https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nove-hnizdo-a-na-jinem-miste-maji-capi-ve-cvikove?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nové hnízdo a na jiném místě mají čápi ve Cvikově

6.3.2022 02:13 | CVIKOV (ČTK)
Nové hnízdo je od starého vzdálené zhruba 20 metrů. Ilustrační foto
Nové hnízdo je od starého vzdálené zhruba 20 metrů. Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Nové hnízdo a na jiném místě mají čápi ve Cvikově na Českolipsku. Předchozí hnízdo, vážící přes půl tuny, včera shodili hasiči ve spolupráci s ornitologem. Bylo třeba ho zlikvidovat, neboť se nacházelo na komíně opuštěného objektu soukromé firmy, který je v havarijním stavu. Místostarosta města Petr Vrabec ČTK řekl, že vybudováním nového hnízda chtějí zajistit, aby u nich čápi hnízdili i v dalších letech.
reklama

 

"Přesnou informaci, jak dlouho sem létají, nemáme. Podle mého to je ale 40, možná i 50 let," řekl Vrabec. Na špatný stav komína, vysokého zhruba 20 metrů, přišli podle něj loni při kroužkování čápů a s odborníky poté řešili, jak zajistit hnízdo pro čápy i do dalších let. "Jediná možnost byla vystavět nové bytelné hnízdiště, což se nám nakonec zdařilo," dodal.

Už v minulosti, zhruba před 20 lety, se ve Cvikově kdosi pokusil v blízkosti komína náhradní hnízdo postavit. To se ale neujalo, neboť bylo na tyčové konstrukci. "Za prvé se to kýve a za druhé je to blízko stromu, že by čápi nemohli ani vzlétnout," uvedl starosta Cvikova Jaroslav Švehla. Tentokrát město zvolilo jiné řešení a nechalo si na svém pozemku postavit 13 metrů vysoký příhradový stožár, na kterém je ode dneška nové hnízdo o průměru 140 centimetrů.

Hasiči také ve spolupráci s ornitologem shodili na zem staré hnízdo z komína. Využili k tomu hasičskou plošinu, která má dosah 40 metrů. "Byli jsme tady v rámci výcviku. Jde o relativně novou techniku a samozřejmě i strojníci a hasiči se potřebují pravidelně cvičit v tom, aby se dostali na to správné místo, co nejrychleji," řekl ČTK mluvčí krajských hasičů Jakub Sucharda.

Nové hnízdo je od starého vzdálené zhruba 20 metrů. Místostarosta věří, že bude pro čápy atraktivní. "Loni tady dvě čapí rodiny o to hnízdo soupeřily, takže věřím tomu, že jedna rodinka se tady usadí," řekl Vrabec. Po zkušenostech z minulých let přílet čápů ve Cvikově očekávají na konci března. "Když přiletí, chceme hnízdo osadit webkamerou a spustit tam 24hodinový kamerový provoz," dodal místostarosta.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

6.3.2022 17:16
Nevím zda termín nového hnízda je optimální. Snad ho použijí.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist