https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/novy-bor-se-znovu-pripoji-k-projektu-hodina-zeme-a-v-sobotu-se-ponori-do-tmy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nový Bor se znovu připojí k projektu Hodina Země a v sobotu se ponoří do tmy

23.3.2024 01:44 | NOVÝ BOR (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Nový Bor na Českolipsku se tuto sobotu znovu připojí k projektu Hodina Země. Město vypne od 20:30 do 21:30 veřejné osvětlení a ulice se ponoří do tmy, řekla ČTK mluvčí radnice Radmila Pokorná. Do celosvětové kampaně, která upozorňuje na problémy spojené se změnou klimatu a úbytkem přírody, se páté největší město v Libereckém kraji zapojuje pravidelně. Ve stejnou dobu zhasne světla také třeba krajské město Liberec nebo sousední Jablonec nad Nisou.
 

"Akci mohou samozřejmě podpořit i jednotlivci, kterým není lhostejná ochrana životního prostředí a klimatu. Doma mohou prožít hodinu při svíčkách, popřípadě si mohou stanovit osobní klimatický závazek. Jejich výběr najdou na webu mezinárodní nevládní organizace WWF, která akci v České republice nově organizuje," doplnila vedoucí odboru životního prostředí města Jitka Klásková.

V Jablonci se ve 20:30 tradičně ponoří do tmy čtyři dominanty. "V sobotu večer tak nebude nasvícený kostel sv. Anny, kostel na náměstí Dr. Farského, kaplička ve Mšeně, která slouží jako výstavní prostor, a do tmy se pohrouží i Památník obětem první světové války v Tyršově parku," uvedla mluvčí magistrátu Jana Fričová.

Celosvětovou akci vyhlašuje a koordinuje Světový fond na ochranu přírody (WWF), její počátek se datuje k 31. březnu 2007. Hodina Země postupně přerostla z lokální akce v Austrálii v celosvětovou. Pozitivní vlna tmy postupně oběhne celou planetu, začíná na Fidži a končí o den později na ostrově Samoa. Loni zhasla kromě jiných dominant Eiffelova věž v Paříži, mrakodrapy v Hongkongu nebo londýnský Buckinghamský palác.

Česko se přidalo v roce 2010, loni se do happeningu zapojilo 137 obcí, 55 organizací, uskutečnilo se osm akcí pro veřejnost, zhaslo pět památek a přes 500 jednotlivců si dalo závazek ušetřit 1500 tun skleníkových plynů ročně. V Libereckém kraji loni zhasli také třeba v České Lípě, Jablonci nad Nisou, Hlavici na Liberecku nebo na hradě Grabštejn.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist