https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nova-malba-na-naplavce-upozorni-na-klimatickou-zmenu-a-jeji-dopady
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nová malba na Náplavce upozorní na klimatickou změnu a její dopady

12.9.2022 17:30 | PRAHA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na pražské Náplavce se dnes vznikal velký banner, který má upozornit na klimatickou změnu a její dopady. Malba pomocí barevných pruhů znázorní vývoj globálního oteplování v průběhu 20. a počátku 21. století, řekly ČTK tvůrkyně Barbora Kinkalová a Antonie Hradilková. Banner, poblíž kterého bude i petiční místo, zůstane na Náplavce do 12. října, pak má putovat po dalších lokalitách. Akce je součástí programu Týdne pro klima, který začal dnes a potrvá do 18. září.
 

"Jsou to warming stripes, což znamená znázornění globálního oteplování pomocí pruhů různých barev, které vždy představují jeden konkrétní rok. A tady to bude od roku 1905 do roku 2021," řekla Kinkalová. S každým pruhem je spjatá tehdejší průměrná roční teplota. "Ve výsledku je vidět, jak se planeta otepluje," doplnila Hradilková.

Banner je šest metrů dlouhý a 2,5 metrů vysoký. "Součástí bude i nápis 'Tohle není umění', banner bude odkazovat také na web Fakta o klimatu, což je iniciativa, která popisuje a předkládá fakta o změně klimatu," uvedla Kinkalová k dílu. Poblíž malby budou také zástupci Klimatické koalice sbírat podpisy pro petici určenou vrcholným představitelům a představitelkám Evropské unie. Petice požaduje mimo jiné urychlení přechodu k čistým a obnovitelným zdrojům energie či ochranu uprchlíků, kteří své domovy opustí v důsledku dopadů změny klimatu.

Ilustrační obrázek warming stripes v Edmontonu:

Týden pro klima, který upozorňuje na potřebu lepší ochrany klimatu, letos přinese desítky akcí po celém Česku. Zapojilo se do něj téměř 40 měst, část programu bude on-line. V plánu jsou například přednášky o dopadech změny klimatu, promítání snímků s ekologickou tematikou, piknik i akce, kde si lidé mohou vyměnit knihy nebo oblečení. Týden pro klima se letos koná potřetí. Zaštiťují ho Klimatická koalice a Zelený kruh - platformy sdružující tuzemské, převážně ekologické, organizace.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

13.9.2022 07:14
Mě to spíš připomíná vizuální smog, bez kterého by jsme se určitě obešli
Odpovědět
va

vaber

13.9.2022 09:05
asi ochranářům nedošlo ,
že když se uprchlíci navalí na sever ,výsledkem bude ,že bude zničen i ten sever,
jak to asi dopadne, když se miliardy lidí navalí na zbývající prostor, ještě vhodný k životu?
jednoduché, přestane být vhodný k životu,přežijí jen nejsilnější,
v opravdové klimatické krizi půjde o život všem, každý se bude starat jen o vlastní přežití,
a pokud to tak nebude, nebude to žádná klimatická krize, jen změna počasí
Odpovědět
Kamil Krabice

Kamil Krabice

14.9.2022 00:29 Reaguje na vaber
Ano, je to tak, V dějinách to u nastalo když vyschla Sahara a Irák.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist