https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/netopyr-z-britanie-uletl-2000-kilometru-do-ruska-pak-ho-zabila-kocka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Netopýr ulétl rekordních 2000 kilometrů z Británie do Ruska, pak ho zabila kočka

8.8.2021 00:52 | LONDÝN (ČTK)
Netopýři parkoví migrují na čím dál větší vzdálenosti, což je spojováno s globální změnou klimatu, a očekává se, že to bude na tento druh mít v budoucnu ještě znatelnější dopad.
Netopýři parkoví migrují na čím dál větší vzdálenosti, což je spojováno s globální změnou klimatu, a očekává se, že to bude na tento druh mít v budoucnu ještě znatelnější dopad.
Foto | Evgeniy Yakhontov / Wikimedia Commons
Maličký netopýr urazil více než 2000 kilometrů dlouhou cestu z Londýna do Ruska, kde však uhynul po útoku kočky. Podle zpravodajského webu BBC se jednalo o dosud nejdelší zaznamenaný let netopýra z Británie přes Evropu.
 

Samička netopýra parkového, který je veliký zhruba jako lidský palec, byla nalezena v Pskovské oblasti na západě Ruska. Na křídle měla známku londýnské zoologické zahrady. Tvoreček vážící pouhých osm gramů, který urazil 2018 kilometrů, se dostal do péče ochránců zvířat poté, co jej v malé vesnici našla místní obyvatelka. Předchozí útok kočky se mu však stal osudným.

"Je to pozoruhodná a nejdelší cesta netopýra z Británie přes Evropu, o níž víme. Vskutku to byla olympionička," poznamenala Lisa Worledgeová, ředitelka britské nadace na ochranu netopýrů Bat Conservation Trust. "Její cesta je vzrušujícím vědeckým zjištěním a dalším dílkem do skládačky migrace netopýrů. Pohyby netopýrů parkových po Spojeném království a mezi Spojeným královstvím a kontinentem zůstávají do velké míry záhadou," dodala.

Netopýr byl oznámkován poté, co jej v roce 2016 okroužkoval Brian Briggs, který se zabývá zaznamenáváním pohybu těchto zvířat. "Je to strhující. Je skvělé moci přispět k mezinárodnímu úsilí k ochraně těchto mimořádných zvířat a dozvědět se více o jejich fascinujícím životě," řekl.

Delší cestu než samička britského netopýra nalezená v Rusku v Evropě podle dostupných záznamů podnikl jen jediný netopýr stejného druhu, a to v roce 2019, kdy netopýr parkový urazil 2224 kilometrů dlouhou cestu z Lotyšska do Španělska.

Netopýři parkoví migrují na čím dál větší vzdálenosti, což je spojováno s globální změnou klimatu, a očekává se, že to bude na tento druh mít v budoucnu ještě znatelnější dopad.

Británie v roce 2014 zahájila projekt, jehož cílem je zmapovat netopýry parkové v zemi a s tím také jejich množení a migraci. Od té doby jich zaznamenala na 2600. Mateřské kolonie netopýra parkového byly v Anglii nalezeny v Kentu, Northumberlandu, Surrey a ve Velkém Londýně.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

8.8.2021 07:11
Kočka ? To bude nějaký blud, vždyť kočičky jsou tak milá, neškodná zvířátka, jak nám je představují.


Nebo že by to bylo přece jenom trochu jinak !
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

8.8.2021 11:37 Reaguje na smějící se bestie
Treba ho tam - toho netopyra - otravili Novicokem, v tehle barbarske zemi rizene agenty NKVD je vsechno mozne ;)
Odpovědět
va

vaber

9.8.2021 08:33
to bude ten netopýr co rozšiřuje kovid, jak říkají odborníci a kočka zachránila svět
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist