Elektrárna Chvaletice je první i v žebříčku toxických těžkých kovů. Meziročně zvýšila emise arsenu o téměř 3,5 tuny, tedy o více, než ho vypustila do ovzduší v předchozím roce, kdy to bylo 2,1 tuny. V emisích rakovinotvorných látek je elektrárna na třetím místě.

Pode Gabriely Sáričkové ze skupiny Sev.en Energy, kam patří elektrárna Chvaletice, vyplývají vyšší hodnoty škodlivin z loňského rekordního provozu elektrárny. "Ten způsobila energetická krize a zásadní zvýšení poptávky po elektřině z domácích zdrojů. Tradiční elektrárny tak v krizových měsících obrazně řečeno vytrhly velký trn z evropské energetické paty, což je všeobecně známo a vědí to i ekoaktivisté," uvedla Sáričková. Elektrárna vloni ve spolupráci s ČVUT, Akademií věd ČR a dalšími akademickými a výzkumnými institucemi pokračovala v aplikovaném výzkumu na snižování emisí rtuti. Loňský čistý zisk elektrárny dosáhl 1,003 miliardy korun, rok předtím činil 132 milionů korun. V roce 2022 vyrobila 4902 gigawatthodin (GWh) elektrické energie, což byla nejvyšší roční výroba elektřiny od zprovoznění elektrárny v roce 1977.

Elektrárna Počerady je podle žebříčků největším zdrojem emisí skleníkových plynů, na druhém místě se umístila elektrárna Chvaletice. Počerady zvýšily meziročně emise skleníkových plynů o přibližně 700 000 tun, Chvatelice o zhruba 1,1 milionu tun. Celkově množství ohlášených skleníkových plynů do IRZ mírně pokleslo.

"Snížení emisí skleníkových plynů je bohužel v Česku stále zanedbatelné. Nové zdroje čisté energie se téměř nestaví a stále zůstává v provozu celá flotila zastaralých uhelných elektráren, z nichž ty dvě největší - Chvaletice a Počerady - navýšily v minulém roce výrazným způsobem svou výrobu," řekl Lukáš Hrábek z Greenpeace.

Nejvíce rakovinotvorných látek podle ekologických aktivistů vypustila do životního prostředí Spolana Neratovice. Uniklo z ní meziročně téměř totožné množství trichlorethylenu a o něco nižší množství vinylchloridu než v předcházejícím roce. Spolana vede i žebříček mutagenních látek. "Spolana je jediným výrobcem kaprolaktamu v České republice, což se vzhledem k charakteru používaných surovin a chemických látek logicky odráží na jejím postavení v daném žebříčku. Dlouhodobě snižujeme dopad výroby na okolní prostředí," doplnil mluvčí Spolany. Firma podle něj za více než 200 milionů korun zprovoznila novou teplárnu na zemní plyn, která nahradila teplárnu spalující hnědé uhlí, což přineslo snížení emisí oxidu siřičitého o 99 procent, emisí prachu a oxidů dusíku o 90 procent a emisí oxidu uhelnatého o 60 procent.

Za smutného skokana roku lze podle aktivistů označit společnost Saint-Gobain Adfors v Litomyšli, která meziročně více než zšestinásobila množství vypouštěného formaldehydu do ovzduší. Saint-Gobain Adfors vyrábí stavební materiály, zaměřuje se na textilní technologie a technologie tužení.

Provozy ze zákona hlásí úniky a přenosy nebezpečných látek samy. Arnika sestavuje žebříčky 19 let a vychází z veřejně dostupných údajů v Integrovaném registru znečišťování, který vede ministerstvo životního prostředí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (32)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

25.10.2023 21:03
Můj žebříček zase ukazuje, že nejotravnější lidé jsou ekologické organizace.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

26.10.2023 09:30 Reaguje na
Proč tedy čtete ekolist? Aby jste se nervoval a nadával?
Odpovědět
ig

26.10.2023 11:33 Reaguje na Michal Uhrovič
Protože to není nějaký aktivistický plátek, ten bych nečetl. Ale když narazím na názor aktivisty, tak si holt musím rýpnout :-)
Odpovědět
LB

Lukas B.

26.10.2023 11:46 Reaguje na
tak nějak. ekolist má mnohé mouchy, ale snaží se o novinařinu v poctivém slova smyslu, a to v oboru enviro, a není to žádná prvoplánová aktivistická hlásná trouba (byť i excesy se občas najdou).
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

26.10.2023 14:02 Reaguje na
každý má svoje témata...není klišé chtít čistý vzduch a čistou vodu v řekách...
Odpovědět
ig

26.10.2023 18:30 Reaguje na Jaroslav Řezáč
To by se mi také líbilo, ale boj za to nabral špatný směr.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

26.10.2023 06:32
Naštěstí mají dané firmy už dávno zavedeny účinné lapače škodlivých látek a proto jsou u nich na jednotku produkce emise mnohonásobně menší než u menších emitentů.
Stačí si porovnat emise uhelné elektrárny s emisemi domácností, spalujících uhlí nebo dřevo.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

26.10.2023 13:58 Reaguje na Richard Vacek
je poněkud naivní si myslet, že na vše jsou nějaké " kouzelné" lapače.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

26.10.2023 14:05 Reaguje na Richard Vacek
co tím chcete říct? připadá mi to v dikci všici kradnů, tak proč ne já. MĚLI BYCHOM SE SNAŽIT O TO LEPŠÍ, NE OMLOUVAT HOMO SAPIENS kdo dělá větší bordel.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

26.10.2023 15:13 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Tím chci říct, že naši moudří a šikovní předkové vyřešili snad všechny podstatné ekologické problémy, na což bychom měli být hrdi.
Teď zbývají drobné hnidy, které není potřeba řešit, protože vynaložené náklady by nebyly kompenzovány případným zlepšením.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

28.10.2023 18:48 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Tak se snažte, a udělejte co je potřebné. Snižte své emise na nulu. Proč to neuděláte??? Nevíte jak???? Poradím. CHCIPNETE. Nechcete chcipnout?? Tak se nesnažte. Tak nerypakujte do ostatních.
Odpovědět
pk

pepa knotek

26.10.2023 06:39
Stačí omezit vývoz elektřiny do Německa a naše uhelky nemusejí jet "na plné pecky". Koneckonců mají v Německu nevyužívané jaderné bloky, ty jsou bezemisní, tak proč si ničit naše životní prostředí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.10.2023 08:16 Reaguje na pepa knotek
Jistě. Jenže chechtáky jsou chechtáky a miliarda zisku z jedné elektrárny se vždycky na Vánoce hodí. Právě mamon a honba za kačáky lidstvo v závěru zničí, třeba Čína je tím postižena naprosto fatálně. A ten závěr odhaduji ještě koncem tohoto století.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

26.10.2023 09:29 Reaguje na Pavel Hanzl
1**
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

28.10.2023 18:49 Reaguje na pepa knotek
Melete hovna. Z Německa se dováží mnohem více energie, než se vyváží do Německa. DEMENTE.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

26.10.2023 07:46
Největším znečišťovatelem jsou lidé, ale už se na tom snížení pracuje.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

26.10.2023 09:29 Reaguje na Slavomil Vinkler
1**
Odpovědět
LB

Lukas B.

26.10.2023 09:02
když od žebříčku abstrahujeme sodovkový plyn, tak jsou největšími zněčišťovateli domácnosti spalující mizerné uhlí v prastarých topeništích (a případně tam fedrující cokoli, od lakovaného nábytku přes plasty po staré holínky).

no a když se podíváme na ten sodovkový plyn, tak je vypouštěn z elektráren zejména proto, že bylo zabráněno výstavbě/dostavbě jaderek (a u našich sousedů dokonce k odstavení funkčních jaderek) a uhlí funguje jako horká záloha nesmyslných větrníků a fotovoltaiky. ostatně, tak jako postupně lezlo najevo, kdo popichoval a financoval mládežnická "protiválečná" hnutí v šedesátkách, vyleze jednou najevo, cui bono tohle evropské eko magoření (z hlediska geopolitiky a jeji strategie je podezření nasnadě, ostatně dobře placená křesla vysloužilých europolitiků v dozorčích/správních radách...)
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

26.10.2023 09:52 Reaguje na Lukas B.
to topení v domácnosti znáte z vlastní zkušenosti?
Odpovědět
LB

Lukas B.

26.10.2023 10:56 Reaguje na Michal Uhrovič
prosím? to jako flémujete a trotlíte? proč prosím?

stačí zimní procházka po téměř libovolné české vesnici nebo pohled na smetiště/popeliště plné (třeba) ohořelého nábytkového kování. osobní zkušenost svého druhu to bezesporu je.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

26.10.2023 11:50 Reaguje na Lukas B.
Já ze své zkušenosti a ze své obce takové zkušenosti jako vy nemám. V zimě u nás většinou lidi topí plynem nebo dřevem, uhlí u nás má myslím pouze jeden dům nebo jich je max. 5. Proto se ptám, odkud to tak přesně víte.
A nedělám si iluze o našich spoluobčanech.
Odpovědět
LB

Lukas B.

26.10.2023 12:24 Reaguje na Michal Uhrovič
samozřejmě některé obce jsou plynofikované a některé ne, některé jsou bohaté, jiné chudé, některé mají problematickou chudinu v panelácích, jiné v prvorepublikových textiláckých vilách v žalostném stavu. v takovém třeba Tanvaldu nebo Plavech je ten uhelný/odpadkový puch cítit celou zimu ledva se autem mine cedule začátek obce.
Odpovědět
LB

Lukas B.

26.10.2023 10:58 Reaguje na Michal Uhrovič
a ano, už nejsem jinoch v rozpuku, a násypná kamna na uhlí jsem už měl tu čest obsluhovat. ale to bylo prosím v minulém století.
Odpovědět
pk

pepa knotek

26.10.2023 10:35 Reaguje na Lukas B.
Vodní páry je v atmosféře 1000x více než CO2 a nikdo kvůli ní nevyšiluje, s tou by se bojovalo těžko. 50letá hysterie se sodovkovým plynem je akorát dobře prolobovaný byznys pro transfer peněz z kapes chudáků na konta miliardářů, politici a klimaalarmisté jsou dobře placená úderka pro mediální masáž veřejnosti, zatím se jim daří. Uvidíme, až se auta zlikvidují a lidi budou chodit pěšky, jak se jim to bude líbit.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

26.10.2023 21:28 Reaguje na pepa knotek
Uvítala bych méně aut a více cestování hromadnou dopravou.
Odpovědět
pk

pepa knotek

27.10.2023 13:10 Reaguje na Majka Kletečková
Na funkční hromadnou dopravu nemají města peníze, jen u nás přijdeme za rok o 100 mil. Kč díky stávající vládě, tzv. konsolidačnímu balíčku. Ještě že máme kola, auta jinak chodíme pěšky.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

28.10.2023 11:54 Reaguje na Majka Kletečková
Likvidace funkční hromadné dopravy byl po plyšáku
záměr, jak zvýšit zájem o nákup automobilů, jako
nutnosti se dopravit do práce a pro ostatní potřeby.
Pak se z toho stal začarovaný kruh, kdy s poklesem cestujících klesal počet spojů a nebo se dokonce
rušily. S počtem klesajících spojů se stala HD
nefunkční a následovalo další omezení, či zrušení.
Do vesnic, kam jezdilo denně deset spojů jezdí 2
a o víkendu ani jeden. Ruší se i lokálky kdysi
plné turistů a vše ruku v ruce s cenami, které
jsou mnohdy vyšší, než čisté náklady na dopravu
autem po odečtení nákladů na jeho pořízení a
údržbu. Ty jsou ale i když auto stojí a tak proč
ho nepoužít místo nefunkční HD? Likvidace HD už
byla započata dávno a rozjetý vlak jejího konce
už nelze zastavit. Pokus zakázat lidem spalováky
a nahradit elektromobily opět neřeší zatížení
životního prostředí množstvím vozidel a ani jejich
vlivu na zmar řivých tvorů pod jejich koly. Budou
umírat stejně(ne-li kvůli tichému provozu více)
jako nyní u spalováků a otěr pneumatik bude taky
stejný. Pouze kouř nepůjde z výfuku, ale z komína
elektrárny. HD tak jako tak časem až na výjimky
skončí a nezbude nic jiného, než individuální
dopravní prostředky. Vítejte co chcete, ale to,
co jste napsala je utopií!
P.S.: Taky bych to uvítal, ale jsem realista a
nikoliv utopista.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

28.10.2023 18:52 Reaguje na Břetislav Machaček
Tak proč jste tu dopravu likvidoval chacharsky sajrajte????
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

28.10.2023 19:27 Reaguje na Majka Kletečková
Nikdo vám v tom nebrání, jestli chcete tak vám mohu pomoci. Zcela zdarma mohu proti písemné žádosti dojet, a prorezat gumy na všech autech vaší širší rodiny. BERETE?????
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

26.10.2023 17:45
Doufám, že členové ekologických organizací používají pouze elektřinu ze svých střešních FVE a topí tepelnými čerpadly napájenými i v zimě z těch jejich FVE. Pokud ne, tak ať to alespoň bez dotací a všemožných podpor zkusí a to celoročně a celodenně (i v noci). Pak mohou kritizovat to, co jejich přičiněním dodnes funguje. Kdyby nebojovali proti JE, tak mohly v
ČR fungovat 4 JE o celkovém výkonu, který by uhelky s přehledem nahradil.
Je to jejich vina a taky Jihočeských matek(spolek z dob stavby Temelína)
a v všech porevolučních vlád bez rozdílu, které investovaly do kravin,
místo do JE a ostatních potřebných staveb. Těch promarněných 33 let už
asi nikdo nikdy nedožene a tak si předchozí chyby musíme vyžrat sami.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

28.10.2023 18:55 Reaguje na Břetislav Machaček
A ty elektrárny by nepršelo z nebe zadarmo, že??? Kdybyste vy chachari neprozrali a nevytunelovali peníze určené na stavbu těch elektráren, tak by stát mohly.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

28.10.2023 19:24 Reaguje na Břetislav Machaček
To je pravda, vlády rozhazovaly peníze na kraviny. Třeba několikaleté odstupné pro chacharske spindiry, nebo hornické resty. Největší položkou rozpočtu jsou důchody, a jsou nesmyslné vysoké. Pak matlaci jako vy nevědí co s penězi, a vyhazuji je za nesmyslné buržoazní zlo v podobě internetu.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist