https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/norsko-chce-na-hranicich-se-svedskem-postavit-plot-proti-divokym-prasatum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Norsko chce na hranicích se Švédskem postavit plot proti divokým prasatům

20.2.2024 19:01 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Norsko zvažuje postavení plotu proti divokým prasatům na hranicích se Švédskem, uvedl server The Guardian. Zábrana má být součástí balíčku opatření ke snížení populace těchto zvířat poté, co ve Švédsku během minulého roku vypukl africký mor prasat. Plot na hranici by měl zabránit přesunu divokých prasat ze Švédska, ve kterém jejich populace činí 300 000 jedinců. Podobnou situaci řešilo i Dánsko, které migraci divokých prasat snížilo díky postavení plotu podél Německa.
 

Orgány kromě monitorování populace doporučují také zlepšení účinnosti lovu, povolení prodeje masa ze zastřelených divokých prasat a zavedení povinnosti pro majitele venkovně chovaných domácích prasat postavit ploty.

Až dvěma tisícům divokých prasat hrozí podle plánu norského úřadu pro bezpečnost potravin a agentury pro životní prostředí vybití.

Africký mor prasat je virové onemocnění, k nákaze z prasete na člověka dojít nemůže. Choroba je v Evropské unii od roku 2014.

Norský ministr zemědělství a potravinářství Geir Pollestad již dříve prohlásil, že úřady pracují na nových a přísnějších opatřeních. "Pokud se prasečí mor v Norsku objeví, bude to mít velké dopady na ty, kteří se chovem prasat zabývají. Zároveň by to omezilo možnost lovu, lesních prací a venkovních aktivit v oblastech postižených nákazou," uvedl Pollestad.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

21.2.2024 12:25
pro prasata Schengen neplatí, kde udělala prasata chybu a proč migranti bez papírů táhnou Evropou?
Odpovědět
kk

karel krasensky

21.2.2024 13:50
Zcela jistě se blíží konec světa.Nemoc šílených kráv,prasečí mor,slepičí chřipka u homo sapiens covid to jsou neodvratné známky blížícího se konce.Sbohem vážení diskutující-měl jsem vás rád
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist