https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemecko-pozaduje-dva-roky-prechodneho-zemedelskeho-obdobi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Německo požaduje dva roky přechodného zemědělského období

9.3.2020 00:22 | PRAHA (ČTK)
Přechodné období před příchodem nové evropské zemědělské politiky by mělo být dvouleté. / Ilustrační foto
Přechodné období před příchodem nové evropské zemědělské politiky by mělo být dvouleté. / Ilustrační foto
Zdroj | archiv F.
Přechodné období před příchodem nové evropské zemědělské politiky by mělo být dvouleté, řekla v pátek na briefingu po setkání s českým protějškem Miroslavem Toman (za ČSSD) německá ministryně výživy a zemědělství Julia Klöcknerová. Jde o příliš složité téma, aby se stihla nová legislativa začlenit do národních zákonodárství v tak krátkém čase, dodala ministryně. Oficiálně se zatím očekává roční přechodná doba.
 

Pravidla nové zemědělské politiky, která by více zvýhodňovala například ekologické přístupy, začnou platit od roku 2021, současná skončí v příštím roce. Pokud by bylo přechodné období dvouleté, znamenalo by to změnu výplat dotací od roku 2023.

V současnosti dostávají zemědělci v Česku na obhospodařovanou plochu a chov zvířat ročně zhruba 32 miliard korun. Převážná část peněz pochází právě z evropských fondů. Klöcknerová dodala, že zemědělcům je třeba dát dostatek zdrojů, aby mohli plnit nové ekologické požadavky.

Jak ČTK již dříve řekl předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha, v přechodném období by platila stejná dotační pravidla na přímé platby jako v současnosti, vyčleněné peníze na současných sedm let by byly vydělené sedmi pro každý rok přechodného období. Na velikosti rozpočtu se ale nejspíš odrazí budoucí evropské rozhodnutí o zkrácení dotací v zemědělství na příštích sedm let, dodal. Proto i Klöcknerová upozorňuje, že by zemědělci měli získat dostatek peněz.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RP

Radim Polášek

11.3.2020 02:26
Obávám se, že se bude hlavně podporovat produkce neekonomická a produkce vykazující velkou ekologickou stopu, zatímco skutečně produktivní, a šetrná produkce bude potlačována a ostrakizována.
Ve výsledku na toto akorát doplatíme všichni, trvalým zdražením zemědělských produtů a potravin a ztrátou konkurenceschopnosti evropských zemědělců na globálním trhu.
Odpovědět
JO

Jan Omasta

16.3.2020 17:22 Reaguje na Radim Polášek
To nevadí. Stopa není škodlivá. Postupy zavodňující krajinu by měly podminovat přidělování dotací. To znamená kypření půdy do hloubky 50 cm, sázení stromů a křovin okolo cest a vodních toků. Vymyslet kdo bude hŕadit čističky vody ze silnic, aby mohla rovnou vsakovat do půdy.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist