https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nove-jaderne-vybuchy-v-asii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nové jaderné výbuchy v Asii

9.6.1998 08:30 | PRAHA (EkoList)
Pouze 681 dnů od posledního čínského pokusného atomového výbuchu trval na naší planetě jaderný klid.
 

Jedenáctého května provedla Indie tři a druhého dne další dva podzemní jaderné výbuchy na pouštní střelnici v provincii Rádžasthán.

Celkový počet jaderných výbuchů, které byly zatím na Zemi provedeny, se tak zvýšil na 2054. Většinu z nich provedly USA (včetně dvojího použití ve válečném konfliktu) a SSSR. Menší počet výbuchů pak mají na svém kontě Francie, Velká Británie a Čína. Indie provedla v minulosti jeden pokusný výbuch v roce 1974. Jaderné zbraně vlastní dále zřejmě také Izrael a Jihoafrická republika, zatím je ale nikdy netestovaly. Prokazatelně o vývoj vlastní atomové bomby usilují Írán, Irák, Libye a KLDR. Zejména Írán a Libye mají podle mínění odborníků reálnou šanci jaderné zbraně do několika let získat.

"Indie má nyní k dispozici velkou bombu" prohlásil po jaderných zkouškách premiér Vádžpéjí. Upozornil také, že jeho země nebude v případě napadení váhat jaderné zbraně použít. Indie v současnosti zůstává jedinou zemí z těch, jež zatím provedly jaderné testy, která odmítla podepsat Smlouvu o zákazu jaderných zkoušek. V současnosti ale již oznámila, že po pěti provedených výbuších je ochotna o svém podpisu začít vyjednávat.

Indie se pro výrobu atomové pumy rozhodla v polovině 60. let v reakci na první čínské jaderné testy. V roce 1966 postavila za pomoci amerických a francouzských firem svůj první jaderný reaktor. Plutonium získané z vyhořelého paliva z tohoto reaktoru umožnilo Indii v roce 1974 provést pod krycím názvem "Smějící se Buddha" první jaderný výbuch. V roce 1978 byl s pomocí francouzského kapitálu dokončen obří reaktor v Tarapuru. Jako palivo do tohoto reaktoru pak Francie v 80. letech opakovaně Indii prodala větší množství obohaceného uranu. Dnes vlastní druhý nejlidnatější stát světa podle odhadů odborníků více než 400 kg plutonia získaného vesměs z jaderných reaktorů. Toto množství by mohlo stačit k výrobě zhruba 65 atomových bomb.

Spojené státy, Japonsko a další vyspělé země uvalily na Indii za provedení pokusných výbuchů přísné hospodářské sankce. K těm se však odmítlo připojit Rusko. Zdrženlivé je také stanovisko Francie, která si zakládá na vlastním jaderném programu a s jaderným materiálem i v současnosti čile obchoduje.

Na jaderné testy Indie reagoval nejpodrážděněji její soused a tradiční rival Pákistán. Začal připravovat jaderný test v balučistánské poušti poblíž íránských hranic. Pákistán zahájil svůj jaderný program v roce 1976 v reakci na první indický pokusný výbuch. O výsledcích jeho atomových snah bylo až dosud málo známo. Ovšem situace se rychle změnila. Ve čtvrtek 28. května ve 12:30 našeho času odpálil Pákistán prvních pět jaderných náloží a v sobotu 30. května provedl další, již šestý, podzemní pokusný výbuch.

"Dnes jsme vyrovnali skóre s Indií," pochlubil se ve svém projevu po první sérii explozí pákistánský premiér Navaz Šaríf. Pákistán se ovšem, stejně jako Indie, stane "obětí" hospodářských sankcí. Například USA musí podle tzv. Glennova dodatku Ústavy zastavit veškerou pomoc Pákistánu, kromě pomoci humanitární a navíc musí vystupovat proti veškeré nehumanitární pomoci, směřované do Pákistánu z celého světa. Ekonomové upozorňují na to, že pákistánské hospodářství je mnohem slabší, než indické a sankce mu způsobí výrazně větší problémy.


reklama

 
Jiří Neustupa a Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist