https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nevladni-organizace-poukazaly-na-problemy-novely-zakona-o-myslivosti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nevládní organizace poukázaly na problémy novely zákona o myslivosti

22.4.2021 17:30 | PRAHA (ČTK)
Množství spárkaté zvěře je podle lesnického experta Hnutí Duha Jaromíra Bláhy kritickým bodem řešení krize lesů devastovaných kůrovcovou kalamitou. Připomněl, že počet spárkaté zvěře stále roste. "Například jelen evropský je ve stavu více než patnáctinásobném proti přírodním stavům. A současná legislativa i systém správy myslivosti to nedokáže účinně řešit."
Množství spárkaté zvěře je podle lesnického experta Hnutí Duha Jaromíra Bláhy kritickým bodem řešení krize lesů devastovaných kůrovcovou kalamitou. Připomněl, že počet spárkaté zvěře stále roste. "Například jelen evropský je ve stavu více než patnáctinásobném proti přírodním stavům. A současná legislativa i systém správy myslivosti to nedokáže účinně řešit."
Lepší odvození výše lovu od míry poškození lesa spárkatou zvěří, novou podobu seznamu zvěře, kterou mají myslivci na starosti, i více práv pro vlastníky menších pozemků žádá osm nevládních organizací. Zástupci ekologů, lesníků, ochránců přírody i části zemědělců o problematických bodech vládní novely zákona o myslivosti hovořili na on-line konferenci pořádané Hnutím Duha. Novelu zákona o myslivosti příští týden, před druhým čtením ve Sněmovně, projednají sněmovní Výbor pro životní prostředí a Zemědělský výbor.
 

Množství spárkaté zvěře je podle lesnického experta Hnutí Duha Jaromíra Bláhy kritickým bodem řešení krize lesů devastovaných kůrovcovou kalamitou. Připomněl, že počet spárkaté zvěře stále roste. "Například jelen evropský je ve stavu více než patnáctinásobném proti přírodním stavům. A současná legislativa i systém správy myslivosti to nedokáže účinně řešit," řekl s tím, že bez dočasného snížení stavů nelze obnovit lesy v pestré druhové skladbě.

Bláha dál upozornil, že podle posledních dat z roku 2015 je průměrně zvěří poškozeno více než 64 procent listnáčů a jedlí, na čtvrtině území to je téměř 100 procent a nárůst ploch, kde je potřeba obnovy po kalamitní těžbě, narůstá. Podle Bláhy mizí "v žaludcích zvířat" miliardy korun z dotací i kapes vlastníků pozemků.

Bláha ocenil poslaneckou novelu zákona o myslivosti z roku 2019 zavádějící plánování lovu podle míry poškození lesů, která měla začít platit do dvou let. "V podstatě jde o to zavést princip, který by říkal, že tam kde je to poškození lesů nadměrné, budou se muset stavy zvěře dočasně snížit," podotkl. Zodpovědnost za plán poslanci tehdy přiřkli orgánům státní správy myslivosti. To však současný návrh předložený ministerstvem zemědělství ve spolupráci s Českomoravskou mysliveckou jednotou (ČSMJ) mění. Bláha uvedl, že návrh nechává rozhodnutí na uživatelích honiteb a vlastnících, k čemuž jsou třeba jasná pravidla ohledně nutnosti zvýšit lov.

Podle Českého svazu ochránců přírody je přežitkem současného zákona o myslivosti podoba seznamu druhů zvěře. Místopředseda svazu Karel Kříž uvedl, že by se o druhy ze seznamu měli myslivci starat či regulovat jejich stav. Zůstaly tam však i druhy, o které se nezajímají - například poštolka obecná, nebo také chráněná kočka divoká. Podle ochranáře tak dochází ke střetu zákona o ochraně přírody a zákona o myslivosti. Podotkl také, že poštolka patří ke zvířatům, které lidé nejčastěji nosí, zraněná, na záchranné stanice. Tím však podle Kříže vlastně porušují zákon o myslivosti, neboť tak činí bez vědomí uživatele honitby. Do seznamu lovné zvěře by podle Kříže naopak měly přibýt tzv. invazní druhy.

Zástupci organizací také zopakovali požadavek na snížení minimální výměry vlastních honiteb z 500 na 250 hektarů, což by vlastníkům umožnilo efektivněji se zvěří hospodařit. Na limitu 500 hektarů by zůstaly jen honitby spravované společenstvy.Tento požadavek už dříve kritizovali zástupci ČSMJ, podle jejího předsedy Jiřího Janoty jde o snahu, aby se "určitý počet jedinců dostal k vlastním honitbám". V minulosti také uvedl, že by změna ke snížení stavu problematické zvěře nepomohla.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (32)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MG

Milan G

22.4.2021 11:50
No myslivec nejsem, ale vidím jasně, že by se Jednota včetně Janoty měla sebrat a začít bojovat proti tomu co prosazuje rádobyexpert na všechno bláha a nátlakový spolek hnutí duha. Pokud někde něco čtu, tak pouze to co tvrdí ten pomatený veterinář, vůbec nevidím a ani neslyším hlas myslivců. Nebo je to tak, že ČSMJ souhlasí s tím co tady blábolí ten ekšpert?

To, že Jednota spolupracuje s MZ bude asi málo. Tady platí jediné, bláha do domu pořádnou hůl do ruky.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

22.4.2021 14:06 Reaguje na Milan G
A co když má pan Bláha s tím přezvěřením pravdu?
Odpovědět
DA

DAG

22.4.2021 14:30 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Myslím, že nejde o pravdu. Té má každý kousek.
Jde o to prosadit svoje představy a přetlačit toho druhého.
Cmmj má podchycene ministerstvo a Duha nekolik poslanců. Bude to paskvil jako v roce 2016 a nic se nevyřeší.
Skutečně tento rychlospolek používá dost argumentacnich faulů a Cmmj reaguje málo. No v případě cmmj je to možná dobre😒
Odpovědět
MG

Milan G

22.4.2021 17:53 Reaguje na DAG
Přesně takhle to vidím já, Jednota reaguje málo, je neviditelná a to, že bláha potažmo nátlakový spolek hnutí duha argumentačně faulujou až lžou není sporu. A proto je tady obava, že jak říkáte vznikne paskvil, který nic nevyřeší. Ale jak říkám, Jednota je prakticky neviditelná a neslyšitelná.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

22.4.2021 18:24 Reaguje na Milan G
Já mám fakt dojem, že pan Bláha tahá za delší konec stébla. Jenom namátkou - velký tah jelenů sika v okolí Plzně (několik set kusů), skoro celoplošné přenmožení divočáků, kteří už začínají napadat lidi, stálý výskyt muflonů v Thomayerově nemocnici,... To fakt nevypadá na málo zazvěřenou přírodu v naší republice. A mimochodem. Divoká zvěř by se měla člověku vyhýbat a ne lézt za ním uprostřed města do špitálu.
Odpovědět
Hu

Hunter

22.4.2021 20:13 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Pane Šeděnka, a tohle jste vymyslel sám, nebo vám s tím někdo pomáhal?
Odpovědět
DA

DAG

22.4.2021 20:37 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
No vidíte a to zrovna tu Siku považuji za a ten faul. Já viděl rysa v zoo, tygra v zoo, ale Siku jsem viděl jen v televizi. Sika je prostě je na velmi málem území. To že se zvěř stahuje k blízkosti lidí je chyba v prostředí. A za tu skutečně nemohou myslivci. No oni ti spojenci Duhy zase tak dlouhý konec provazu nemají. Ono přiznejme si to, že to ve skutečnosti nikoho moc nezajímá a to ani ty zemědělce a lesníky. Moje zkušenost s LCR. Nedávno mi jeden řekl, že dostal tolik peněz na ochranu kultur, že neví co s tím. Ale samozřejmě ji proinvestuje, aby nebyl příště krácen. Taky myslivec, ale o změně zákona neměl potuchy.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

22.4.2021 21:58 Reaguje na DAG
Ten sika není na malém území, navíc se jejich odlovené počty každý rok drasticky zvyšují. V roce 2018 bylo v ČR uloveno asi 24 tisíc evropských jelenů a asi 17 tisíc jelenů sika. To rozhodně není zanedbatelné množství. Kromě toho se tento jelen kříží s evropským jelenem, což z hlediska čistoty chovů určitě není normální. Pokud budeme tento vývoj ignorovat, můžeme se dostat do stejné situace jako s karasem obecným, který je plošně z našich vod vytlačován karasem stříbřitým. Klidně se může stát, že třeba za třicet let tady nebudeme mít žádné čistokrevné jeleny evropské, jenom samé hybridy. Takže z mého pohleduu ten sika není žádný faul, je to sviňárna uvalená na naši přírodu.
Odpovědět
DA

DAG

23.4.2021 07:23 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
To co píšete beru a osobně je si myslím, že sika je špatný, protože se kříží s naším jelenem.
Ale On i vy srovnáváte velikost odstřelu evropského jelena se sikou což není srovnatelné. Sika je násobně menší a i menší areál. Na většině území se sika ani nenachází.
Patnáctinásobek počtu vysoké. Co je to za číslo. Jelen evropský je taky někde ve větších počtech, ale na většině území není vůbec.
Ono to nalité víno nebude zase tak čisté. A mohli bychom pokračovat i u ostatních pánů. Svol a především pan Pitek.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

23.4.2021 09:29 Reaguje na DAG
Počty jelenů sika rostou geometrickou řadou. O dvacet let dříve se tady střelilo nějakých 3 - 3,5 tisíce siků. Pokud to tak půjde dál ten jelen zaplaví celou republiku a nám tady budou pobíhat samí kříženci. Podle mě by se měl úplně vystřílet, protože kromě ničení jeleního genofondu silně ničí i vzrostejší les. To není jenom ožírání vršků z malých sazenic, on ožírá i kůru ze stromů starých 30 - 40 let. To je na palici. A zřejmě škodí více než náš původní druh jelena. Já nejsem plošně proti nepůvodním druhům. Kdybych byl takový purista, bojoval bych třeba proti daňkům, muflonům, ale třeba i proti bažantům, no a z ryb je třeba nepůvodní náš kapr, kterého si dáváme na vánoce a mám takový pocit že i candát. Pokud má být v naši přírodě nepůvodní druh, tak to musí dávat smysl a nesmí se to křížit s původními druhy, případně je vytlačovat. Pokud se před dvěma roky odlovilo asi 17 tisíc siků, kolik to bude za dalších dvacet let? Sto tisíc? A kde ti sikové budou žít? Pokud vyžerou všechno na svých původních lokalitách, postupně se přesunou jinam. Takže časem můžeme čekat jejich invazi třeba i na Moravě. A až zaplaví celou republiku, pak už bude pozdě něco řešit.
Odpovědět
DA

DAG

23.4.2021 10:42 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Ve většině s Vámi souhlasím. Ale na druhou stranu je sika skutečně regionální problém. V tom zase CMMJ pravdu. Je to totiž dohadování o postojích. Ani Eko skupiny ani CMMJ neřeší jádro problému. Ten je totiž všude individuální. My třeba nemáme v podstatě škody od prasat a přitom je pořád eko organizace zmiňují. Tak kde je pravda? Jeleni, daňci, siky jsou prostě regionální problém, prasata celkem plošný a velice plošný srnčí. K tomu je tak potřeba přistupovat.
Vystřelit čísla siky a patnáckrát víc jelenů je prostě marketink pro novináře a panelákysty.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

23.4.2021 10:58 Reaguje na DAG
To, že sika je regionální problém dneska, nemusí za dvacet let platit. Kupříkladu divoké prase před druhou světovou válkou bylo v lesích hodně vzácné. Dneska je na území většiny republiky přemnožené a to není jenom náš problém. Zrovna včera byl v televizi pořád o zvířatech a třeba v berlínských parcích žije asi osm tisíc divočáků. Vypatlaní lidi je tam chodí přikrmovat. Borec přijel s dodávkou na parkoviště a ještě než vystoupil, už tam čekal divočák, jestli něco dostane. Je tohle normální? Pár kroků od parkoviště chodila bachyně mladými. Dovedete si představit, co by se stalo, kdyby si nějaké děcko šlo pohladit to malé pruhované prasátko? To je třeba řešit akutně. Proč se třeba myslivci nedomluví a nevyvinou iniciativu na řešení tohoto stavu. Mimo jiné by tím zavřeli hubu ekoteroristům.
Odpovědět
DA

DAG

23.4.2021 11:50 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Proto je problém potřeba pojmenovat, určit řešení, ověřit účinnost. Osobně nechápu, že když je sika takový problém, že majitelé pozemků, zemědělci a lesníci to dovolí. A věřte tomu, že LČR a velcí zemědělci mají možnost zemědělce lehce smáznout.
To že se divočáci pohybují po městě není chyba myslivců. Je to tím, že je to pro ně výhodné. Stejně se budou chovat vlci. Nespojoval bych množství divočáků s výskytem ve městě.
Prasata jsou chytrá. Vy by jste šel na pole nebo lesa, když tam po Vás někdo střílí?
Nesouhlasím s tím jak se ke všemu staví ČMMJ, ale je fakt, že dneska nemají myslivci moc možnost ten lov nějak ovlivňovat. Myslím, že nový zákon by to vcelku řešil, ale obávám se, že díky přílepkům duhy a spol to stejně padne.
Měli by si uvědomit, že je lepší to co tam je, i když to neodpovídá jejich pohledu než nic.
Odpovědět
DA

DAG

23.4.2021 11:51 Reaguje na DAG
chtěl jsem napsat myslivce smáznout.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

23.4.2021 13:41 Reaguje na DAG
Já nepolemizuji s tím, že prasata jsou chytrá. Jenom se mi zdá divné, že se toulají po městech, začínají napadat lidi a nijak se to neřeší. Maximálně se vyřeší důsledek, ale příčina ne. Když na to někdo poukáže, je odkázán do patřičných mezí s tím, že v obydlených lokalitách se nesmí střílet. Takže časem se dostaneme do situace, kdy se lidé budou bát chodit ven, aby je nenapadla divoká zvěř a pořád se jim bude říkat, že se v zástavbě střílet nesmí. Zdá se Vám to normální?
Odpovědět
DA

DAG

23.4.2021 15:20 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
To se mi samozřejmě normální nezdá. Na jednu stranu je myslivcům vytýkáno zabíjení zvířat a na druhou stranu, že loví málo. Já bych se taky bál v okrajových čtvrtích města střílet. Přece se nenechám zavřít, když se něco stane.
Ale to je dobou, spousta měšťáků, hlavně mladých je odtržena od koloběhu přírody.
Navíc části, kde se bude za pár let stavět a jsou zarostlé keři, jsou pro zvěř ráj.
Odpovědět
JK

Jaroslav Kobr

22.4.2021 21:52 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Ona totiž zvěř není hloupá a stahuje se do míst,kde má klid a potravu vážený pane. A pokud jde o černou zvěř tak dle mého soudu jde o dvě chyby: velké lány kukuřice, řepky a jiných energetických plodin a "nepořádku" v tlupách.
Odpovědět
DA

DAG

22.4.2021 14:30 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Myslím, že nejde o pravdu. Té má každý kousek.
Jde o to prosadit svoje představy a přetlačit toho druhého.
Cmmj má podchycene ministerstvo a Duha nekolik poslanců. Bude to paskvil jako v roce 2016 a nic se nevyřeší.
Skutečně tento rychlospolek používá dost argumentacnich faulů a Cmmj reaguje málo. No v případě cmmj je to možná dobre😒
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

22.4.2021 14:57 Reaguje na DAG
Asi jo. Jinak oceňuji, že jste sem Váš přípěvek dal dvojmo. Já mám delší vedení a díky duplicitě mi to došlo. -)))
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

22.4.2021 17:37 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Bláha má mysliveckého zkoušky, tak ať začne hospodařit. Já mám papíry také asi 15 let, ale nikde nestřílím. Kašlu na to, abych L.Č.R. Nebo jiným honebním společenstvím platil ročně 100 000 Kč. Pokud ušetříme tyto prachy, zajedu si raději na poplatkový lov na Balkán, nebo střelit antilopu v Tanzanii. A budou mi vděční.
Odpovědět
Hu

Hunter

22.4.2021 20:00
Bláha operuje termínem přírodní stavy, viz citace "Například jelen evropský je ve stavu více než patnáctinásobném proti přírodním stavům". Mohl by mi někdo ze zdejších expertů na myslivost a ekologii (a že jich tu je, nebo třeba někdo z těch ekospolků zastupujících ty zneuznané odborníky na myslivost) objasnit, co to jsou ty přírodní stavy? Já tomu teda moc nerozumím, jsem ÚB a ve škole nám o tom nic neříkali a protože to dělám jen asi přes 35 let aktivně na rozdíl od Bláhy a podobných teoretických expertů, tak bych byl moc rád, kdyby mi to někdo byl ochoten vysvětlit :-). Jen prosím raději tak nějak po lopatě, přeci jen se bojím, abych tomu dokázal porozumět, kdyby tam bylo moc odborných termínů :-).
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

23.4.2021 03:57 Reaguje na Hunter
Ty přírodní stavy by mě také zajímaly. Stejně tak například i původ čísel kterými se tady různí ekologové ohánějí. Našlo by se toho samozřejmě víc ale bohužel. Dokonce ani těch odborných termínů se moc nebojím. Již vím, že žádné nebudou. Oni tito ochranáři o "své pravdě" zásadně nediskutují. Jim jde pouze o to zviditelnit se, plivnout nějakou tu jedovatou slinu a schovat se do té své " nory".
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

25.4.2021 11:08 Reaguje na Hunter
Jednoduché. Přírodní stavy jsou takové, kdy dochází k samoregulaci. U nás jsou silné podstavy ( z pohledu přírody), takže zvěř má tendenci stavy " dorovnat". Učivo středních škol.
Odpovědět
JV

Jarda Vesničan

22.4.2021 21:14
Už se těším, až do polních honiteb v celé republice dorazí ten 15 ti násobek jelení zvěře, který nahradí tu zlikvidovanou drobnou zvěř, zajíce a v některých honitbách už i srnčí zvěř. Jestli tohle je odborník na myslivost a stavy zvěře,(tak,, nechci se rouhat")? Namísto starostí o současnou kvalitu životního prostředí, jen vyjádření sounáležitosti s ostatními signatáři současného návrhu změny ke změně výměry honiteb a hlavně likvidace stavů spárkaté zvěře. Co takhle změnit systém a způsob hospodaření v lesích i na polích? Ale to by bylo třeba vystoupit proti pěstování určitých plodin a tam by mohli narazit. A bez dotací a spojenců by se nedalo dlouho vyžít.
Odpovědět
JK

Jaroslav Kobr

22.4.2021 21:57
Celé Hnutí Duha v čele s mistrem Bláhou je spolek lidí z paneláků, kteří nemají potuchy o dění v přírodě.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

23.4.2021 18:02
Po přečtení příspěvků jsem nabyla dojmu, že myslivci nejsou ochotni přistoupit dobrovolně na žádnou změnu a nejsou ochotni vyjít v čemkoliv vstříc. Všechno je podle nich buď v pořádku nebo za nic vůbec nemohou. Proto je dobře, že se skupiny požadující změnu spojily a táhnou ve svých požadavcích za jeden provaz.
Odpovědět
DA

DAG

23.4.2021 19:17 Reaguje na Majka Kletečková
A já to vidím jinak. Duha dlouhodobě argumentuje proti myslivcům ve všech směrech. CMMJ s nimi prostě jednat nemůže a jejich argumenty musí negovat. Duha a Svol má také své máslo na hlavě.
Pravda a porozumění je v toto sporu irelevantní. Píšu to tu dlouhodobě.
Odpovědět
MG

Milan G

24.4.2021 16:27 Reaguje na DAG
No vidíte, to je přesně to co vám říkám od začátku. CMMJ je neviditelná. Už několikrát se prokázalo, že nátlakový spolek hnutí duha s bláhou manipulovali s argumenty, někde až lhali. Proto je třeba ke všemu co navrhuje hd přistupovat obezřetně s vědomím že se může jednat o lež.
A ano je to jak říkáte, pravda a porozumění v jednání s duhou? To dřív porostou stromy na měsíci než tohle.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

24.4.2021 04:23 Reaguje na Majka Kletečková
Jsou změny a změny. Nesmysly prosazované "ochranáři" nejsou změnou ale pokusem o likvidaci a myslivosti i zvěře. Přistupovat dobrovolně na takové nesmysly se prostě nedá. No a za lány řepky a kukuřice, jako důsledku prosazovaní paliv I. generace snad opravdu nemohou. Na tom se podepsala právě Duha a další ekospolečky . Zemědělci , s výraznou podporou dotací jim šli pěkně na ruku. Myslivců se nikdo na nic neptal.
Zajímavé, jak se do zákona o myslivosti serou různí ochranáři a pochybní ekologové co se jim posléze vlastně nemusí řídit.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

23.4.2021 18:03
Ohledně japonských jelenů sika si stejně jako pan Šeděnka myslím, že by měli být z naší volné přírody zcela odstraněni coby nežádoucí invazní druh. Přestože se jedná o skromná a velice přizpůsobivá zvířata se zajímavou trofejí a chutným masem.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

24.4.2021 04:10 Reaguje na Majka Kletečková
Víte vůbec kde se u nás sika vyskytuje?
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

24.4.2021 12:24 Reaguje na Jarek Schindler
Četná videa zachycující u nás obrovské – téměř nekonečné - tlupy siků pocházejí obvykle z Plzeňského a Karlovarského kraje.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist