Nová studie našla ve více než polovině vzorků spermatu vysoké množství herbicidu glyfosátu
Tento výzkum přichází v době, kdy vědci hledají odpovědi na otázku, proč celosvětově klesá porodnost, a mnozí se domnívají, že významnou příčinou poklesu je právě vystavení toxickým chemikáliím, jako je glyfosát.
Glyfosát se v USA používá na celou řadu potravinářských plodin a v obytných oblastech. Nejpopulárnějším produktem na bázi glyfosátu je přípravek na hubení plevele Roundup společnosti Monsanto, který byl v posledních letech v centru právních a regulačních bitev.
Americký vládní výzkum z roku 2023 zjistil genotoxicitu u zemědělců s vysokým obsahem tohoto herbicidu v krvi, což naznačuje souvislost mezi ním a rakovinou, připomněl The Guardian.
Genotoxicita doslova znamená "jedovatost pro geny". Někdy je definována jako "vlastnost chemických látek, která poškozuje genetickou informaci v buňkách a způsobuje mutace, které mohou vést ke vzniku zhoubného nádoru", uvádí český Národní zdravotní informační portál (NZIP).
V prosinci skupina předních amerických skupin na ochranu veřejného zdraví požádala Agenturu pro ochranu životního prostředí o zákaz tohoto přípravku, ačkoli jeho obhájci tvrdí, že neexistuje žádný jednoznačný důkaz o jeho toxicitě pro člověka. Přesto desítky zemí jeho používání zakázaly nebo omezily, píše The Guardian.
Francouzští vědci zjistili, že hladiny glyfosátu ve spermatu jsou čtyřikrát vyšší než v krvi mužů, což je podle autorů první podobné srovnání, které bylo provedeno. Své zjištění označili za "znepokojivé" a naznačuje, že tato chemická látka je pro reprodukční systém obzvláště nebezpečná.
Oxidační stres "je považován za jeden z nejdůležitějších faktorů mužské plodnosti tím, že reguluje vitalitu a funkčnost savčích spermií", napsali autoři a zjistili "významnou vzájemnou souvislost" mezi oxidačním stresem a hladinou glyfosátu.
Nejvyšší množství glyfosátu bylo zjištěno u zemědělských dělníků; alespoň nějaké množství studie zjistila u 96 procent farmářů. Kuřáci měli obvykle mnohem víc zvýšenou hladinu než nekuřáci. Konzumace bioproduktů na množství této látky neměla zřetelný vliv, uvádí The Guardian.
Autoři studie napsali, že "by bylo moudré, aby regulační orgány uplatňovaly zásadu preventivní obezřetnosti", což znamená, že by se v zájmu ochrany lidského zdraví měly přiklonit na stranu opatrnosti, dokud nebude proveden další výzkum, který by potvrdil či vyvrátil problémy zjištěné ve studii.
reklama
Dále čtěte |
Online diskuse
Všechny komentáře (44)
Lovatý Čávo
20.5.2024 07:22Celý tenhle článek je hloupě vystavěn.
Jaroslav Řezáč
20.5.2024 08:52 Reaguje na Lovatý ČávoVaše rozhořčení je tak trochu mimo, když si představíme, kolik chemických " sr..ek" považujeme za přínosné a nebezpeční které vytváří v následcích na to kašleme.
Jsme hloupý, protože nás víc zajímá desetina v klimatu, ale už ne to co jíme, nosíme na sobě nebo co kupujeme dětem za šunt či jaký chemické humusy nám ordinují doktoři, kterým nejdeš ani o to, abychom se vyléčili ale brali preparáty doživotně.
Naše těla jsou plná chemie a plastů, to je opravdu pozitiv, kam jsme to teda dopracovali. JESTLIŽE SE HOMO SAPIENS VYHUBÍ, TAK JEN DÍKY VLASTNÍ BLBOSTI.
Viktor Šedivý
20.5.2024 07:50Jaroslav Řezáč
20.5.2024 08:43 Reaguje na Viktor ŠedivýMarcela Jezberová
20.5.2024 08:44Petr Elias
21.5.2024 10:45 Reaguje na pavel peregrinPříspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.
Richard Vacek
20.5.2024 08:52Jaroslav Řezáč
20.5.2024 08:56 Reaguje na Richard VacekU některých věcech se zbytečně přemýšlí a ty co za to nestojí se myslí moc.
Materialismus emocí ženy rozdělují muže.
Jarka O.
21.5.2024 17:41 Reaguje na Richard Vacekpepa knotek
20.5.2024 12:17Jaroslav Řezáč
20.5.2024 12:35 Reaguje na pepa knotekKlimatická změna proto, že mužské " nádobíčko" funguje nejlépe při teplotě 19 stunů...tedy určitě to nejsou těsné spoďáry ani kalhoty : )))
O těch " fast foodech" energeťácích a dalšího chemického hnusu ani nemluvě.
psychické a sociální devastace v zájmu lepších závislostí na online a asociálních sítí...není co dodat...
Stres nedostatek spánku, obezita...ono toho je dost...
CO JE ZAJÍMAVÉ JE, ŽE HOMO SAPIENS JE JEDINÝ SAVEC, ŽIJÍCÍ SVOBODNĚ, ŽE JE OBÉZNÍ.
Vladimir Mertan
20.5.2024 12:35Skúmala štúdia aj iné vplyvy, tesné rifle a podobne :-)?
Richard Vacek
20.5.2024 17:09 Reaguje na Vladimir MertanFRANTIŠEK PTÁČNÍK
21.5.2024 07:49 Reaguje na Richard VacekPetr Elias
20.5.2024 19:19Richard Vacek
20.5.2024 19:25 Reaguje na Petr EliasPetr Elias
21.5.2024 10:45 Reaguje na pavel peregrinPříspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.
Richard Vacek
21.5.2024 16:01 Reaguje na Petr Eliashttps://www.aatbio.com/resources/toxicity-lethality-median-dose-td50-ld50/glyphosate
2. Toxicita kuchyňské soli - LD50 = 3000 mg per 1kg:
https://www.hitechshop.cz/fotky11125/fotov/_ps_803chlorid_sodny.pdf
Petr Elias
21.5.2024 16:22 Reaguje na Richard Vacekhttp://www.thomasbackhaus.eu/glyphosate-a-stupid-comparison-of-toxicity-data/
Richard Vacek
21.5.2024 16:32 Reaguje na Petr EliasViktor Šedivý
20.5.2024 20:38 Reaguje na Petr EliasVýše uvedené sdělení nepůsobí zas až tak věrohodně - uvážíte-li, že velmi intenzivní touha dokázat nebezpečnost glyfosátu je už mnoho let stará a stále nic, tak takový náhlý objev je poněkud podezřelý.
Petr Elias
21.5.2024 09:26 Reaguje na Viktor ŠedivýNa zvířata má také vliv:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7386766/
Dále třeba doporučuji ,,Monsanto papers,,.
Ale jako chápu, že je těžké prokousat se tou hromadou placené propagandy, kterou do světa pouští Monsanto a jiní.
pavel peregrin
21.5.2024 10:38 Reaguje na Petr EliasPetr Elias
21.5.2024 10:45 Reaguje na pavel peregrinBřetislav Machaček
21.5.2024 09:35potenciálně nebezpečnému. Zjistil jsem totiž, že bez toho už dnes nemůže
"vyspělý" svět vůbec existovat. Zabředli jsme do používání chemie tak moc,
že se bez ní už neobejdeme. Ano je tu možnost návratu cca 70% obyvatel do
zemědělství k ručnímu odplevelování polí, ale to by bylo nutno reinkarnovat
Maa a Pol Pota, kteří by těch 70% lidí na práci vybrali a přinutili je tam
pracovat. Víte já chemii na zahradě vůbec nepoužívám a tak vím jak pracné
je bez ní cokoliv vypěstovat a s jakým efektem. Svůj čas penzisty nepočítám a ani bolest při takové práci. Nepočítám ani nezdary a vlastní chyby, které dělá každý pěstitel, pokud není super pěstitel, na které se někteří rádi
pasují sami. Například květák bez molybdenu v mé půdě, která ho postrádá
vyslepí, ale babička ho tam pěstovala s úspěchem pouze proto, že molybden
zřejmě obsahovaly exkrementy, kterými se kdysi hnojilo. Byl to takový
koloběh tohoto vzácného prvku o který jsem před léty půdu připravil. Můj
kamarád měl podobné zkušenosti a přihnojil květák cereritem se stopovým
množstvím molybdenu a květáky krmil prase, protože pochopil, proč jsou
tak veliké i ty v obchodech. Měl je přesně tak mohutné a "chutné", jako
ty obrovské ružice z obchodu. Bez chemie takovou "kvalitu" na jakou je
dnes spotřebitel zvyklý nikdo bio nevypěstuje. Kdysi nikomu nevadilo
vykrojit z ovoce a zeleniny nějaký kaz a dnes požaduje 100 % kvalitu, ale
ta je dílem chemie. Lidi neblázněte a logicky uvažujte, zda se bez chemie
dnešní společnost obejde. Já říkám, že pouze takoví jako já ji mohou
eliminovat, ale ti, co vás živí nikoliv. Bez ní by jste museli sundat
klotové rukávy, chopit se motyk a plazit se po kolenou záhonem při boji
s plevely a škůdci. Jste ochotni takový návrat zpět podstoupit?
Jakub Graňák
21.5.2024 17:23 Reaguje na Břetislav MachačekBřetislav Machaček
22.5.2024 10:11 Reaguje na Jakub Graňákto mé bez postřiků. Zkuste přesvědčit spotřebitele o tom,
že i strupovité a červivé jablko je k jídlu a že když jsou
v třešni housenky vrtule, tak alespoň nemusejí jíst uměle
vypěstované potemníky jako zdroj proteinů. Jinak díky,
že jste si kopnul, sice k tématu nic nemáte, ale alespoň
vím, že mé příspěvky čtete. Děkuji!
Jakub Graňák
22.5.2024 14:04 Reaguje na Břetislav MachačekK tématu už jsem tady napsal stohy a nemíním se donekonečna opakovat kvůli jedincům trpícím demencí
Břetislav Machaček
23.5.2024 09:22 Reaguje na Jakub GraňákPetr Brok
21.5.2024 14:01Petr Elias
21.5.2024 15:12Je to nějakých 140-150 dokumentů o tom, jak Monsanto nechávalo psát články do toxikologických magazínů, ovlivňovalo peer review procesy, nechávalo ,,retrahovat,, články kritizující jejich produkty, vytvářelo ,,vědecké,, weby na obranu svých produktů, jak Monsanto ,,spolupracovalo,, s EPA na hodnocení karcinogenity glyfosátu, atd. atd. :)
A už jen poslední věc: V roce 2018 Dewayne Johnson vyhrál soud s Monsantem.
https://www.cbc.ca/documentaries/the-passionate-eye/he-was-drenched-in-a-weed-killer-made-by-monsanto-in-a-workplace-accident-then-he-was-diagnosed-with-cancer-1.6581275
Jarka O.
21.5.2024 15:41Pro obhájce gmo, je tam věta o tom, že od povolení glyfosát- tolerantních GM plodin stouplo používání glyfosátu v zemědělství. Takže ne naopak, jak někdo teoreticky občas tvrdí.