https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/novela-zakona-o-myslivosti-by-mohla-umoznit-po-cast-roku-vstup-do-obor
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Novela zákona o myslivosti by mohla umožnit po část roku vstup do obor

18.11.2023 17:50 (ČTK)
V Česku je přibližně 200 mysliveckých obor, ve kterých se chová zvěř.
V Česku je přibližně 200 mysliveckých obor, ve kterých se chová zvěř.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Zdeňka Kováříková / Ekolist
Novela zákona o myslivosti, kterou připravilo ministerstvo zemědělství, by mohla upravit možnost vstupovat do obor. Po část roku by mohly být na základě zákona a vyhlášky přístupné. O možnosti vstupu do obory by měl rozhodovat vlastník, který bude muset dodržovat zákon a vyhlášku. Nyní o přístupu rozhoduje státní správa, tedy orgány myslivosti v obcích s rozšířenou působností. Obory by měly být přístupné i podle veřejného ochránce práv Stanislava Křečka, pokud pro ně neplatí zákaz nebo omezení vstupu podle zákona o myslivosti nebo jiných právních předpisů.
 

Zákon definuje obory jako druh honitby s podmínkami pro intenzivní chov zvěře, která je trvale ohrazená. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) již dříve při představování novely zákona uvedl, že ministerstvo zvolilo v případě vstupu do obor kompromisní variantu. Poznamenal, že byly návrhy, aby o vstupu do obor rozhodoval pouze majitel. Podle Výborného se pracuje s možností, že by mohly být obory přístupné od května do září. Pokud by vlastník nedodržel zákonem stanovenou dobu, měl by pak rozhodovat orgán státní správy, zda je objektivní důvod k uzavření.

V Česku je přibližně 200 mysliveckých obor, ve kterých se chová zvěř. Na ombudsmana se v minulosti někteří občané obrátili s tím, že obory nemohou navštěvovat. Vstup veřejnosti do mysliveckých obor ale není podle ombudsmana "černobílou záležitostí", v níž by se dalo jednoduše přiklonit buď na stranu veřejnosti, nebo na stranu uživatelů obor.

Na jedné straně jsou podle něj pochopitelné stížnosti obyvatel, že nemohou oborami projít nebo je navštěvovat jako součást krajiny. Na druhé straně podle ombudsmana není možné opomíjet ani argumenty uživatelů obor, kteří míní, že obory by měly být uzavřené. Namítají, že návštěvníci se mnohdy nechovají vhodně, tedy s respektem ke zvěři a životnímu prostředí, uvedl.

Úřad ombudsmana v roce 2021 zveřejnil průzkum mezi orgány státní správy nebo krajskými úřady, které se přístupem do obor zabývaly. Podle úřadů zabývajících se myslivostí je přístupná veřejnosti alespoň v určitých úsecích po určitou denní či noční dobu čtvrtina obor.

Orgány státní správy se podle průzkumu nedomnívají, že ohrazování obor zasahuje do práva na volný průchod krajinou či práva na volný vstup do lesa. Zhruba polovina krajských úřadů se naopak domnívá, že ohrazováním obor se právo na volný průchod krajinou omezuje.

Uzavíráním obor se v roce 2022 zabýval i Ústavní soud kvůli případu týkající obory Jelenice na Opavsku. Soudy opakovaně nařídily společnosti Opavská lesní, která je majitelem pozemků, její zpřístupnění. Podle soudu zákon o myslivosti neumožňuje plošně a natrvalo uzavřít oboru pro veřejnost.

Novela zákona o myslivosti by se na vládu a do Sněmovny měla dostat příští rok a částečně by podle Výborného měl zákon začít platit od roku 2025.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (20)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Václav Hellebrand

Václav Hellebrand

19.11.2023 03:13
Pokud vím ( možní se to už změnilo) Opavská lesní na nějaký soud kašle a obora je uzavřená.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

19.11.2023 06:47
Obory jsou od toho, aby byly zavřené a tam chovaná zvěř z nich neunikala - to platilo už za monarchie.
A když se to soukromý majetek, tak cizí lidé za oplocením nemají co dělat !
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

19.11.2023 10:13 Reaguje na smějící se bestie
Veškerá krajina někoho je už od doby dávné. Vše je soukromý majetek.
Nemohl byste vstoupit nikam, mimo některé výjimečné veřejné cesty.
Je nutno zachovat ducha nařízení Marie Teresie o volné prostupnosti krajiny. Obora není oplocená zahrádka nebo dvorek. Obory a ohrady nesmí zahrazovat cesty a neměly by bránit volnému pohybu mimo zimu, období množení zvěře a lovy.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

19.11.2023 11:16 Reaguje na Slavomil Vinkler
Volně prostupné mohou být ty státní - ostatní mají být po vzoru obor nebožtíka Kadlíka z Orlíku.
Do těch mohou jenom majitelé, zvaní hosté, zaměstnanci !
Odpovědět
Ra

Radek

19.11.2023 11:52 Reaguje na smějící se bestie
Ano a přesně o to jde , pánům pitkum a jemu podobným . Zmenšit výměru honitby a zakázat do ní vstup . Ted potřebují hnutí duha a jim podobné lidi žijící ve městech , kterým hned jak jim pomůžou z novým zákonem , zakážou vstup do jejich vlastní honitby . Zatím je to návrh , pořád ještě mají čas prozřít a zvrátit to . Mělo by jim jít i volně žijící živočichy , pořád je čas .

Omezit vstup do honitby jede podle platného zákona i dnes . Lidoví myslivci ho nevyužívají .
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

19.11.2023 18:53 Reaguje na smějící se bestie
Když jsem tam byl v lednu pro sele, tak zamčeno nebylo. ( Tyrolský dům v Květově).
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

19.11.2023 19:03 Reaguje na Slavomil Vinkler
Marie Terezie dovolila poddaným vstup do jejich lesů a dokonce jim dovolila i sbírat klestí. Motem tohoto opatření bylo to, že poddaní zadarmo uklízeli lesy a snižovali tak možnost vzniku požárů. Pokud by se tehdy poddaní chovali jako dnešní lidé, tj.jezdili by do lesa na kolech, motorkách, čtyřkolkách a v zimě na sněžných skůtrech, trousili by všude civilizační odpady a nechávali by za sebou bordel, velice rychle by to povolení zrušila a poddaní by měli kulové.
Odpovědět
JV

Jaroslav Vozáb

19.11.2023 12:12
zákon o myslivosti by měl chránit především zvěř, ale ta je až posledním místě..
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

19.11.2023 19:01 Reaguje na Jaroslav Vozáb
To fungovalo 1000 let. Než se vynořil ekologismus. Velký ekologistický guru a emeritní poradce LČR Ing. JAN METZL zde v ekolistu i v televizi několikrát publikoval že zvěř do přírody nepatří. Patří jen do ZOO, obory nebo dvorek. Nyní nesmí mít zvěř klid ani v oboře. Inu doba ekologická, vedená environ mentálními managory.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

19.11.2023 19:13 Reaguje na Michal Ukropec
1*
Odpovědět
kk

karel krasensky

19.11.2023 14:54
Neumožnit vstup.Omezená plocha.A z pohledu zvěře asi takhle.Vemu to od ledna.Začatek roku zima,zvěř potřebuje klid u krmelcu,konec unora do dubna by začali šmejdit hledači jeleních shozu pozdějí dančích.Květen,červen mladí od sparkaté.Červenec ,srpen,září šmejdili by houbaři,případně sběrači ostružin.Červenec říje srnec,září říje jelen,listopad říje daněk a máme prosinec kdy už zase potřebuje zvěř klid u krmelcu a nv zálehu.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

19.11.2023 16:45 Reaguje na karel krasensky
Je přece ta demokracie - lidi můžou přece všude a všechno, že.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

19.11.2023 19:09 Reaguje na smějící se bestie
Jak kdo. Normální člověk si nemůže ani upšouknout, zato ekologisti můžou pomalu i grilovat naše děti.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

19.11.2023 19:14 Reaguje na Michal Ukropec
jo
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

20.11.2023 07:15 Reaguje na Michal Ukropec
To mi připomíná co to je recepce.
To lid, ústy svých zástupců, ochutnává plody své práce.
Odpovědět
Hu

Hunter

20.11.2023 13:15
Já hlavně nechápu, co laická veřejnost vidí na tom, ze chtějí mermomocí lézt do obory. Obora je zařízení sloužící k intenzivnímu chovu zvěře. Tečka. Na co tam chce kdo plantat. Na podzim se tam intenzivně loví, v zimě potřebuje zvěř klid, na jaře se rodí mláďata tak proboha na co ty pitomci tam furt potrbujou lizt. Houby tam rostou úplně stejný jako kdekoliv jinde.
Odpovědět
Ra

Radek

20.11.2023 14:19 Reaguje na Hunter
Stejně tak nechápu já ,co mají co lítat v kterékoli honitbě , ve večerních či ranních hodinách . Je to v podstatě jediný možný čas kdy se dá provádět lov . Pokud chce vlastník platit škody , měl by nájemci honitby zabezpečit vstup v tomto čase z vyloučením veřejnosti , proč tohle není jasně zohledněno v návrhu MSZ
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

20.11.2023 17:06 Reaguje na Hunter
Já bych zakázal všem lufťákům a nemajetným vstup na veškeré soukromé, obecní i státní pozemky. Mají sedět doma a surfovat maximálně po internetu. Co lezou ven.
Odpovědět
Ko

Kolemjdoucí

20.11.2023 21:59 Reaguje na Slavomil Vinkler
1*
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

21.11.2023 11:11
Doufám, že to bude platit i pro obory, pardon "rezervace", kopytníků, kam pustí veřejnost, aby si užili adrenalin při setkání se zubry a pratury.
Určitě by se nějací blázni našli a při vstupu a odchodu nedovřeli vrata, ať
si užije adrenalín i okolí. Ono nejde až tak o umožnění vstupu, ale o to
rušení zvěře žijící ve velké koncentraci na malé ploše obor. Ta se pak bude
po většinu dne koncentrovat mimo trasy a i tam se bude obávat díky pachům
po lidech a možná i psech, vstupovat alespoň v noci. Na pach oborníka je
zvěř navyklá, ale na voňavky návštěvnic a některých návštěvníků asi těžko.
Pan Křeček je starý pán s často podivnými názory a není možné, aby rozhodl
o něčem o čem nemá odborné vzdělání, ale pouze právní náhled. Nevím, zda
naslouchal znalcům při svém rozhodnutí, ale podle práva musí oborníci jeho
rozhodnutí akceptovat. Otázkou ale jak! Co bezpečnost procházejících?
Jak hlídat vstupní místa a dodržování návštěvního řádu ohledně vstupu
mimo cesty, hluk a krmení zvěře nevhodnými pamlsky? Kdo bude hradit tyto
vícenáklady na technické provedení bran, ostrahu a jak budou postihováni
ti, co návštěvní řád poruší? Něco jiného bylo ale svévolné přerušení
cesty v Údolí Moravice Opavskou lesní bez řádných povolení při zřízení
obory. Tam to dodnes nikdo nevyřešil a pro cykloturisty zbyla pouze krkolomná cesta po druhém břehu. Tu je prostě státní správa bezzubá a
neumí zlikvidovat plot přerušující cestu zřízený bez povolení.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist