https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemecti-zeleni-na-sjezdu-odmitli-prisnejsi-ekologicka-opatreni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Němečtí Zelení na sjezdu odmítli přísnější ekologická opatření

14.6.2021 01:37 | BERLÍN (ČTK)
Jedním z nejkontroverznějších témat volebního programu je otázka ceny emisních povolenek pro oxid uhličitý.
Jedním z nejkontroverznějších témat volebního programu je otázka ceny emisních povolenek pro oxid uhličitý.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Foto-Rabe / Pixabay
Stranický sjezd německých Zelených odmítl radikální zvýšení cen za vypouštění oxidu uhličitého i zákaz prodeje nových aut s dieselovými motory od roku 2025 a postavil se také proti výraznému snížení maximální rychlosti na hlavních silničních tazích. Všechny tyto změny navrhovali především mladí klimatičtí aktivisté, kteří požadavky vedení strany považují za nedostatečná. Zelení až do neděle debatovali a hlasovali o programu pro zářijové parlamentní volby, po kterých by se v Německu rádi ujali vlády.
 

Jedním z nejkontroverznějších témat volebního programu je otázka ceny emisních povolenek pro oxid uhličitý. To je skleníkový plyn, jehož vypouštění vede k oteplování klimatu. V Německu se nyní platí za tunu vypuštěného CO2 cena 25 eur (636 korun), která by se do roku 2025 měla postupně zvýšit na 55 eur (1400 korun).

Zelení ve svém programu chtějí již v roce 2023 zvýšit cenu za emise CO2 na 60 eur (1526 korun) za tunu a poté cenu svázat s podpůrnými opatřeními tak, aby v roce 2030 mohl být splněn klimatický cíl. Německá vláda se v květnu dohodla, že do roku 2030 ve srovnání s rokem 1990 sníží vypouštění oxidu uhličitého o 65 procent. Program Zelených chce závazek navýšit na 70 procent.

Část straníků považuje 60 eur za CO2 za příliš málo, proto v sérii návrhů požadovali až 120 eur (3051 korun). Kompromisní pozměňovací návrh, který nakonec neprošel a za kterým stál bývalý mluvčí ekologického hnutí Fridays for Future (Pátky pro budoucnost) Jakob Blasel, počítal s 80 eury (2031 korun) a poté s každoročním zvyšováním o 15 eur (381 korun).

O tom, jak závažné téma cena CO2 je, svědčí i to, že návrh 60 eur hájil spolupředseda Zelených Robert Habeck. Ten varoval před sociálními dopady takového kroku, kdy by si dojíždění a cestování kvůli zvýšení cen paliva nemohla řada lidí dovolit. "Pokud nastavíme laťku příliš vysoko, prohrajeme energetickou přestavbu," varoval.

Habeck již před debatou v úvodním projevu prohlásil, že nelze hledět jen na peníze. Pokud jde ale o výběr poplatků za CO2, je potřeba zajistit jejich další investování. "Žádné peníze, které za CO2 stát kasíruje, nesmí zůstat státu," řekl. Uvedl také, že celý přechod na uhlíkově vyrovnané hospodářství, kdy emise CO2 budou kompenzovány jejich neutralizací, bude pro mnoho lidí náročné, neboť to změní i pracovní trh. "Jako společnost na tom ale vyděláme," řekl.

Vedení strany se také podařilo zachovat snížení poplatku za obnovitelnou energii. To by mělo posloužit jako úleva za to, že cena za CO2 naopak poroste. Část straníků to považovala za chybu, ale názor prosadit nedokázala.

Navrhovatelé změn neprosadili ve volebním programu ani snížení rychlosti pro osobní auta na hlavních silničních tazích, kde chtěli místo stávající stovky zavést limit 70 kilometrů v hodině. Naopak stažen byl pozměňovací návrh na maximální rychlost na dálnicích, který počítal se 100 kilometry v hodině. Vedení Zelených v programu chce limit 130 kilometrů v hodině, což se shoduje s doporučeními dopravních odborníků. Rychlost na německých dálnicích upravena zákonem není, jen jako doporučení je uvedeno 130 kilometrů v hodině.

Stejně tak neuspěl návrh zakázat prodej nových aut s dieselovými motory již v roce 2025 a ne až o pět let později, jak chce vedení Zelených.


reklama

 
Aleš Zápotocký
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (17)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

14.6.2021 06:04
To připomíná chování komunistů v roce 1946, kde kvůli volebním hlasům rovněž slibovali, že budou podporovat řemeslníky a nedojde k násilné kolektivizaci.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.6.2021 10:37 Reaguje na Richard Vacek
To může připadat velmi vzdáleně, ovšem dnes je to v úplně jiné politické situaci, v jiném čase i v jiné zemi.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

14.6.2021 10:58 Reaguje na Pavel Hanzl
Což neznamená, že to nemůže dopadnout podobně.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.6.2021 13:48 Reaguje na Svatá Prostoto
Znamená. Když se podíváte po celém světě, těžko najdete horší vládní garnituru, než u nás. Možná u Mugabeho, Putina nebo Si-tin-pinga a Kima......
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

14.6.2021 16:39 Reaguje na Pavel Hanzl
U nás je "jen" lehce krade a je bordel. Což jako nic moc, když v tom člověk žije, ale stačí se podívat okolo, a člověk rázem zjistí, e furt ještě dobrý.

Za Slovač, Polsko nebo Maďarko bych to tedy neměnil ani smykem, o nějakém dívání se dál na Východ nebo na Balkán ani nemluvě.

Čistě ze zvědavosti, nebyli vaši předci nějací ti brněnští Němci? Bo jak vy tenhle stát nesnášíte to se málokdy vidí, a to píšu jako přesvědčený antivlastenec.
Odpovědět
JO

Jarka O.

14.6.2021 18:09 Reaguje na Svatá Prostoto
Palec nahoru. S takovým antivlastencem budu taky ráda antivlastenka. Ale proti p. Hanzlovi jsem vlastenka jak řemen. Už delší dobu přemýšlím, jestli je p. Hanzl pozér nebo se jen rád hádá nebo co. A něco vám řeknu. Není třeba měnit ani za západ. Jestli si někdo myslí, že bychom se v náruči německa dostali na nějakou vyšší civilizační úroveň, tak se šíleně plete. My se zde můžeme hádat o historii, p. Hanzl nadržuje němcům, někdo jiný zas ne. Ale oni se ani nemají jak hádat, protože mají v hlavě nulu, hlavně o historii.
Odpovědět
li

14.6.2021 18:30 Reaguje na Jarka O.
Podle mě jen Hanzl bývalý zarytý svazák recitující Rudou vatru klidně ve dvě v noci jako Jasánek,po revoluci tzv. převlíkač kabátů a rázem bijec komunistů hledající novou mantru až objevil OZE a CO2.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.6.2021 19:11 Reaguje na Svatá Prostoto
Já jsem bytostný demokrat a když vidím, jak v době téměř ideální si budujeme místo pro lidi příjemnou demokracii jen hnusný parafašismus, tak je mi z toho zle.

"Český národ si vždycky, kdy se mohl dostat k blahobytu a všeobecném uznání, vše podělal vlastní vinou". Josef Pekař, rok 1922!!!!!

Jak to asi nejlepší náš historik mohl vědět i na 100 let dopředu???

Mě hluboce uráží, když se elitní Česká republika, která za první republiky patřila mezi 10. nejvyspělejších zemí světa, se dnes srovnává s balkánskými a různě propadlými zeměmi.

A to jsme nedávno měli ambice dohnat Rakousko!! Ještě po válce jsme tam vyváželi v rámci pomoci brambory........ A dnes? Budeme dohnánět Albánii nebo Burkina Faso??
Odpovědět
li

15.6.2021 19:16 Reaguje na Pavel Hanzl
Podle jakých parametrů to srovnáváte?Jsme snad 16tá nejštastnější země na světě,v bezpečnosti snad v top trojce,nezaměstnanost téměř nulová.Nevim proč by jsme měli být jako Balkán.Byl jste tam někdy?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.6.2021 09:20 Reaguje na
Už od rozmachu statistiky začátkem 20. století se dělaly žebříčky všeobecně nejvíce rozvinutých zemí.

le Geographisch-Statistischer Universal Atlas profesora Hickmanna (vydal Freytag & Berndt, Vídeň, 1927). V žebříčku nejbohatších zemí světa v roce 1924 se Československo umístilo na desátém místě - daleko před Německem, Rakouskem, Nizozemskem a Itálií. V roce 89 jsme byli na 96. místě!!!!

"Česko drží neslavný primát: patříme mezi tři země světa, které ve druhé polovině dvacátého století nejvíce upadly. Ty zbylé dvě se jmenují Argentina a Uruguay". Reflex 28.1.10

Dobře, co bylo to bylo. Ale jaký je vývoj dnes?? Připomíná to vývoj po roce 1948.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.6.2021 09:30 Reaguje na
Štěstí nějaké země je zcela nesmyslný parametr a země historicky otrocká má vždy největší zaměstnanost, to dá rozum.
Pokud nás, jako jasného premianta z "nových zemí" dnes řadí EU mezi problémové země s Maďarskem a Polskem, pokud nejhorším tunelářem (jediným kterého musel v historii EU řešit opakovaně EP) je náš premiér, pokud před novým soudem je 60 případů rozkrádí EU dotací, tak jsme asi dost sestoupili.
A když k tomu přidáte nemožnost vymáhání práva a zcela logický gigantický státní dluh, tak vám jasně vychází, že jsme opět na sestupné dráze.
Zatím je to ještě dobrý, ale já se dívám dál.
Odpovědět
li

16.6.2021 20:45 Reaguje na Pavel Hanzl
Ukážete mi zemi,která prošla Covidem bez velkého zadlužení?Kam nás řadí EU je všem obyčejným lidem v Evropě úplně u zadku,každý člověk má svých starostí dost.A můžu vám říct,že témeř každému kdo sem přijede se tu líbí a vlastně nám i trochu závidí.A vůbec neřeší kdo je u vlády nebo dřepí na hradě.Já nezpochybňuji,že jsme byli v top desítce,ale kdo to zničil?Německo s druhou světovou samozřejmě,tam poděkujte.Po jedné totalitě přišla druhá a tam to šlo samozřejmě z kopce to je bez debat.Ale nevidět ten rozkvět měst a obcí po revoluci může jen slepec,o tom se bavím já.Pusťte si film z osmdesátek a porovnejte ho s dneškem-šílený rozdíl.Já myslím,že štěstí lidí je dost podstatný parametr,ale asi ne pro vás-neustále nasraný dědek na všechno a na všechny.Chlape z vás ta negativita tak stříká až je mi vás líto.Zkuste taky někdy vyjít ven a zjistíte,že na světě je celkem fajn.
Odpovědět
JO

Jarka O.

14.6.2021 18:12 Reaguje na Richard Vacek
Přesně. Hádejte, do které strany nalezla většina nemeckych komousu po r. 89? Myslím, že jste si teď i odpověděl.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

14.6.2021 20:10
Že by dostávali rozum?
Koneckonců kdyby prosadili ty radikální kroky, tak by to v jakékoliv zemi, i v Německu dovedli k násilnému převratu.
Odpovědět
JO

Jarka O.

14.6.2021 21:25 Reaguje na Radim Polášek
Vy znáte jejich náturu?
Odpovědět
RP

Radim Polášek

17.6.2021 19:06 Reaguje na Jarka O.
Náturu zelených znám málo.
Ale náturu obyčejných lidí troufám si říct dobře. Zvláště když někdo proti jejich vůli sahá do jejich peněženek.
Odpovědět

Viktor Šedivý

17.6.2021 12:59
Škoda - čím dřív se odkopou, tím dřív budou mít lidé šanci pochopit.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist