https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nestatni-lesnici-nesouhlasi-s-chko-krusne-hory-uzemi-je-podle-nich-uz-chranene
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nestátní lesníci nesouhlasí s CHKO Krušné hory, území je podle nich už chráněné

7.10.2024 09:54 (ČTK)
Krušné hory - Božídarský Špičák
Krušné hory - Božídarský Špičák
Sdružení vlastníků obecních, soukromých a církevních lesů v ČR (SVOL) nesouhlasí se záměrem na vyhlášení Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Krušné hory. Cenné lokality tam jsou podle sdružení už dostatečně chráněné a vyhlášením chráněné krajinné oblasti by se mohlo zpomalit obnovování nestabilních porostů vhodnějšími dřevinami. K diskusi o záměru na vyhlášení CHKO nebyla přizvaná odborná lesnická veřejnost, uvedlo sdružení.
 
SVOL žádá nově zvolená vedení krajů Ústeckého a Karlovarského, a také českou vládu a zástupce ministerstva životního prostředí a ministerstva zemědělství, aby záměr na vyhlášení CHKO Krušné hory přehodnotili.

Ministerstvo životního prostředí zahájilo proces vyhlášení CHKO Krušné hory v červenci. "Jsou zde například rozsáhlé mokřady a rašeliniště chráněné Ramsarskou úmluvou, ale i přesto celé velké pohoří zůstává jediným v ČR, které není plošně chráněno," uvedl tehdy ministr Petr Hladík (KDU-ČSL). Navrženou rozlohou zhruba 1200 kilometrů čtverečních to bude největší chráněná krajinná oblast v Česku. Její vyhlášení ministerstvo očekává asi v polovině roku 2026. Lesů, které nepatří státu, je podle SVOL v tomto území přibližně třetina.

Cenné lokality jsou už dostatečným způsobem chráněné, uvedlo sdružení SVOL. V daném území jsou tři ptačí oblasti, 17 evropsky významných lokalit, které překrývají většinu navrhovaného území CHKO, četná maloplošná zvláště chráněná území, mokřady mezinárodního významu podle Ramsarské úmluvy, osm přírodních parků. "Navrhovaná ochrana území formou CHKO nemá z hlediska ochrany cenných fenoménů přidanou hodnotu," tvrdí sdružení nestátních lesníků.

Na zvažovaném území jsou podle SVOL rozsáhlé plochy s náhradními dřevinami, jako je smrk pichlavý, břízy, modříny či kosodřevina, které byly vysazované v 70. a 80. letech minulého století kvůli odumírání smrků v oblastech silně postižených imisemi. Před dílčími přeměnami tyto porosty zabíraly okolo 36 000 hektarů. Podle sdružení nestátních lesníků mají nižší stabilitu, postupně se rozpadají a je potřeba je nahradit vhodnějšími dřevinami. Běžné postupy obnovy lesa však budou po případném vyhlášení CHKO více či méně omezované, uvedlo sdružení.

"Záměr s neopodstatněně velikou rozlohou prvních a druhých zón zásadním způsobem negativně ovlivní hospodaření vlastníků lesů a výrazně zvýší ohrožení lesů škůdci," míní zástupci SVOL. Navrhovaný zákaz provádět na území CHKO Krušné hory veškerou těžbu v lesích starších 150 let jen se souhlasem orgánu ochrany přírody může zásadně ohrozit vyváženost a stabilitu lesních majetků, uvedlo sdružení.

Vyhlášení CHKO by si podle SVOL také vyžádalo další finanční prostředky na zřízení a provoz nového regionálního pracoviště Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR).

SVOL má přes 700 přímých členů s celkovou výměrou 555 000 hektarů lesa, což je 21 procent výměry všech lesů v ČR a 47 procent rozlohy nestátních lesů v zemi.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist