https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/novy-druh-houby-z-ostrova-madeira-dostal-nazev-po-jarovi-cimrmanovi?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Špička Cimrmanova: Nový druh houby z ostrova Madeira dostal název po českém géniovi

14.10.2022 13:20 (ČTK)
Ševčíková zvolila Cimrmanovo jméno, protože podle svých tvůrců z Divadla Járy Cimrmana vynikal prakticky ve všech oborech, včetně mykologie, a není prý vyloučeno ani to, že cestou za polární kruh kvůli nepříznivému větru přistál se vzducholodí na Madeiře.
Ševčíková zvolila Cimrmanovo jméno, protože podle svých tvůrců z Divadla Járy Cimrmana vynikal prakticky ve všech oborech, včetně mykologie, a není prý vyloučeno ani to, že cestou za polární kruh kvůli nepříznivému větru přistál se vzducholodí na Madeiře.
Mykologové na ostrově Madeira objevili nový druh houby, která dostala název špička Cimrmanova po fiktivním českém géniovi Járovi Cimrmanovi. Jméno vybrala mykoložka Moravského zemského muzea v Brně Hana Ševčíková, oznámila náměstkyně ředitele muzea Barbora Onderková. Madeira je ostrov v Atlantickém oceánu, autonomní oblast Portugalska.
reklama

 

"Špičku jsem objevila na ostrově Madeira v roce 2015 při exkurzi v rámci Evropského mykologického kongresu, ale popisovat na základě jednoho sběru nový druh drobné houby nebylo možné a ani při opakovaných návštěvách Madeiry se mi nepodařilo ji znovu nalézt," uvedla Ševčíková.

Nakonec pomohl další mykolog Pierre-Arthur Moreau, který stejný druh také našel. Napsali tedy odborný článek, který akceptoval prestižní časopis. Součástí popisu není jen taxonomie makroskopických a mikroskopických znaků, ekologie a rozšíření nového druhu, ale i fylogenetická analýza. Je tedy vždy nutné srovnat potenciální nový druh s druhy morfologicky podobnými, ale také s druhy molekulárně blízkými.

Když se vše podařilo, přišla řada na výběr jména. Ševčíková se uchýlila k Cimrmanovi, jenž podle svých tvůrců z Divadla Járy Cimrmana vynikal prakticky ve všech oborech, včetně mykologie, a není prý vyloučeno ani to, že cestou za polární kruh kvůli nepříznivému větru přistál se vzducholodí na Madeiře.

Houba pojmenovaná po Cimrmanovi je podle mykologů na první pohled drobná, světlá a nevýrazná, její mikroskopické znaky jsou ale nádherné. Pokožka klobouku vypadá jako z jemných krajek, podobně zajímavé jsou prý buňky na ostří lupenů a rozevláté elementy na třeni.

"Řekneme-li tedy, že Cimrman má špičku, není to neúcta k našemu největšímu Čechovi, který zcela jistě nebyl opilcem, nové označení drobné houby z Madeiry je poctou, kterou si Jára Cimrman zcela jistě zaslouží," uvedla s nadsázkou Ševčíková.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

14.10.2022 15:33
Konečně někdo ocenil kvality našeho multigénia i v této oblasti. Je málo známé, že Cimrman byl vynikající mykolog. Aby se postaral o co největší osvětu této vědy mezi prostým lidem celé monarchie, sepsal mykologický klíč i návod na sběr mnoha druhů hub. Protože chtěl dát najevo, že je příručka pro nejširší masy celého Rakouska Uherska, nazval své dílo "Rakousko jde na houby". Protože rakouským nacionalistům bylo trnem v oku, že by takovývo počin udělal Čech, postarali se o sabotáž. V tiskárně zařídili, aby v názvu ze slovesa vypadlo písmeno "d", čímž celý název získal úplně jiný význam. Tohle samozřejmě neušlo tehdejším Bretschneiderům (zřejmě došlo i na udání), ti se postarali, aby celý náklad skončil ve stoupě a díky tomu se nezachoval ani jediný exemplář.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

14.10.2022 17:50 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Tolik let uplynulo od smrti našeho národního génia a stále se objevují nové a nové překvapující poznatky o jeho aktivitách. Čím vším nás tato všestranná renesanční osobnost ještě překvapí?
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist