https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nove-instalace-vetrnych-elektraren-v-nemecku-v-pololeti-vzrostly-o-60-procent
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nové instalace větrných elektráren v Německu v pololetí vzrostly o 60 procent

25.7.2023 12:01 | BERLÍN (ČTK)
Větrná elektrárna v německé části Krušných hor, nedaleko obce Hermsdorf
Větrná elektrárna v německé části Krušných hor, nedaleko obce Hermsdorf
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
V první polovině letošního roku bylo v Německu instalováno 331 větrných turbín na pevnině o celkovém výkonu 1565 megawattů (MW). To je o 60 procent více než ve stejném období loňského roku. Uvedly to německý svaz větrné energie BWE a strojírenská skupina VDMA Power Systems, dodaly ale, že pokud chce Německo splnit své cíle pro rok 2030, je potřeba mnohem vyšší kapacita.
 

Větrná energie má hlavní význam v přechodu Německa k obnovitelným zdrojům energie. Berlín si stanovil cíl, aby do roku 2030 pocházelo nejméně 80 procent elektrické energie z ekologických zdrojů, jako jsou solární a větrné elektrárny. Rozvoj větrné energie pak podpořil také pokles dovozu fosilních paliv z Ruska.

Vysoký růst nové kapacity podle zprávy způsobily zásahy vlády ve prospěch stavební činnosti a rychlejší vydávání povolení. Za předpokladu, že tento vývoj bude pokračovat, podaří se dosáhnout horní hranice prognózy z ledna, kde se letos počítá se zvýšením kapacity větrných elektráren o 2700 až 3200 MW, uvedla prezidentka BWE Bärbel Heidebroeková.

Ani výrazné zvýšení počtu povolení však podle Heidebroekové nestačí k dosažení tempa růstu o 10 000 MW ročně od roku 2025, které by bylo nezbytné k dosažení vládních cílů u takzvané zelené energie.

Výkonný ředitel VDMA Power Systems Dennis Rendschmidt uvedl, že schvalování přepravy těžkých dílů po silnici v Německu trvá v průměru 12 týdnů. V Nizozemsku je to čtyři až pět dní.

Celkový instalovaný výkon větrných elektráren na pevnině v Německu dosáhl na konci června 59 343 MW. To je po započtení demontáže a rekonstrukce stávajících turbín v meziročním srovnání nárůst o 4,4 procenta, uvedla agentura Reuters.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

31.7.2023 07:29
Němčouři jedou, ale jaké dováží fosilní paliva z Ruska? Plyn a uhlí neberou už rok vůbec a od ledna mají embargo na ropu a její deriváty, tak co ještě?
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist