https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/novela-emisni-vyhlasky-prodluzuje-provoz-nekterych-zdroju-tepla-a-proudu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Novela emisní vyhlášky prodlužuje provoz některých zdrojů tepla a proudu

6.9.2022 08:47 | PRAHA (ČTK)
Změna vyhlášky se vztahuje na dvě skupiny zdrojů. První jsou teplárny spalující hnědé uhlí, jejichž provoz by nebyl od ledna 2023 možný, druhou některé zdroje využívané jako záložní, nebo pro pokrytí energetických špiček.
Změna vyhlášky se vztahuje na dvě skupiny zdrojů. První jsou teplárny spalující hnědé uhlí, jejichž provoz by nebyl od ledna 2023 možný, druhou některé zdroje využívané jako záložní, nebo pro pokrytí energetických špiček.
Teplo a elektřinu budou moci po Novém roce vyrábět i zdroje, které by jinak musely být na konci letošního roku odstaveny, případně by jejich provoz byl omezen. Umožňuje to novela emisní vyhlášky, která dnes nabývá účinnosti. Cílem opatření je snížit spotřebu zemního plynu a zajistit teplo na nadcházející topnou sezonu. Ministerstvo životního prostředí (MŽP) již dříve odhadlo, že úprava vyhlášky by mohla ušetřit přibližně 200 milionů metrů krychlových plynu.
 

Změna vyhlášky se vztahuje na dvě skupiny zdrojů. První jsou teplárny spalující hnědé uhlí, jejichž provoz by nebyl od ledna 2023 možný, protože jim na konci letošního roku končí přechodný režim umožňující plnit mírnější emisní limity.

Druhou skupinou jsou některé zdroje využívané jako záložní, nebo pro pokrytí energetických špiček. Ty mohou být standardně v provozu pouze po omezený počet hodin za rok. "Novela umožní, že po dobu trvání mimořádných stavů v energetice se provozní hodiny těchto zdrojů nebudou do stanoveného limitu započítávat a budou tak moci být provozovány podle potřeby déle," uvedlo MŽP.

Možnost provozu těchto zdrojů je omezená na dobu stavu nouze či takzvaného předcházení stavu nouze podle energetického zákona. Právě předcházení stavu nouze v teplárenství platí v Česku od pondělí.

Platnost mírnější emisní vyhlášky skončí nejpozději 31. května 2024.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

6.9.2022 09:49
Tady je jasně vidět, že vláda maká a dělá opatření pro lidi a hlavně porozumu.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

6.9.2022 10:05 Reaguje na Pavel Hanzl
By se dalo říci, že green deal 2030 vzal za své teď ještě demontovat Brusel. Ale u tak, uhlí nemá jinak co pohledávat
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.9.2022 10:40 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Grýndýl platí samozřejmě pořád a hlavně OZE nabírají forsáž, tyhle uvolnění jsou nutné pro překonání krize, za rok bude už asi pohoda.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

6.9.2022 14:06 Reaguje na Pavel Hanzl
Když bude za rok dost plynu, a dál se bude těžit uhlí, bude pohoda. Nebo jak jinak si to představujete?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.9.2022 15:20 Reaguje na Jiří Svoboda
Bude dost plynu, postaví se další OZE a Němčouři nevypnou jádro. Tj.bude možno opět vypnout uhlí a nechat je ve strategické záloze.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

6.9.2022 16:49 Reaguje na Pavel Hanzl
Němci jádro vypnou. Stačí sledovat sdělovací prostředky.
Odpovědět
DB

Darth Bane

6.9.2022 22:37 Reaguje na Pavel Hanzl
Kdyby alespoň Nanoforsáž Hunžlingu.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

6.9.2022 10:10 Reaguje na Pavel Hanzl
Jinak ušetřil plyn na několik málo dní ale v okamžiku, kdy se hroutí cely systém zásobování to nemusí být málo. Křiklouni by si měli uvědomit, že ta vláda tančí na minovém poli
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.9.2022 10:43 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Jistě. To minové pole nám tu nainstaloval Bratr Slovan liliPutin, naštěstí jsme dobře založeni v EU a plyn máme a budeme mít už jen z EU.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

6.9.2022 14:12
Výborně, 200 mil. m3, to jsou asi 2 % naší spotřeby. To nás opravdu vytrhne!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.9.2022 15:31 Reaguje na Jiří Svoboda
Aspoň něco, bude se v zimě lámat chleba a spotřeba může jít klidně o -30% dolů. Pro nás je klíčové, aby Němčouři rozjeli ty dva velké LNG terminály a kopli liliPutina do dupy, pak jsme za vodou.
Odpovědět
MH

Martin Hájek

7.9.2022 09:52 Reaguje na Jiří Svoboda
Pomůže to půl milion domácnostem, kterým by jinak výrazně zdražilo teplo. Co jste udělal pro řešení energetické krize Vy?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist