https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nove-prirodovedne-centrum-v-chebu-se-otevre-koncem-listopadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nové přírodovědné centrum v Chebu se otevře koncem listopadu

15.10.2022 00:28 | CHEB (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Nové přírodovědné centrum v areálu Domu dětí a mládeže Sova v Chebu se otevře koncem listopadu. Přístavbu čekají poslední úpravy a vybavení nábytkem, už se do ní stěhují první tropické rostliny. Vzdělávací centrum za 35 milionů korun je nízkonákladové a ekologické. Je vybaveno moderními technologiemi pro vytápění a využití dešťové vody, řekl ČTK ředitel domu dětí Miroslav Šverdík.
 

Nový objekt s čelně prosklenou střechou je zapuštěn do terénu a byl přistavěn k původnímu objektu stájí. Je v něm tropická část s vnitřním skleníkem, terarijní a botanická sekce, dále výukové místnost a laboratoř. Využívat ho budou dětí v rámci kroužků teraristiky či pěstitelství. Nabídne také výukové programy pro místní školy a školky. Dům dětí v Chebu navštěvuje okolo 2000 dětí.

Přístavba nahradila původní skleníky, které byly nevyhovující a náročné na vytápění. "Budova je stavěna s malými tepelnými ztrátami, takže v podstatě ty energie, které se dávaly pro skleníky, tak by měly stačit na celý objekt," uvedl ředitel. Primárně je objekt vytápěn tepelnými čerpadly a po celé vnitřní ploše je vedeno podlahové vytápění. Pro potřeby skleníku a terárií jsou navíc na střeše umístěny solární panely, které budou zdrojem potřebné elektrické energie. Dům dětí má zatím zafixované ceny energií, takže výrazné zdražení zatím neočekává.

"Hodně vytopí sluníčko. Problém bude spíše v létě se zastiňováním. Když se přesáhne vnitřní teplota, tak by se měla automaticky otevřít okna a měly by se stáhnout rolety. Je tam i meteorologická stanice, takže pokud se zvýší vítr či déšť, tak se zase zatáhnou zpátky," uvedl ředitel.

Dosud byly tropické i subtropické skleníky umístěny v hlavní budově či v provizorních foliovnících. Nyní se i za pomocí dětí stěhují do nového objektu. "Ve velkém skleníku je velký truhlík s 50 tunami zeminy a zde budou citrusy, jako například mandarinky či pomelo. Jsou tu některé původní i třicetileté, ale budou se také pořizovat nové," řekl Šverdík. V objektu budou také terária, akvária a voliéry.

Stavba přírodovědného centra vyšla na 35 milionů korun, jeden milion korun stálo vybavení. Městu se podařilo získat dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu ve výši 18 milionů korun. Do budoucna by chtělo vedení domu dětí opravit také venkovní voliéry. Náklady se ale mohou vyšplhat do desítek milionů korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

15.10.2022 08:29
Nechápu jednu věc. Pořád více a více vzděláváme děti o významu přírody a péče o ni a v protikladu s tím je v přírodě čím dál tím větší bordel. Může mi to někdo vysvětlit?
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

15.10.2022 20:45 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Pořád lepší toto, než ulice a feťácký kroužek:-) Hlušina je zde obrovská, ale když máte procento dvě úspěchu, tak se to počítá.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist