https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nss-prazske-urady-chybovaly-pri-povolovani-budov-u-masarykova-nadrazi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

NSS: Pražské úřady chybovaly při povolování budov u Masarykova nádraží Aktualizováno

8.3.2024 11:18 (ČTK)
Masaryk Centre 1 u Masarykova nádraží v Praze, kterou na zakázku Penty navrhli architekti z ateliéru Zahy Hadidové.
Masaryk Centre 1 u Masarykova nádraží v Praze, kterou na zakázku Penty navrhli architekti z ateliéru Zahy Hadidové.
Foto | Jklamo / Wikimedia Commons
Nejvyšší správní soud (NSS) dvěma rozhodnutími upozornil na pochybení pražských úřadů v řízení o umístění stavby Masaryk Centre 1 u Masarykova nádraží v Praze, kterou na zakázku Penty navrhli architekti z ateliéru Zahy Hadidové. Úřady dostatečně nezvážily charakter řízení a případnou účast občanských organizací, a tedy i možnost podání připomínek. Rozsudky jsou dočasně zpřístupněné na úřední desce. Pisatel stížností, spolek Arnika, v tiskové zprávě uvedl, že na postavených kancelářských budovách se už nic nezmění, rozsudek však lze využít jako oporu v jiných sporech občanů a spolků s úřady. Pražský magistrát uvedl, že se s rozsudkem seznamuje a soud o případu ještě neskončil.
 

"Bývali jsme mohli bojovat za to, aby budova nebyla tak objemná a bylo v místě víc zeleně. Budova ale už stojí a Penta lokalitu vytěžila na maximum. Je zřejmé, že úřady šly Pentě na ruku – jen nevíme, jestli záměrně. Centrum města se stalo kořistí soukromé společnosti s kontroverzní pověstí a rozsudek soudu se v této chvíli bohužel stává pouhým akademickým cvičením," uvedla Anna Vinklárková z Arniky.

Podle NSS chyboval magistrát, jenž v řízení před správními soudy figuroval jako žalovaná strana, i stavební úřad Prahy 1. "Rozhodnutí žalovaného i rozhodnutí stavebního úřadu jsou nepřezkoumatelná pro nedostatek důvodů ohledně závěru, že záměr nepodléhá (neměl podléhat) přinejmenším zjišťovacímu řízení, potažmo následně posouzení vlivů záměru na životní prostředí," stojí v jednom z rozsudků NSS.

"V tuto chvíli se s rozsudkem detailně seznamujeme, nicméně všechna soudní řízení v této věci ještě nejsou ukončena, proto nebudeme do skončení těchto řízení věc komentovat," uvedl mluvčí pražského magistrátu Tadeáš Provazník.

Spor se táhne od roku 2020, kdy stavební úřad Prahy 1 vydal územní rozhodnutí pro stavbu polyfunkčního objektu. Komplex v ulici Na Florenci prošel už v roce 2017 posouzením vlivů na životní prostředí, občanské organizace proto měly být součástí také návazného povolovacího procesu. Investor ale podle Arniky udělal drobné úpravy, a tím se vyhnul jak posouzení vlivů, tak účasti spolků, které upozorňovaly na negativa objemné stavby. Arnika se bránila u Městského soud v Praze, uspěla však až u NSS.

Magistrát nyní musí znovu zvážit, zda posouzení vlivů bylo, či nebylo zapotřebí, a zda se měla procesu povolování stavby účastnit veřejnost. NSS také nastolil otázku, zda záměr nepodléhal zjišťovacímu řízení v podstatě automaticky, ze zákona, kvůli charakteru stavby. "Tedy, zda záměr není obchodní komplex či nákupní středisko s celkovou zastavěnou plochou minimálně 6000 metrů čtverečních. V tomto ohledu by bylo namístě vyjádřit se k otázce, zda obchodním komplexem není i stavba obsahující větší množství jednotlivých prodejen s vlastními vstupy v rámci jednoho objektu," uvedl NSS.

Arnika má za to, že rozsudek ukazuje slabou pozici vedení města vůči developerům a podcenění situace. "Věříme, že případy jako tento pomohou chování města změnit a do budoucna chtít po soukromých developerech mnohem víc," uvedl Václav Orcígr z Arniky.

Práce na budovách se zlatou fasádou, jichž se spor týkal, dokončila firma Penta Real Estate loni na podzim. Stavba trvala přes dva a půl roku. Celková investice dosáhla 2,5 miliardy korun. Další peníze společnost investuje v nejbližším okolí.


reklama

 
Jan Tomandl
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JB

Jarmila Bělohlavová

9.3.2024 14:27
Úřady chybovaly, ale nikoliv zadarmo.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist