https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nevladni-organizace-pobouril-vitr-na-spravach-chko
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nevládní organizace pobouřil vítr na správách CHKO

23.2.2005 14:52 | PRAHA (EkoList)
Ředitel Správy ochrany přírody (SOP – dříve Správa chráněných krajinných oblastí) Petr Dolejský během minulého a předminulého týdne odvolal vedoucí správ CHKO Broumovsko, Český kras, Litovelské Pomoraví a Žďárské vrchy, což velmi pobouřilo nevládní ekologické organizace. SOP ale říká, že měla pro svůj postup dost důvodů.
 

Budova Správy CHKO Broumovsko.
Foto: Jan Stejskal/EkoList
Z vedení CHKO Broumovsko museli odejít Jan Piňos a Jiří Malík. Správa oběma představitelům vytýká podceňování tvorby a využívání koncepčních dokumentů a nekvalitní výkon státní správy. „Při kontrole jsme také zjistili závažné pochybení při financování jedné akce a opakované nerespektování metodických pokynů,“ uvedl pro ČTK Dolejský. Jiří Malík ale důvody odvolání odmítl. Vedoucí Litovelského Pomoraví Ivo Machar podle SOP nedodržoval resortní a interní předpisy, špatně čerpal peníze z dotačních titulů a na jeho pracovišti vázla komunikace.

Odvolání Piňose a Malíka značně znepokojilo několik občanských sdružení (Zelený kruh, Ekologický právní servis, Arnika, SEVER atd.). Podle nich jsou odvoláváni lidé z vedení pravě těch správ, které díky své nadstandardní práci patřily k příkladným v rámci celé republiky. Za svého šéfa Michaela Pondělíčka, který byl odvolán na základě „dlouhodobého hodnocení výsledků práce Správy CHKO Český kras“, se zase postavili zaměstnanci CHKO a rovněž několik občanských sdružení. V jejich otevřených dopisech se opakuje stejná výzva – chtějí znát konkrétní důvody odvolání vedoucích správ.

„Neberme to nějak fatálně. Ke změnám na vedoucích místech došlo na základě normálních kontrol práce, které Správa ochrany přírody provádí,“ řekla EkoListu mluvčí SOP Věra Dřevíkovská. „Kontroly probíhají průběžně, a to i na jiných správách,“ dodává. U Žďárských vrchů a Českého krasu o kontrolu nešlo. V těchto případech byl ředitel SOP nespokojen s výsledky práce dotyčných správ – a za ně nesou odpovědnost vedoucí. „Ty případy ale nespojujme dohromady. Každého čtvrt roku probíhá hodnocení zaměstnanců. Jeho výsledkem bylo odvolání vedoucích v Českém krasu a v Žďárských vrších,“ říká Věra Dřevíkovská. O důvodech konkrétněji nemluví.

Většina odvolaných zůstává pracovníky správ. Noví vedoucí by měli vzejít z výběrových řízení do několika měsíců.

Článek je převzat z tištěného EkoListu březen 2005.

Tématu se týkají také stanoviska sdružení Mallorn a Společnosti pro trvale udržitelný život ve Fóru EkoListu.


reklama

 
Jan Stejskal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist